Magazin Nincs kategorizálva

Kingsman-hét: Ne így pusztítsd el a világot! – A legőrültebb szupergonoszok listája

kingsmanNégy szupergonosz négy módszere arra, hogyan ne hajtsuk uralmunk alá a világot. Az animált polip vagy az arctalan árnykép a legőrültebb? Döntsd el Te magad!

 

 

 

 

Valentine (Kingsman: A titkos szolgálat; 2015)

A Facebookos Mark Zuckerberg óta alapigazság, hogy ma már bárki lehet milliárdos üzletember, bármilyen hülyén nézzen is ki. Samuel L. Jackson vértől és erőszaktól iszonyodó figurája külsejében rájuk is és a zeneipar milliárdosaira is hajaz. Fiatalos öltözéke és étkezési szokásai – imádja a McDonalds ételeit – teljesen eltérnek a kémfilmek szokásos, megalomán zsenijeitől. Valentine furcsasága abban is megnyilvánul, hogy nem világuralomra tör, hanem a világot akarja megmenteni. Csak éppenséggel ez a saját értelmezésében azzal jár, hogy ki kell irtania az emberiség nagy részét. Persze a gazdagok most is megmenekülnének, tehát a túlélők kiválogatását a saját döntéskörébe utalja, ami azért, valljuk be, nem igazán szép dolog.

A remek szereposztás a Kingsman kapcsán több tekintetben is megnyilvánul (Colin Firthről itt, Mark Hamillről ittMichael Caine-ről pedig itt írtunk), Samuel L. Jackson is tökéletes választás volt. A színész több vonást átemelt korábbi szerepeiből –  elsősorban a Sebezhetetlenből – noha engem különösen szórakoztatott, hogy húsz évvel korábban legalább olyan lelkes volt a színész a McDonalds irányában a Ponyvaregényben, mint most. De érdemes megjegyezni, hogy Samuel L. Jackson az életben is van annyira excentrikus, furcsa figura, mint akit a Kingsmanben alakít. (Tóth Nándor Tamás)

Kingsman_Valentine

Hugo Drax (Holdkelte; 1979)

Hogyan is készülhetne kémfilmes gonoszokat szemléző lista James Bond ellenfelei nélkül? A választás nem volt könnyű, ugyanis a sorozat rengeteg megalomán, őrült terveket szövögető antagonistával látta el a nézőket az elmúlt bő 50 évben, ám a legfrappánsabb tervekkel jelentkező bűnözők, mind Roger Moore szolgálati ideje alatt garázdálkodtak. Moore hét filmben alakította a 007-es ügynököt és ezen időszak alatt szembenézett szuperintelligens, koncentrációs táborban fogant pszichopatával (Halálvágta), nukleáris holokausztot szervező ékszercsempésszel (Polipka) és a harmadik világháború kirobbantásán fáradozó milliárdossal (A kém, aki szeretett engem).

Közülük bárki felkerülhetett volna a listára, mi azonban egy ennél is nagyra vágyóbb gonoszt választottunk, aki nem kisebb célt tűzött ki maga elé, minthogy Isten legyen. Hugo Drax életcélja, hogy ideggázzal kipusztítsa az emberiséget, majd a saját űrállomására menekített, tökéletes párokkal újra benépesítse a Földet. A James Bond széria Roger Moore alatt vált valószerűtlen, néha már önmaga paródiájába forduló akció/kémfilmmé, aminek vitathatatlan csúcspontja a Holdkelte. Két évvel az első Star Wars film után Broccoliék James Bondot is kilőtték az űrbe, hogy lézerfegyverekkel harcoljon a gonosz milliomossal, aki mindig udvariasan és kimérten próbálja őt eltenni láb alól: „Bond úr, folyton meghiúsítja a tervem, hogy szórakoztató halált haljon”. A Draxet alakító Michael Lonsdale nem éppen a legnagyobb kvalitásokkal rendelkező színész, aki Bond gonoszt játszik, ám maníros játéka és egyszerűsége tökéletesen illik abba az eltúlzott fantáziavilágba, ahová Moore alatt a sorozat került. (Dunai Marcell)

Michael Lonsdale as Sir Hugo Drax in Moonraker

Dr. Octavius Vízagy (Madagaszkár pingvinjei; 2014)

Bár elsőre furcsának hathat egy animációs karakter, mint a szupergonoszok egyike, a hatalmas, lila, hol polip-, hol emberalakot öltő Dr. Octavius mégis tökéletesen illik ebbe a listába. Vízagy egyszemélyes bosszúhadjárata során igaz nem tör világuralomra, de egy talán ennél is súlyosabb és elvetemültebb tervet eszel ki: a világ összes pingvinjét csúnyává akarja változtatni. Ehhez titkos laboratóriumában készíti el a rettentő folyadék-sugár fegyverét, melyet kilövellve a védtelen cukiságokra, torz-mutáns lényekké változtatja őket. Személyes sérelmei mellett filozófiája is hajtja, miszerint az „édi-bédi” pingvinek mérhetetlen aranyossága elrontja a Földet, megfertőzi az emberek szívét és minden lehetőségtől megfosztja az olyan állatokat, mint ő maga. Egész sanyarú életét állatkertekben tengette, melyekből azonnal átkerült egy másikba, ha felbukkantak a címszereplő Madagaszkár pingvinjei, mondván, hogy egy polip már nem is érdekes. A döntő csata elvesztése után azonban számára is felcsillan a remény, hiszen, bár egy hógömbbe zárva, de őt is végre értékeli valaki.

Valójában azonban, mint oly sok más filmben, itt is a gonosz a legszimpatikusabb szereplő. Ha belegondolunk, Vízagy csak rá akart mutatni, hogy a kinézet nem minden, hogy igenis a belső értékek is számítanak, és hogy lehet érdekes és aranyos valaki akkor is, ha nem fekete-fehér és nem totyog két lábon. Egy másik filmben, másmilyen karakterekkel ünnepelt figura is lehetne, aki a világ felszínessége és kicsinyessége ellen száll harcba. Vékony a határ szupergonosz és szuperhős között, ez a határ pedig jelen esetben 8 láb és egy nagy adag pingvin. (Kajdi Júlia)

dr octavius

The Man (Téglatesó; 2002)

The Man – ekképp hívják a Téglatesó szupergonoszát, aki teljes alakjában sosem tűnik fel a vásznon. Nem véletlenül, hiszen az afro-amerikai kémfilmparódia az eredeti műfaj mellett a nyílt és a lappangó rasszizmust is pellengérre állítja. A sokszor árnyképként feltűnő antagonistának köszönhető, hogy a fekete kultúra a 60-as, 70-es évek után – mikor mind politikai (Martin Luther King), mind zenei (soul), mind filmművészeti (blaxploitation) téren aranykorát élte – hanyatlani kezdett. „A férfi” elnyomta a funky szellemét és olyan celebeket állított az érdeklődés középpontjába, mint Mr T, Dennis Rodman vagy Bill Cosby. Kultúrasorvasztó terrortevékenységét az ezredfordulót követően is folytatja, jelmondata azonban már: „Maradjon fehér a Fehér Ház!

Egy népszerű afro-amerikai tábornok elindulna az elnökválasztáson, ám némi agymosást követően inkább grillcsirke étteremhálózatot hoz létre, hogy “A férfi” így terjeszthesse el azt a szérumot, amely minden fekete embert a fehér kultúra iránt varázsolna fogékonnyá. Nagy a veszély, mert így Spike Lee behódolhat Hollywoodnak, John Singleton újraértelmezné a Miss Daisy sofőrjét, Jay-Z pedig táncdalénekessé változna.

Vajon a Testvériség nevű afro-amerikai kémszervezet és Téglatesó (Eddie Griffin) meg tudja menteni a világot? (Kiss Tamás)

teglateso

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com