Nincs kategorizálva

Lesz bocsánat Clint Eastwoodnak?

clint-eastwood-chairKisebb felháborodást keltett a Piszkos Harry-filmek sztárja a republikánus párt tegnapi gyűlésén. Az esemény célja a párt elnökjelöltjének, Mitt Romney-nak hivatalos bejelentése volt, és az Oscar-díjas színész-rendező is felszólalt. Egyesek szerint bárcsak ne tette volna.

A Guardian tudósítása alapján a veterán filmkészítő western-zenével kísérve lépett a színpadra, a háta mögötti kivetítőn egy óriási, A törvényenkívüli Josey Wales-ből vett ikonikus képpel. A derűs és ésszerű beszéd közben aztán egyszer csak mellette lévő üres székhez fordult, amiben, ahogy mondta, Obama elnök ül, és kérdéseket tett fel neki, valamint a nem hallható válaszokra reagált is. Kérdőre vonta Obamát, hogy mi lett azokkal az ígéretekkel, amiket még megválasztása előtt tett. Többek között kifigurázta Obama szerinte képmutató életmódját, beszélt Oprah Winfrey-ről, az iraki háborúról és a guantanamói börtön bezárására tett ígéretéről. Azt mondta az elnökre célozva, „ha valaki nem megfelelő a feladatra, azt el kell bocsátani”. Bár a tömeg így is végig ujjongott, ez még csak egy félresikerült stand-up szám, egy kínos fellépés lenne.

Eastwood néhány állítása azonban megkérdőjelezhető és téves volt. Elmarasztalta például az elnököt, amiért nem tanult az orosz példából Afganisztán megszállását illetően, pedig Obama elődje, George W. Bush küldte a katonákat az országba. A sztár azt is állította, rossz ötlet volt, hogy ügyvédekből elnökök lehessenek, holott Romney-nak ugyanúgy harvardi jogi diplomája van, mint Obamának.

Az Obama kampány válasza egy kép volt Twitteren, amin Obama nekünk háttal ül egy székben és csak a feje búbja látszik ki, ezzel az üzenettel: „Ez a hely foglalt”. Nem mindenki reagált ennyire udvariasan a beszédre. Valaki azt mondja Eastwood megalázta magát, más azt szeretné, ha bevenné a gyógyszereit. A helyzet kínosságát pedig a republikánus párt inkompetens válasza tetőzte be. Ahogy Gail Gitcho szóvivő fogalmaz: „Ő egy amerikai ikon. Nem nézhetünk rá ugyanazon a politikai lencsén keresztül, mint más politikusokra. Ő Clint Eastwood.”

A kérdés az, elég nagy-e Eastwood hírneve és megbecsülése, hogy a nép (különösen a hírhedten demokrata beállítottságú Hollywood) elnézze neki félresikerült kísérletét, vagy a 82 éves legenda hosszú időre, talán végleg elvágta magát? Ide kattintva megnézhetitek a teljes beszédet.

Avatar

Horváth Balázs

Még nem írt bemutatkozást, de hamarosan fog, megígérjük.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés