Magazin Nincs kategorizálva

Mad Max hét: Ahol a szépség véget ér, ott kezdődik a színészet? – Charlize Theron-portré

Charlize Theron a Mad Max – A harag útjában

Charlize TheronMad Max – A harag útja kapcsán a többség Tom Hardy bravúros alakítását emeli ki, pedig az igazán tökéletesen szerepválasztás Charlize Theron esetében történt. Az eszményített szépségű nő ezúttal kopaszon, félkarú anyatigrisként védelmezi a modell alkatú lányokat, így aztán kijelenthetjük, Theront egész élete e szerep irányába terelte. 

Az Oscar-díjas forgatókönyvíró, Diablo Cody azt mondta róla: „találkoztam Charlize Theronnal, és ő a világ legszebb nője.” Nos, a Mad Max – A harag útja nézőinek talán nem ez jut eszébe elsőként Furiosáról. A színésznő által játszott karakter ugyanis csaknem kopasz, félkarú, és gépolajat keneget magára, hogy még félelmetesebbnek tűnjön. Mégis tökéletes választás volt Theron, hiszen karrierje, eddigi életútja számos elemében e szerepre predesztinálta.

A színésznő egészen 17 éves koráig Dél-Afrikában élt, kiskorában még énekesnő szeretett volna lenni. Az első trauma azonban nem ennek lemondása miatt érte, hanem egy családon belüli erőszak láttán az otthonában. Apja alkoholista volt, aki többször bántalmazta édesanyját, egyszer azonban betelt a pohár, és anyja puskával agyonlőtte férjét. A nőt felmentették, lányával pedig utána is nagyon szoros viszonyt ápolt. Charlize 16 éves volt ekkor. Éppen ebben az évben nyert meg egy modell-versenyt, a nyereménye pedig egy egyéves milánói szerződés volt, ahová elkísérte édesanyja is.

Charlize Theron
Charlize Theron a Dior arcaként – a márka történetében ő volt az első híresség, akit egy termékhez leszerződtettek

Manökenként Oscar-díjas 

Modellkarrierje meghatározó volt a kilencvenes években, valójában azonban balett-táncos szeretett volna lenni. A tütü-szoknyát egy térdsérülés miatt 1994-ben végleg letette. Hollywoodba ugyanebben az évben néhány százdollárossal a zsebében érkezett meg. A körülményekhez képest szélsebesen ívelt felfelé a pályája: 1997-ben már Az ördög ügyvédje női főszerepét is megkapta.

Színészként azonban sokáig nem vették komolyan, gyakorlatilag csak két szerepkörre találták őt alkalmasnak: korábbi pályája miatt szupermodell (Woody Allen: Sztárral szemben) vagy természetes szépsége miatt átlagos szomszédlány karaktereket kapott (Az asztronautaÉdes november). Az igazi áttörést pályájában A rém hozta el, amelyben az Egyesült Államok egyik legfélelmetesebb sorozatgyilkosát, Aileen Wuornost alakította.

Charlize Theron
Charlize Theron A rémben

A rém nemcsak azért volt fordulópont karrierjében, mert megkapta érte a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjat (és további 21 díjat, köztük egy Arany Medvét Berlinben és a nemzetközi online filmkritikusok évtized legjobb színésznőjének járó elismerését). Hanem azért, mert ez volt az a pont, amikor Charlize Theron kezébe vette az irányítást, és a temérdek egy kaptafára felhúzható szerep után producerként létrehozott egy filmet, ahol saját imázsát megsemmisítve vállalta el a főszerepet. A gyönyörű színésznő gyakorlatilag felismerhetetlen Aileenként: leborotválta szemöldökét, 14 kilót hízott, és protézis fogakat viselt – nem csoda, hogy a híres amerikai filmkritikus, Roger Ebert azt mondta róla, „a mozi történetének egyik legjobb alakítását nyújtotta”.

Spoilerveszélyes vizeken

Csaknem tíz évvel később Theron ismét hatalmas átalakuláson ment át a Mad Max Furiosának kedvéért. Egy interjúban kiderült, a borotválás a színésznő saját ötlete volt, akárcsak az, hogy fehér helyett feketére fessék az arcát. Theron ismét átalakul, megint saját maga kezdeményezi, azonban a helyzet már egészen más. Ezúttal nem ő áll a középpontban – vagy mégis?

Harag útjában az eseményeket Furiosa lázadása indítja be. Immortan Joe egyik tábornokaként a nő elindul olajat szerezni, azonban letér a neki szánt útról, és fellázad fogvatartója és despotája ellen. Utóbb kiderül, hogy a kamionban öt gyönyörű lány is vele tart, akik Immortan Joe háremében arra a sorsra kényszerültek, hogy diktátoruknak gyerekeket szüljenek. Valójában tehát a forradalmat nem Mad Max robbantja ki, a férfi voltaképpen egy passzív hős, aki kezdetben nem is akar segíteni, még annak ellenére sem, hogy a lányok gyönyörűek, és idealizált környezetben látja meg őket Max először (hogy mennyire? A lányok éppen slagból isznak vizet, és közben mosakodnak).

Charlize Theron a Mad Max – A harag útjában
Charlize Theron a Mad Max – A harag útjában

A Furiosával tartó öt lányt alakító színésznőkön látszik, hogy fiatal koruk ellenére már mindannyian modell-karriert tudhatnak maguk mögött. Rosie Huntington-Whiteley, a terhes Angharadot játszó színésznő a Victoria’s Secret egyik „angyala” volt, Abbey Lee ausztrál szupermodell, Courtney Eaton, Riley Keough (Elvis Presley unokája) és Zoe Kravitz (Lenny Kravitz lánya) szintén modellkedtek, noha ők színészi szerepeket vállaltak már többször. Az ő védőangyaluk és megmentőjük Charlize Theron, aki szintén szupermodellként indult. Theron így nemcsak azért hiteles, mert tudja, hogy a lányok min mennek keresztül, hanem azért is, mert azt is tudja, hogy mi vár rájuk e karrier után. Ilyen értelemben pedig tökéletes választás a szerepre és példakép a lányok szeme előtt.

Mindemellett Theron tökéletesen megbirkózik a kasszarobbantó film főszerepével, ami annak ellenére is inkább őt illeti meg, hogy a címszerep Tom Hardyé. Bár ha jobban belegondolunk, akkor az út, amin a főhősök végigmennek, voltaképpen Furiosáról lett elnevezve (angol címén Fury Road, ahol a fury a Furiosa fantázianév szótöve), így Charlize Theron karaktere, ha csak becézett formában is, de szerepel a Mad Max – A harag útjának eredeti címében.

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. tothnandor@filmtekercs.hu

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com