Nincs kategorizálva

Magyar dokumentumfilm is versenyez a varsói filmfesztiválon

Beválogatták az októberben kezdődő Varsói Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjába a Vakondok 2 – Demoscene: Az algoritmusok művészete című dokumentumfilmet – tájékoztatták az MTI-t hétfőn a film alkotói.

A közlés szerint magyar dokumentumfilm A-kategóriás filmfesztivál versenyprogramjában utoljára négy éve Karlovy Varyban szerepelt. Nemes Gyula Letűnt világ című rövid dokumentumfilmje akkor elnyerte a fesztivál Kristályglóbusz díját.

A Vakondok 2  Demoscene: Az algoritmusok művészete című alkotás az úgynevezett demoscene számítógépes szubkultúrát mutatja be, amely csaknem három évtizedes múltra tekint vissza. A demoscene-ek olyan digitális művészeti alkotások, amelyek jellegzetessége, hogy valós időben futnak a számítógépeken, a program a futtatás alkalmával számolja ki a megjelenő látványt és hangokat. Az irányzat az elmúlt időszalban a filmfesztiválokon önálló művészeti ággá nőtte ki magát.

Matusik Szilárd és Csépai Gábor dokumentumfilmje nagy feltűnést keltett a téma iránt érdeklődő nemzetközi közönség körében. Eddig a világ több mint húsz városában vetítették, New York-i és Las Vegas-i filmfesztiválon is szerepelt, a Los Angeles-i New Wave nemzetközi filmfesztiválon pedig díjazták is. A hét végén zárult miskolci Jameson CineFest versenyprogramjában a film egyórás változatát mutatták be.

A 28. Varsói Nemzetközi Filmfesztivál programjában öt versenykategória szerepel, ezek között az egészesetés (egy óránál hosszabb) dokumentumfilmek külön mezőnyben indulnak. A legjobb dokumentumfilm díjával 12 ezer zlotys (817 ezer forintos) pénzjutalom jár, amit a produkció rendezője, illetve rendezői kapnak  ismertette a fesztivál honlapja.

A dokumentumfilmes versenymezőny nemzetközi zsűrijében Lilat Benhabib producer, Christian Frei független filmes, producer és Janusz Morozowski dokumentumfilmes, rendező foglal helyet.

A fesztivál október 12-én Andrzej Jakimowski új filmjével, az Imagine című drámával nyílik meg, amelynek világpremierjére a Torontói Filmfesztiválon került sor.

Avatar

Szűcs Tamás

Szűcs Tamás a Corvinus Egyetemen végzett kommunikáció szakot és az ELTE-n filmelmélet és -történet szakot. Korábban a Filmtekercs hírrovatának vezetője volt, jelenleg kommunikációs tanácsadó egy PR ügynökségnél. Specializációja Hollywood, a közel-keleti filmek, az amerikai talk showk és sitcomok.

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya