Nincs kategorizálva

Magyar filmek Varsóban

Ma kezdődik a film nagyszabású nemzetközi ünnepe Varsóban: október 12-től jövő hét végéig több mint 200 filmet vonultat fel az A-kategóriás Varsói Filmfesztivál.

15 pályakezdő filmrendező munkája, köztük Cserhalmi Sára Drága besúgott barátaim című rendezői vizsgafilmje kapott meghívást a lengyel fővárosban megrendezett seregszemle elsőfilmes versenyében. A nemzetközi közönség előtt júliusban Karlovy Vary-ban debütált filmet a rendező személyesen mutatja be a varsói közönségnek. Cserhalmi Sára filmje a KMH Film gyártásában készült, producere Pusztai Ferenc, a főszerepekben Cserhalmi György és Derzsi János látható.

A dokumentumfilmek versenyében indul Matusik Szilárd Vakondok 2 – Demoscene: Az algoritmusok művészete című filmje, mely az úgynevezett demoscene számítógépes szubkultúrát mutatja be. A demoscene-ek olyan digitális művészeti alkotások, amelyek jellegzetessége, hogy valós időben futnak a számítógépeken, a program a futtatás alkalmával számolja ki a megjelenő látványt és hangokat. A 92 perces alkotást a rendező alkotótársával, Csépai Gáborral együtt mutatja be Varsóban. Idén 18 dokumentumfilmet hívtak meg a szervezők.

A rangos filmfesztivál különprogramjában tűzi műsorra Pálfi György montázsfilmjét, a Final Cut-ot, valamint a Tarr Béla produceri közreműködésével készült Magyarország 2011 című szkeccsfilmet, mely 11 magyar rendező rövidfilmjét fűzi egybe.

A fesztivál versenyprogramjának zsűrijében Berger József producer vesz részt.

Avatar

Nardai Dorina

Wehli-Nardai Dorina a ZSKF szabad bölcsészet, majd az ELTE BTK filmtudomány szakán diplomázott. 2011 óta a Filmtekercs szerkesztőségének tagja. Specializációja a gender témák, a dráma, a krimi, a thriller, valamint a spanyol, francia, német és távol-keleti film. nardaidorina@filmtekercs.hu

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A szuperhősök már ezerszer megmentették a világot a moziban. Mi a helyzet a tévével?

A VLOGtekercs ebben a hónapban a képregényadaptációk közül azokkal foglalkozik, amik nem a mozit célozzák. A tévében és a streaming-szolgáltatókon sorra érkeznek azok a képregényfeldolgozások amik valamilyen módon különlegesek, ráadásul nem csak saját kategóriájukban. A szuperhősök már meghódították a teljes popkultúrát, beleértve a kiképernyőt is, most megmutatjuk, hogyan!

Műsorvezető: Németh Míra

Szöveg: Vida László

Vágó: Nagy Tibor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya