Hírek Nincs kategorizálva

Magyar filmklasszikusokat vetítenek Párizsban

Nyolc felújított magyar filmet vetítenek Párizsban a szerdától vasárnapig tartó felújított filmeknek szentelt fesztiválon, amelyen az idén 80. születésnapját ünneplő Szabó István életműve előtt is kalapot emelnek.

Az immár hatodik alkalommal megrendezett párizsi fesztivál a digitalizálással és filmrestaurálással foglalkozó laborok és stúdiók munkáját állítja a középpontba. Az idén a magyar film önálló szekciót kapott „A magyar film gyöngyszemei” címmel.

A filmtörténet több korszakát átfogó összeállítás legkorábbi darabja André de Toth (Tóth Endre) Két lány az uccán (1939) című, korát megelőző modern filmje, amelynek felújítása 2009-ben Martin Scorsese alapítványának kezdeményezésére történt. Az itthon kevésbé ismert André de Toth alkotásait olyan rendezők tartják az amerikai filmtörténet mérföldköveinek, mint Scorsese, Tarantino vagy Bertrand Tavernier.

A párizsi közönség megtekintheti Szőts István Emberek a havason (1942) című alkotását, amely új, természetes vizuális nyelvet hozott nemcsak a magyar, hanem a világ filmgyártásába is és az olasz neorealizmus kialakulására is hatással volt. Műsorra tűzik Fábri Zoltán remekművét, a Körhintát (1955), amely a párizsi vetítést követően március végétől országszerte műsoron lesz a francia mozikban.

Olyan ritkábban látható klasszikusok is gazdagítják a programot, mint a kibeszéletlen történelmi traumát feldolgozó Hideg napok (Kovács András, 1966), az idén 85. születésnapját ünneplő Sára Sándor Feldobott kő (1968) című filmje, vagy Mészáros Márta úttörő jelentőségű alkotása, a női sorsokat új szemlélettel bemutató Ők ketten (1978).

Az én XX. századom (1988)

A Berlini Nemzetközi Filmfesztivál teltházas vetítése után Párizsban is műsorra tűzik Enyedi Ildikó első játékfilmjének, Az én XX. századomnak (1988) a teljeskörűen restaurált változatát az Oscar-díjra jelölt Testről és Lélekről rendezőjének jelenlétében.

A párizsi filmfesztivál az idén 80. születésnapját ünneplő Szabó István életműve előtt tisztelegve mutatja be az Oscar-díjas filmrendező Szerelmesfilmjét (1970), amelynek 4K felbontású digitális felújítása 2016-ban készült el. A vetítés után Szabó Istvánnal Ráduly György, a Filmarchívum igazgatója és Emilie Cauquy, a Cinemathéque française munkatársa beszélget.

A francia filmintézet szervezésében megvalósuló fesztivál védnöke a két legendás filmrendező, az Oscar-díjas Costa Gavras (Z, avagy egy politikai gyilkosság anatómiája) és az Oscar-jelölt Wim Wenders (Berlin felett az ég).

Podcast

Hirdetés

Hirdetés