Nincs kategorizálva

Magyar Média Mecenatúra: pályázati eredmények és új kiírás

nmhh01_119„Magyar Média Mecenatúra” néven újult meg a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának film- és médiatámogatási rendszere. A Médiatanács 2012-ben 12 pályázatot hirdetett meg a helyi és körzeti rádiók és televíziók, valamint a nem egész estés filmek támogatására. A pályázati eljárásokban 2012-ben összesen 2,5 milliárd forintnyi támogatás áll a legváltozatosabb médiaszolgáltatók és a sokszínű filmalkotások, a független filmesek támogatására. A médiaszolgáltatók működését segítő pályázatokon a tanács 253 nyertest hirdetett, a filmes pályázatoknak köszönhetően pedig 2011 óta közel 150 film forgatása indulhatott el.

„A Médiatanács 2012-es pályáztatási gyakorlatát a folyamatos megújulás, a pályázóbarát, kiszámítható és tervezhető pályázati ütemezési rend és gyakorlat kialakítása jellemezte” – írja a tanács szóvivői irodája. Az újításokat a Médiatanács a pályázatokat elbíráló bizottságok első tapasztalatainak, valamint a filmes konzultációk során született javaslatok és filmszakmai észrevételek figyelembevételével vezette be. A tanács a pályázatok megújításával egyben jelentős mértékben csökkentette a pályázati díjakat is, igazodva a pályázók gazdasági teherviselő képességéhez.

Bővült a támogatási célok köre, tematikája, amellyel új műfajok jelentek meg a pályázatokon. Az újítás egyik eredménye a lekérhető közszolgálati médiatartalmak készítését és közzétételét támogató Neumann János-pályázat, amelynek célja, hogy a támogatás révén új, értékes és eredeti közszolgálati tartalmak jelenhessenek meg a magyarországi online portálok kínálatában is. A kísérleti és kisjátékfilm műfajának támogatása szintén egyedülálló, a pályázat meghirdetésével a műfaj életben tartása volt a cél. Újdonság a Médiatanács pályáztatási gyakorlatában a forgatókönyvírás és a filmterv-fejlesztés támogatása. Továbbá új rádiós műsorszám-típus támogatása (tematikus műsor) jelent meg a korábban megszokottak mellett a rádiók magazinműsorait támogató eljárásban.

A helyi és körzeti közösségi médiaszolgáltatók támogatása a Médiatanács egyik kiemelt feladata. A Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra programon keresztül 253 médiaszolgáltatót támogatott: rezsiköltségekre, műsorgyártásra és műszaki fejlesztésre kiírt pályázataival. A szolgáltatók életében lassan egy évtizede jelentenek biztos megélhetési formát ezek a támogatások. A helyi és körzeti rádiók és televíziók ugyanis a támogatáson elnyert összegekből készíthetik állandó hír és magazinműsoraikat, kifizethetik rezsiszámláikat, és műszaki fejlesztésekre is beruházhatnak.

A rezsipályázatokon 78 közösségi médiaszolgáltató kapott közel 400 millió forintos támogatást, a közösségi rádiók és televíziók a színvonalas műszaki működését támogató pályázatokon 35 nyert közel 100 millió forintban részesült. A helyi és körzeti médiaszolgáltatók állandó műsorai készítésének támogatására a Médiatanács 515 millió forintot osztott ki. A támogatásból 74 rádió kapott összesen 200 millió forintot, és 66 televízió 315 milliót.

A Magyar Média Mecenatúra program másik kiemelt támogatási formája a nem egészestés filmek támogatása. A Médiatanács korábbi közismert alkotóknak emléket állítva nevesítette filmes pályázatait. Ezeken a pályázatokon az ismeretterjesztő-, dokumentum-, animációs filmek, tévéjátékok, kisjátékfilmek, forgatókönyvek és online közszolgálati tartalmak készítésére lehet pályázni. A pályázatokon összesen közel egymilliárd forintot osztottak szét filmek készítésére.

2011-ben indította a Médiatanács az első filmes pályázatait, akkor közel 50 filmet – köztük ismeretterjesztő-, dokumentum-, animációs filmeket – támogatott 450 millió forinttal.

2012-ben a Kollányi Ágoston tiszteletére elnevezett ismeretterjesztő filmes pályázatnak köszönhetően – eddig két fordulót követően – 23 ismeretterjesztő film készülhet a jövőben összesen 173 millió forintból. Az Ember Judit, Balázs Béla díjas dokumentumfilm-rendezőről elnevezett pályázaton – szintén 2 fordulót követően – 29 dokumentumfilm nyert, a legszínesebb témaköröket felvonultató filmesek közel 225 millió forinton osztozhatnak. A Macskássy Gyula pályázaton értékelési szempontként jelent meg a Médiatanács támogatási tervében, hogy kifejezetten gyermekeknek szóló animációs filmek is készüljenek. A pályázat első fordulója után 5 alkotó 37 millió forintból készítheti el animációs filmjeit, további két forduló eredményéről év elején dönt a tanács. A Fehér György tévéfilmes pályázaton kiosztott 440 millió forintból 6 nagyszabású televíziófilm készülhet el.

Művészi és műfaji értelemben a rövidfilmes műfajok között is önálló értéket képviselnek a kisjátékfilmek és kísérleti filmek, amelyeknek a gyártását támogató első pályázatán már az induláskor ötvenszázalékos keretösszeg emelésről döntött a Médiatanács. Az ősszel Huszárik Zoltán néven meghirdetett pályázaton első körben 15 rendező nyert támogatást filmötletének megvalósításhoz. A kisjátékfilmes műfaj sokszínű darabjai 91 millió forintból készülhetnek el. A már említett, húszmillió forintos kerettel indított Neumann János online pályázaton eddig 3 fordulóban 7 támogatott kapott lehetőséget, hogy gazdagítsa a magyar online filmes tartalmakat. A tartalomszolgáltatók több mint 10 millió forintos támogatást kaptak. A forgatókönyvek, filmtervek írásának, fejlesztésének támogatására meghirdetett Egri Lajos pályázaton 13 nyertes kapott több mint 20 millió forintot.

A 2012-ben kiírt, ismeretterjesztő-, dokumentum- és animáció filmes pályázatok további fordulóinak eredményeiről a Médiatanács ez év elején dönt. A felhasználható keretösszeg ezekre a pályázatokra még több mint 200 millió forint.

„A Médiatanács Magyar Média Mecenatúra 2012-es, 2,5 milliárd forintos programja átgondolt, egységes elvek mentén hangolja össze azokat a támogatási forrásokat, amelyeket a magyar médiumok igénybe vehetnek, hogy színvonalas, közérdeklődésre számot tartó műsorokat készíthessenek, és a nézők sokszínű, tartalmas médiakínálatból választhassanak” – írja a szóvivői iroda. A filmes támogatások eredményeiről a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap Támogatási terület honlapján olvasható bővebb tájékoztatás.

Escher Károly pályázat 2013-ban a váratlanul bekövetkező események megörökítésére

honlap

A Médiatanács 2013-ban az Escher Károly pályázatot a magyar vonatkozású események azonnali, helyszíni forgatási munkálatainak támogatására hirdeti meg. A pályázható keretösszeg 20 millió forint.

A Médiatanács tartalmilag és formailag is megújította az ad-hoc pályázatot, amelyet Escher Károly magyar fotográfusról nevezett el, tisztelegve munkássága előtt. A tartalmi változtatásoknak köszönhetően az azonnali eseményeket megörökíteni kívánó filmesek akár 8 nap alatt is finanszírozáshoz juthatnak, ami a mai magyar pályáztatási rendszerben jelenleg a leggyorsabb döntést teszi lehetővé. A pályázati kiírásba beépültek a filmes konzultációkon elhangzott javaslatok; a műfaj jellegéből adódott az a kérés a szakma részéről, hogy elő- és utófinanszírozásra is legyen lehetőségük a pályázóknak. A másik fontos, a műfajt segítő változás, hogy a pályamunkákat heti rendszerességgel lehet érkeztetni.

A kiírással a Médiatanács célja, hogy olyan magyar vonatkozású, hirtelen felmerülő, speciális események forgatási nyersanyagának elkészítését tegye lehetővé, amelyek megfelelő alapot biztosíthatnak egy – a témából később elkészülő – színvonalas dokumentum- vagy ismeretterjesztő-film elkészítéséhez.

A pályázattal a Médiatanács célja a közönség sokszínű tájékoztatásának és a médiapluralizmus érvényesülésének támogatása. A meghirdetett pályázati eljárás részleteiről a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap Támogatási területének honlapján olvashatnak az érdeklődők.

ESCHER KÁROLY

Az ad-hoc pályázatot a Médiatanács Escher Károly magyar fotográfusról nevezte el, tisztelegve munkássága előtt. Escher Károly riportfotós volt, ránk hagyott életműve rendkívül sokszínű. Fényképezett államfőket, politikusokat, kilakoltatott nincsteleneket, razziák elszenvedőit; színésznőket és szerelmespárokat a parkban, halálra ítélt gyilkost és nyírott pudlit, hóeséstől poétikus utcát, balesetet, sporteseményeket és bálokat. Hivatásszerűen fényképezte korának szinte valamennyi közéleti szereplőjét, témát jelentett neki a kivilágított Budapest és a nádfödeles parasztház is. Esetenként akár a rendőri szervekkel való összetűzés kockázatát is vállalta például azzal, hogy a tiltás ellenére fotografálta vallomása közben a férjgyilkos és „darabolós” Bognárnét. Az elsők között volt jelen gépével a biatorbágyi viadukt-robbantás helyszínén.

Filmtekercs.hu

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés