Nincs kategorizálva

Magyar rendezők Szarajevóban

Hajdu Szabolcs, Kocsis Ágnes, Mundruczó Kornél – a versenyprogramban és koprodukciós fórumon is rekordszámú magyar filmessel indul a szarajevói filmfesztivál. Nagy István Filmszemle-díjas dokumentumfilmje is versenyez Szarajevó Szívéért.

Július 23-án kezdődik Délkelet-Európa vezető filmes rendezvénye, a szarajevói filmfesztivál. A nagyszabású filmünnep célja a régió legjobbjainak felvonultatása, és – nem kevésbé – a térség kulcsfontosságú szakmai találkozójának megszervezése.

A magyar film rekordot ünnepel idén Szarajevóban, hiszen a játékfilmversenybe meghívott kilenc mozgókép közül hármat magyar rendező jegyez. A seregszemle rangos fődíjáért a 25 ezer euró értékű Szarajevó Szívéért Hajdu Szabolcs Bibliotheque Pascal, Kocsis Ágnes Pál Adrienn és Mundruczó Kornél Szelíd teremtés című legutóbbi rendezései szállnak ringbe. Mindhárom játékfilm a Magyar Mozgókép Közalapítvány támogatásával készült, és a közelmúltban a legfontosabb nemzetközi filmfesztiválokon mutatkozott be nagy sikerrel. A magyar rendezők alkotásai mellett még egy versenyfilm, a bosnyák Jasmin Duraković Sevdah za Karima című műve is magyar részvétellel készült a Tivoli Film koprodukciójában az MMKA támogatásával.
A díjakról döntő zsűri elnökségére idén az ünnepelt román filmrendezőt Cristi Puiu-t kérték fel a szervezők.
A dokumentumfilmek 18-as mezőnyébe kapott meghívást Nagy István Sorsod Borsod című alkotása, mely a februári Filmszemlén különdíjat nyert.
A magyar filmek díszbemutatójára Szarajevóban az alkotók jelenlétében kerül sor a hétvégén.

A fesztiválhoz kapcsolódó Cinelink koprodukciós fórum a szakmabeliek figyelmét a régióban készülő kiemelkedő filmtervekre irányítja. A magyar rekord a játékfilmversennyel párhuzamosan a Cinelink meghívottjaira is érvényes idén. 16 országból 90 filmterv pályázott a szakmai körökben nagyra tartott fórumon való részvételre. Bogdán Árpád Halottlátók (The Necromancer), Hajdu Szabolcs Mirage, Kenyeres Bálint Tegnap (Hier) és Mátyássy Áron Weekend című forgatókönyveit fejlesztik a szarajevói Cinelink keretében.

Filmunió

Filmunió

Szólj hozzá!

Click here to post a comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

FM ‘tekercs Podcast

 

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..