Nincs kategorizálva

Magyar rendezők Szarajevóban

Hajdu Szabolcs, Kocsis Ágnes, Mundruczó Kornél – a versenyprogramban és koprodukciós fórumon is rekordszámú magyar filmessel indul a szarajevói filmfesztivál. Nagy István Filmszemle-díjas dokumentumfilmje is versenyez Szarajevó Szívéért.

Július 23-án kezdődik Délkelet-Európa vezető filmes rendezvénye, a szarajevói filmfesztivál. A nagyszabású filmünnep célja a régió legjobbjainak felvonultatása, és – nem kevésbé – a térség kulcsfontosságú szakmai találkozójának megszervezése.

A magyar film rekordot ünnepel idén Szarajevóban, hiszen a játékfilmversenybe meghívott kilenc mozgókép közül hármat magyar rendező jegyez. A seregszemle rangos fődíjáért a 25 ezer euró értékű Szarajevó Szívéért Hajdu Szabolcs Bibliotheque Pascal, Kocsis Ágnes Pál Adrienn és Mundruczó Kornél Szelíd teremtés című legutóbbi rendezései szállnak ringbe. Mindhárom játékfilm a Magyar Mozgókép Közalapítvány támogatásával készült, és a közelmúltban a legfontosabb nemzetközi filmfesztiválokon mutatkozott be nagy sikerrel. A magyar rendezők alkotásai mellett még egy versenyfilm, a bosnyák Jasmin Duraković Sevdah za Karima című műve is magyar részvétellel készült a Tivoli Film koprodukciójában az MMKA támogatásával.
A díjakról döntő zsűri elnökségére idén az ünnepelt román filmrendezőt Cristi Puiu-t kérték fel a szervezők.
A dokumentumfilmek 18-as mezőnyébe kapott meghívást Nagy István Sorsod Borsod című alkotása, mely a februári Filmszemlén különdíjat nyert.
A magyar filmek díszbemutatójára Szarajevóban az alkotók jelenlétében kerül sor a hétvégén.

A fesztiválhoz kapcsolódó Cinelink koprodukciós fórum a szakmabeliek figyelmét a régióban készülő kiemelkedő filmtervekre irányítja. A magyar rekord a játékfilmversennyel párhuzamosan a Cinelink meghívottjaira is érvényes idén. 16 országból 90 filmterv pályázott a szakmai körökben nagyra tartott fórumon való részvételre. Bogdán Árpád Halottlátók (The Necromancer), Hajdu Szabolcs Mirage, Kenyeres Bálint Tegnap (Hier) és Mátyássy Áron Weekend című forgatókönyveit fejlesztik a szarajevói Cinelink keretében.

Avatar

Filmunió

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya