Nincs kategorizálva

Még idén filmmúzeum nyílik Sanghajban

Év végén nyílhat az első filmmúzeum Sanghajban, a kínai film szülővárosában – jelentették be helyi idő szerint kedden a vasárnapig tartó 15. Sanghaji Nemzetközi Filmfesztiválon.

A sanghaji filmipar képviselői generációk óta álmodoztak egy helyi filmmúzeum létrehozásáról, ez idén végre megvalósul – mondta Zsen Csong-lun (Ren Zhonglun), a múzeumnak helyet adó Sanghaj Filmcsoport elnöke a bejelentéskor.  Az év végére felálló intézmény a város Hszücsiahuj (Xujiahui) kerületében kap majd helyet. A több mint húszezer négyzetméteres múzeum tizenkét emeletén több mint tízezer négyzetméter kiállítási tér lesz lesz, a fennmaradó részben többek közt egy 4D-s mozi, vendéglátóegységek és multifunkcionális termek kapnak helyet. Emellett különlegességként igazi filmstúdiókban próbálhatják ki magukat a látogatók rendezőként, színészként vagy éppen operatőrként – áll a tervekben.

Véleményed van a cikkről vagy a filmről? Írd meg nekünk kommentben!

A múzeum részére eddig több mint 700 kiállítási tárgyat ajánlottak fel magánszemélyek, ezek közt van például a filmfesztivál szombat esti megnyitóján életműdíjjal jutalmazott Vu Ji-gong (Wu Yigong) kínai rendező 1983-ban a Manilai Nemzetközi Filmfesztiválon nyert díjának elismerő oklevele vagy Hszia Jen (Xia Yan), a múlt század elején alkotó dráma- és forgatókönyvíró eredeti kéziratai és levelei. A Sanghaj Filmcsoport szintén rendelkezésre bocsátja 300 ezer darabos, a kínai mozihoz és a világ filmtörténetéhez kötődő gyűjteményét. Külön kiállítási térben mutatkozik majd be a sanghaji filmipar és annak története, a szervezők emellett azt ígérik, sosem hallott kínai filmes sztorik is napvilágot látnak majd Kína legnagyobb filmmúzeumában.

Rudolf Dániel

Nem is tudom mikorra vezethető vissza a film iránti érdeklődésem (értsd szenvedélyes rajongásom), talán valamikor ovis koromban történt először, hogy éles kritikusi szemmel elemeztem a Gumimacik aktuális epizódjait. Azóta sok víz lefolyt a Dunán. Jelenleg az ELTE bölcsészkarán tanulok filmtudomány mesterképzésen, korábban kommunikáció szakon végeztem a Kodolányi főiskolán, és időközben diákzsűriztem is pár filmfesztiválon.

Filmek: Elsősorban a filmtörténet és a klasszikusok érdekelnek, ezen belül bármi, Bergmantól a B-noirokig. „Emberi gyengeségemnek” a klasszikus Star Trek sorozat iránti rajongásomat tartom.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!

Podcast

Hirdetés

Hirdetés