Nincs kategorizálva

Melyik filmeket várjuk legjobban 2018-ban?

Lesz itt minden jövőre! Animált kutyacsordák, női szélhámosbanda, újabb Star Wars story, történelmi film, bosszúhadjárat és visszatér a legmenőbb szuperhős is. 2018-ra fel!

Legyen bármennyire relatív is a fogalom, összeszedtük nektek 2018 legjobban várt filmjeit a várható érdeklődésre való tekintettel. Folytatások egymás hátán, kimagasló elsőfilmes bemutatkozások utáni körök és nagy rendezők újabb művei is fellelhetők a listán.

 

Jurassic World: Bukott birodalom

Bár finoman szólva is vegyes fogadtatást kapott a Jurassic World, nem kétséges, hogy hatalmas tömegek fognak elvándorolni a mozikba, hogy megnézzék, hogyan is menti meg a dinókat Chris Pratt. És ki is hibáztathatná őket? Amikor a nosztalgiafaktor az egekben van, máris sokkal jobban élvezzük, ahogy a dinók az emberekkel karöltve menekülnek a természet ereje elől.

Arról nem is beszélve, hogy ismét hallhatjuk Jeff Goldblum elhíresült mondatait a világ rendjéről. A film júniusban érkezik a hazai mozikba.

 

Ocean’s 8

Női Szellemirtók, női Doktor Who és női Ocean’s csapat: Steven Soderbergh humoros, lendületes és nagyon okos heist trilógiája 11 évvel az utolsó részt követően folytatás-szerűséget kap. A csupa nőkből álló csapatot ezúttal Sandra Bullock vezeti, a rendezői székben pedig Gary Rosst találjuk. Soderbergh egyébként producerként működik közre a filmben, a korábbi részekből pedig még Matt Damon is visszatér.

A női gárda ezúttal a Met gálára tervez egy hatalmas és lehetetlennek tűnő rablást. Sokan fanyalognak ugyan az újabb bőrlehúzás miatt, de egy biztos, a szereplőgárdára senkinek nem lehet egy szava sem; Bullock mellett szerepel majd Cate Blanchett, Dakota Fanning, Olivia Munn, Rihanna, Anne Hathaway, Sarah Paulsen, Awkwafina, Helena Bonham Carter és Mindy Kaling. Az Ocean’s 8 január első hetében érkezik a mozikba.

 

Deadpool 2

A Deadpool azon filmek között van, amiket akkor is élvez az ember, ha a könyökén jön már ki az x. képregényfilm. Ryan Reynolds olyan fajta játékosságot, öniróniát és szerethető ambivalenciát hozott a filmbe és magába a karakterbe is, hogy a totál laikus néző is élvezettel üli végig a piros ruhába bújtatott „szuper-” hős történetét. Fekete humor minden mennyiségben, jól felépített dramaturgia, kellő izgalom és erőszak: az első film kétség kívül nagyot csattant, így az elvárások finoman szólva is magasak.

Az előzetes egyelőre megnyugtatónak tűnik, de persze csak május végén derül ki pontosan mennyire is tudta hozni David Leitch Tim Miller színvonalát.

 

Sicario 2: Soldado

A Sicario – A bérgyilkos folytatása végre mozikba kerül! Denis Villeneuve kivételes akciófilmjének Stefano Sollima készítette el a második részét. A Soldado alcímen futó alkotás visszahozza nekünk Josh Brolin-t, Benicio Del Toro-t és Jeffrey Donovan-t is. A történetben ezúttal különleges embercsempészet áll a középpontban: az USA és Mexikó határán terroristákat visznek át titokban egyik országból a másikba.

Újabb jó hír, hogy az első filmet jegyző Taylor Sheridan forgatókönyvíró szintén visszatért a stábhoz. A brutális, pörgős és új látásmóddal operáló akciófilm újabb része júniusban kerül a mozikba.

 

Solo – Egy Star Wars történet

Egyelőre bevált, hogy minden második évben érkezik új kronologikusan is illeszkedő Star Wars rész, míg a köztes években előzményfilmeket láthatnak a rajongók. 2018-ban az ifjú Han Solóhoz kerülünk jóval közelebb, akit még azokból az időkből láthatunk majd, mielőtt csatlakozott volna az Ellenálláshoz.

Solo és Chewbacca történetét Ron Howard rendező hozza el nekünk. Harrison Ford-ot Alden Ehrenreich váltja az ikonikus szerepben, hozzá pedig Emilia Clarke, Paul Bettany és Woody Harrelson is csatlakozott. Itt az ideje, hogy egy könnyedebb és humorosabb Star Wars filmet kapjunk!

 

A legsötétebb óra

Már amikor kijött a legelső kép Gary Oldman Winston Churchilljéről, mindenki Oscar-díjról suttogott. Azóta előzetes is érkezett az életrajzi filmhez, mi pedig továbbra is tátott szájjal bámulunk. Oldman átalakulása a sminken és ruhán túl is félelmetes.

A film a II. világháború legelső napjaira fókuszál, amikor Churchillt miniszterelnöknek választották. A rendezői székben Joe Wrightot, míg a főszereplő oldalán Kristin Scott Thomast, Lily Jamest és Ben Mendelsohnt találjuk. A film szerencsére már január közepétől látható lesz a hazai mozikban is.

 

A Pentagon titkai

Újabb Oscar-várományos Steven Spielbergtől! A megtörtént eseményeket feldolgozó dráma az USA első női újságvezetője és kiadója köré épül. A vietnami háború körül botrány tör ki, a média pedig választás előtt áll: kitart-e a szólásszabadság mellett és szembemegy a kormánnyal vagy hagyja elhallgattatni magát.

Bár az előzetes korhűsége ellenére kicsit átlagosnak tűnik, a főszereplők (Meryl Streep, Tom Hanks és Sarah Paulson) miatt biztosan kimagasló filmnek nézünk elébe.

 

Expedíció (Annihilation)

Alex Garland első rendezése, az Ex Machina az egyik legmélyebben átgondolt és legszebben kivitelezett sci-fi az elmúlt húsz évből. Ilyen bemutatkozás után pedig nem is csoda, hogy mindenki feszülten várja a rendező új alkotását.

Az Expedíció nem csak, hogy Jeff VanderMeer sikeres és igen jó trilógiájának első kötetének filmes adaptációja, de a főszerepben Natalie Portman-t találjuk, a történet és az előzetes pedig kilóra megvesz bárkit. Garland ismét szemet gyönyörködtetően mutatja be az ember és természet kapcsolatát, Portman mellett pedig szerepel még Oscar Isaac, Jennifer Jason Leigh, Tessa Thompson és Gina Rodriguez is. A film február 22-én kerül a magyar mozikba.

 

Kutyák szigete

Kevés alkotó rendelkezik olyan erős és disztingvált látásmóddal, mint Wes Anderson. Színkavalkád és geometriai formák tánca, na meg az örökös középre fókuszálás – legyen az A Grand Budapest Hotel, a Holdfény királyság vagy a Tenenbaum, a háziátok, 5-5 állókép elég is ahhoz, hogy tudjuk: egy Anderson filmmel van dolgunk.

A rendező már 2009-ben is bebizonyította A fantasztikus Róka úrral, hogy az animációk terén is képes kiemelkedőt alkotni, így megkétszerezett érdeklődéssel várjuk a hozzánk májusban eljutó fiú történetét, aki a kutyáját keresi. Arról nem is beszélve, hogy olyan színészek hangjain szólalnak majd meg az állatok, mint Scarlett Johannson, Frances McDormand, Edward Norton, Jeff Goldblum, Bryan Cranston, Tilda Swinton, Bill Murray vagy Liev Schreiber. Egyszerűen nem lehet nem tűkön ülni az Isle of Dogs miatt.

 

You Were Never Really Here

Jonathan Ames regényéből a Beszélnünk kell Kevinről rendezőnője készített feldolgozást. Az erőszakos, komor és sötét bosszúfilm Cannes-ban három jelölésből kettőt díjra is tudott váltani. A legjobb főszereplő díjat elnyerő Joaquin Phoenix esetében félelmetesen jó alakításról beszél mindenki, míg Lynne Ramsay miatt szinte borítékolható a különleges látásmód, mind képi világban, mind történetben.

Bár egyelőre magyar bemutatóról nem tudni, nagyon reméljük, hogy valamilyen formában eljut a hazai mozikba is Phoenix őrült bosszúhadjárata.

 

Bohém rapszódia (Bohemian Rhapsody)

Nem állítjuk, hogy zökkenőmentesen, de lassan befejeződik a Queen-film forgatása. Az alkotást jó ideig Bryan Singer rendező vitte, akit aztán elengedtek a projektből, helyére pedig Dexter Fletcher került.

A film a zenekar 1985-ös legendás koncertjére épül, de bepillantást nyújt a tagok életébe is, különös hangsúlyt fektetve persze Freddie Mercury-ra. Az ikonikus énekest egyébként Rami Malek játssza, aki az első képek alapján hitelesen hozza majd a figurát. A Bohém rapszódia jövő decemberben kerül a nézők elé.

Rami Malek

 

Ready Player One

Spielbergtől két film is felkerült a listára, hiszen a rendezőóriás nagy érdeklődést vált ki a közönségből. Ezúttal Ernest Cline sci-fi/fantasy regényéből készít feldolgozást az alkotó: a történet egy easter egg kereséséről szól, amely egy a virtuális valóság területén dolgozó mágnás halálát követően annak egész vagyonával ér fel.

A főszerepben Tye Sharidan és Olivia Cooke járul hozzá ehhez a kivételes utazáshoz, amelyre Cline és Spielberg invitálja az érdeklődőket. Okos, mély, de izgalmas és látványos filmre számíthatunk.

 

A párizsi vonat

Bármilyen új Clint Eastwood-rendezés biztosan szerepel egy előzetes toplistán. Hollywood egyik legbefolyásosabb (és emiatt legszabadabb) rendezője ismét a hősiesség, az önfeláldozás és a modern biztonságpolitika metszetében forgatott: A párizsi vonat (The 15:17 to Paris) egy európai terrortámadást megakadályozó amerikai katonák igaz története. A film érdekessége, hogy a katonák, Anthony Sadler, Alek Skarlatos és Spencer Stone – akik könyvet is írtak történetükről – önmagukat alakítják.

A film mintha az Amerikai mesterlövészt követné, és ha csak feleannyi társadalmi vitát is vált ki, már megérte elkészíteni. Eastwood filmjei provokatívak, és ezúttal is valami nagyon szép, nagyon vitatható, átgondolt darabra számíthatunk. (Havasmezői Gergely)

 

Alita: Battle Angel

James Cameron régóta dédelgetett filmterve ugyan nem A Világ Urának rendezésében, de legalább az ő produceri közreműködésével valósul meg, és ez is elég egy előzetes listahelyhez. ( No és Robert Rodriguez rendezi, aki bár nem cameroni gigász, az ember szeme csak felcsillan miatta.) A Battle Angel Alita című mangára (annak is leginkább első négy kötetére és történeti főszálára) alapozó film egy női cyborg sorsát követi; a főszereplő Rosa Salazar az Avatarnál megismert, azóta továbbfejlesztett motion capture módszerrel elevenedik meg, azaz: pompás látványvilágra számíthatunk.

Még az is elképzelhető, hogy az Alita: Battle Angel lesz az a film, aminek a rossz emlékű Páncélba zárt szellem feldolgozásnak lennie kellett volna. Július 20-án mutatják be IMAX-ben is. (Havasmezői Gergely)

 

***

Sokakat biztosan meg fog mozgatni az Aquaman, a Fekete párduc, A Hihetetlen család 2, a Mamma Mia! 2, a Mária Magdolna, a Mission Impossible 6, a Molly’s Game, a Mortal Engines, az új Predator film, Tomb Raider, a Tűzgyűrű 2., a Venom és az X-Men: Dark Phoenix, valamint a Bosszúállók: Végtelen háború is. Kövesd a Filmtekercset 2018-ban is!

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com