Kritika Nincs kategorizálva

Mennyei királyság

mennyei királyságSzép, buta. Kis csinos, persze egy valamirevaló egyetemről kivágnák. A Mennyei királyság igazán olyan, mint a viccek szőke nője: felőlem lehet teljesen jóindulatú is, attól még fájdalmas nagy sötétség tátong a fejében.

A keresztes hadjáratokról könnyen lehet látványos filmet forgatni. Ezúttal is sikerült; Jeruzsálem arab ostroma tartogat pár emlékezetes képet, no persze tévéképernyőn ez az előny kevésbé érvényesül. A sült butaság viszont kitűnően átjön ott is.

Egy senkiházi, a faluja határán életében át nem lépett kovácslegény seperc alatt lovagi bajvívó és győzelmes hadvezér lesz, és keresztbe tesz még a rettegett Szaladinnak is. Hogyne, a várostrom már csak olyan egyszerű tudomány, hogy minden paraszt doktorátust szerezhet belőle. És persze ugyanez a francia kovácslegény fogja megmutatni a hülye araboknak is, hogyan kell vizet találni a sivatagban. Mert ők nem tudják.

Eddigre már hülyére lett véve a komplett európai lovagkor és az arab kultúra is Szaladinostul. (Szó mi szó, Monty Pythonék jobban csinálták volna.) De a csúcspont csak most jön: ugyanez a hadvezéri géniusz, ez a vízfakasztó csodakovácslegény egyszercsak elkezdi hirdetni a szabadság-egyenlőség-testvériség programját a lovagi kultúra fellegvárában, az ostromlott Jeruzsálemben a 12. században. Társadalmi egyenlőséget! Időutazásos sci-fi ez, csak a készítők nem vallják be.

A Mennyei királyság a hitelesnek szánt történelmi mozifilmek Mónika-showja. Ha meg is nézi valaki, a lelkifurdalás kötelező utána, és társaságban tessék tagadni.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com