Nincs kategorizálva

Mi lesz, ha lekapcsolják a 3G hálózatot?

Mindhárom nagy hazai mobilszolgáltató is bejelentette, hogy májustól fokozatosan kivezetik a 3G mobilhálózatokat, így sok, 5 évnél régebbi készülék válik használhatatlanná. 


Hirdetés

Az elmúlt években már többször felmerült a 90-es években megjelent 2G és a kétezres években elterjedt 3G hálózatok leállításának kérdése nemcsak hazánkban, hanem világszerte is. Mi indokolhatja a mobilszolgáltatók ilyen döntését? Mit tehetsz, ha ilyen készülékkel rendelkezel? Erre kerestük a választ, és gyűjtöttünk össze minden hasznos információt a témában. 

Miért kell kivezetni a 3G-t?

Szakértők szerint a 3G technológia megérett arra, hogy kivezessék. A különböző generációs mobilhálózatok fejlődése nem áll meg, a 4G és 5G hálózatok egyre nagyobb teret nyernek, így az ezen technológiát használó mobiltelefonok száma is jelentős növekedést mutat. Az Ezone Elektronikai Áruház autós kiegészítő kínálatában mindent megtalálsz, ami a mobilod kényelmes autós használatához szükséges lehet: mobiltartókat, töltőket, transzmittereket és sok mást is.

Mi indokolja a régebbi technológiák kivezetését?

  • A régebbi technológiát használó mobilok száma évről évre csökken, így ezen hálózatok üzemeltetése egyre kevésbé gazdaságos.
  • A korlátozottan rendelkezésre álló frekvenciakészlet jobban kihasználhatóvá válik, ha megszűnik a 2G és a 3G hálózat, mivel így a felszabaduló sávot a 4G és az 5G kaphatja meg.
  • Energiatakarékosság
  • Környezetvédelmi szempontok: A kivezetéssel egyszerűsödik a hálózat, így elektromos energiát takarít meg, ezáltal környezetbarátabbá válik mindhárom szolgáltató.

Mi lesz a régi készülékekkel?

A régi készülékek nem alkalmasak a 4G és 5G hálózatokra való csatlakozásra, emiatt a hatóság (NMHH) mobilcsereprogramot hirdetett, amelynek keretében az új technológiájú hálózatokra való csatlakozásra alkalmatlan mobilkészülékek esetében 20 ezer Ft állami támogatásra lehet pályázni. A program keretösszege 250 ezer készülék cseréjét biztosítja. Csak olyan készülékekkel lehet pályázni, amelyek IMEI száma a kiírásnak megfelelő, és azon bonyolítottak-e hanghívást és adatforgalmat 2021 júliusa és decembere között.

A nagyitelefonként ismert, csak hanghívásra alkalmas készülékeket a 3G hálózat leállítása nem érinti, ezek ugyanis 2G-s alapkészülékek, így továbbra is lehet majd velük telefonálni.

Hogyan érinti a 3G-készülékeket a leállás?

Amennyiben régi készüléked van, és nem pályázol, illetve nem nyered el a megpályázott összeget, a mobilodat továbbra is fogod tudni használni hanghívásra és SMS-ezésre, de internetezni már csak wifi hálózat közelében fogsz tudni.

A korszerűbb hálózatokon a hangminőség is jobb, így abban az esetben is ajánlott lecserélni a készüléket, ha netezésre nem használod.

Nem probléma, ha nem okostelefont, hanem hagyományos nyomógombos készüléket vennél, illetve az sem okoz gondot, ha okoskészüléket vásárolnál a 3G-s helyett, ezek között is van ugyanis nagy kijelzőjű, idősebbek számára is könnyen kezelhető, elérhető árú modell.