Nincs kategorizálva

Mission: Impossible III

MI3Tom Cruise egyszemélyes sorozata csaknem a Bond-széria sikerére kezd emlékeztetni. Az első rész 1996-ban Brian De Palma rendezésében minden idők egyik legsikeresebb – és tegyük hozzá: legjobb – akciófilmje lett, a második 2000-ben mesteri fegyverbalett a hong kongi mágustól, John Woo-tól, a harmadik pedig 2006 egyik leginkább várt filmje.

A küldetés nem volt egyszerű. J. J. Abrams akkor még elsőfilmes rendező volt, Tom Cruise lehetetlen viselkedésével egy év leforgása alatt sikeresen megutáltatta magát a közönség jókora részével, Hans Zimmer zeneszerző pedig, aki a második rész sikeréért nem csekély mértékben felelős, közelébe se jött a produkciónak. De mint tudjuk: „Ethan, neked a nehéz küldetés sétagalopp.”

Így hát Ethan Hunt nekilátott elintézni a missziót a maga kevéssé visszafogott módján. Előbb kirúgott két rendezőt, aztán két forgatókönyvírót a sztorival együtt, maga is belenyúlt a történetbe, eltolta az egész filmet egy évvel, mindezek után pedig – ha hinni lehet J. J. Abrams-nek – hátradőlt, és azt mondta: Abrams, ez innentől a te filmed, én pedig csak a színészed vagyok.

Az eredmény? Küldetés teljesítve. A harmadik Mission: Impossible eléri az előzők színvonalát, úgy látványban, mint hangulatban és izgalomban. Mindent hoz, amit egy akciófilmtől elvárhatunk. Összességében csaknem hibátlan. Mármint a maga kategóriájában értelmezve, persze. Drámát, érzelmeket, kiemelkedő színészi játékot, okos történetet hiába is keresnénk benne, művésziséget úgyszintén. De nem is ezért nézzük meg. Kikapcsolódásnak tökéletes, s aki azzal a feltett szándékkal ül be a moziba, hogy százhuszonhat percen át a száját akarja tátani a technikai tökélyen, nem csalódik.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés