Nincs kategorizálva

Karlovy Vary 2012: Négy magyar film a fesztiválon

Szabó István, Bergendy Péter, Cserhalmi Sára és Fliegauf Benedek filmjeit hívta meg a júliusi Karlovy Vary filmfesztivál, Közép-Európa egyetlen A-kategóriás filmfesztiválja.

Karlovy Vary-ban június 29 – július 7. között 47. alkalommal rendezik meg a film nemzetközi ünnepét. A közel 200 játékfilmet felvonultató közkedvelt rendezvény teljes versenyprogramját ma hozták nyilvánosságra a szervezők.Közép-Európa egyetlen A-kategóriás nemzetközi filmfesztiváljára négy magyar film kapott meghívást, közülük kettőt először Karlovy Vary-ban láthat a külföldi közönség. Bergendy Péter A vizsga című második játékfilmje és Cserhalmi Sára első játékfilmje, a Drága besúgott barátaim a csehországi fesztivál „East of the West” elnevezésű versenyprogramjában mutatkozik be, mely a régió pályakezdő filmrendezőre fókuszál. Mindkét alkotás külföldi forgalmazási jogait a Magyar Nemzeti Filmalap értékesíti.

A fesztivál már korábban nyilvánosságra hozta, hogy Szabó István Az ajtó című filmjét különprogram keretében tűzi műsorra és a főszereplő Helen Mirren-t Kristályglóbusz életműdíjjal méltatja. A berlini filmfesztivál Ezüst Medve díjával jutalmazott Csak a szél című Fliegauf-film Karlovy Vary-ban a „Horizons” válogatásban lesz látható júliusban.

 

Maksai Kinga

A filmhez az irodalmon, a színházon és a művészettörténeten keresztül vezetett az utam. Ami a diplomákat illeti, az ELTE-n végeztem magyar, illetve filmelmélet és filmtörténet szakon, jelenleg pedig az SZFE televíziós műsorkészítő szakán készülök befejezni a tanulmányaimat. Mindig is imádtam moziba járni, maradandó mozis élményeim közé tartozik az Apollo 13, a Titanic és az első 3D-s film, amit Disneylandben láttam. Sokakkal ellentétben nem vetem meg a tévét és a DVD-t sem. Azt mondják, hogy ha sokat tudsz valamiről, akkor már nem vagy képes úgy élvezni a dolgot. Én még mindig felhőtlenül szórakozok egy sitcomon, ami ugye két dolgot jelenthet: vagy nem igaz rám a fenti állítás, vagy... Nem tartom magam sorozatfüggőnek, de a csajos és vicces változatokat szívesen nézem. A bennem élő feminista entellektüelt elnyomva imádom a Szex és New Yorkot, a Modern Family és a Bored to Death című sorozatokat pedig az utóbbi idők legjobbjainak tartom. Egy éve vagyok a tagja a Filmtekercs csapatának, jelenleg a fesztivál rovatot vezetem.

Filmek: Nem csak műfajok, hanem rendezők és színészek alapján is válogatok, így jöhet minden, amiben van egy kis Woody Allen, Tarantino, Alejandro Gonzalez Iñárritu, Mike Nichols, Philip Seymour Hoffman, Javier Bardem vagy Meryl Streep. Barátkozom az animékkel és Bollywooddal, de mellettük hű maradok régi kapcsolataimhoz is. Nehéz kiemelni filmeket, mert ez folyton változik, de most éppen: Diploma előtt, Madárfészek, 21 gramm, Annie Hall, Elveszett jelentés, A nagy Lebowski, Halálbiztos, Tükör, Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén, Melankólia, Totoro, Ra One, Chungking Express.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés