Hírek Nincs kategorizálva

Némafilmé a legtöbb Golden Globe

Az Oscar egyik legfontosabb előszobájának tartott díjátadó idén is szolgált pár meglepetéssel (ezt minden díjátadótól elvárjuk), de többnyire a papírforma érvényesült. Ahogy azt korábban megjósoltuk, az este legnagyobb nyertese a The Artist – A némafilmes lett, de az Utódoknak, Clooney-nak, Scorsesének és Woody Allennek sincs miért szégyenkeznie. A két nagy esélyes film közül Michel Hazanavicius fekete-fehér, nosztalgikus némafilmje 6 jelöléséből 3-at, Alexander Payne hawaii drámája pedig 5-ből 2-t váltott be, míg A segítség, a Pénzcsináló és A hatalom árnyékában hoppon maradt.

A házigazda személyét ismerve meglepően botránytalanul és kissé unalmasan telt a 2012-es Golden Globe díjátadó gála, a majdnem biztosra vett kategóriákban szinte mindig a legesélyesebb győzedelmeskedett. Ilyen volt Christopher Plummer, aki a legjobb férfi mellékszereplő díját nyerte a Kezdők című filmben nyújtott alakításáért, a legjobb női mellékszereplőnek pedig Octavia Spencert választották A segítségből. Michelle Williams győzelmét is borítékolni lehetett a legjobb színésznő (komédia vagy musical) kategóriájában Marilyn Monroe megformálásáért az Egy hét Marilynnel című filmben. Meryl Streep szintén valós személyt, Margaret Thatchert alakítva nyerte meg a legjobb drámai színésznő díját. Streep huszonhat jelölésből nyolcadik alkalommal vihette haza az Arany Glóbuszt. A remek kritikákat kapott Nader és Simin – Egy elválás története című iráni film részesült a legjobb idegen nyelvű film elismerésében.

A fentieknél keményebb versenyben Woody Allent díjazták az Éjfélkor Párizsban forgatókönyvéért, de a mester nem vett részt a ceremónián, ezért a díjat átadó Nicole Kidman csak annyit üzent neki: „Gyere Woody és vedd el!” Bár legjobb rendezőként nem jelölték a díjra, Steven Spielberg mégis kiállhatott a közönség elé, a Tintin kalandjai nyerte ugyanis a legjobb animációs filmnek járó díjat. Az este talán legnagyobb meglepetése Martin Scorsese legjobb rendezőnek választása volt A leleményes Hugo című, 3D-s kalandfilmjéért. A díj (és a jó Oscar-szereplés?) talán megtöri a térhatású mozival szembeni egyre erősebb fanyalgást és új lendületet adhat a 3D formanyelvének felfedezéséhez.

A fesztiválokon is díjakkal és jelölésekkel elhalmozott The Artist lett a legjobb komédia vagy musical és a legjobb eredeti filmzene kategóriák győztese, valamint a film főszereplője, Jean Dujardin is elnyerte a legjobb komikus vagy musicalszínésznek járó díjat, amit Douglas Fairbanks utánzásával és egy kis rögtönzött tánccal köszönt meg. A legszorosabb versenyben (Clooney, DiCaprio, Fassbender, Gosling, Pitt) a kritikusok George Clooney-t választották a legjobb drámai színésznek, az Utódok pedig a legjobb drámai film díjával lett gazdagabb.

A Cecil B. DeMille életműdíjat idén a zseniális Morgan Freeman kapta, akinek kiemelkedő alakításait órákig lehetne ecsetelni. Sidney Poitier úgy foglalta össze a színész esszenciáját, hogy a folyamatban, amikor Freeman a karakterekké lesz, a karakterek is legalább annyira válnak Freemanné.

A műsor végén Ricky Gervais búcsúzott, remélve, hogy a sok pezsgő és csillogás legalább egy kis időre elfeledtette velünk a válságot, mi pedig többé-kevésbé izgatottan várhatjuk a Golden Globe-díjak fényében a január 24-én esedékes Oscar-jelöléseket.

A legfontosabb díjazottakból az Éjfélkor Párizsbant talán még elcsípheti a nagyérdemű valamelyik moziban, A Vaslady február 2-től, az Egy hét Marilynnel és az Utódok február 16-tól, a The Artist és A leleményes Hugo pedig február 23-tól lesznek láthatóak a hazai mozikban.

A nyertesek teljes listája itt olvasható.

Horváth Balázs

Még nem írt bemutatkozást, de hamarosan fog, megígérjük.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com