Nincs kategorizálva

NMHH: áprilisban várható a megoldás

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság válaszolt megkeresésünkre: nemsokára rendezik a korhatár-megjelölések ügyét, addig azonban bizonytalan, vajon van-e jogunk például megosztani külföldi előzeteseket egy magyar oldalon.

„A kérdéseiben megfogalmazott problémákat a hamarosan megnyugtatóan fogja rendezni a filmalkotások korhatár szerinti megjelölésének feltételeiről szóló NMHH elnöki rendelet” – írta a filmelőzetesekről szóló cikkünk nyomán feltett kérdésünkre válaszul a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Szóvivői Irodája. A rendelet várhatóan április elején születik meg. Az elkészítés során az NMHH – mint írták – figyelembe veszi a társadalmi egyeztetés keretében megkapott véleményeket és észrevételeket, többek között a filmpiac szereplőinek álláspontját is.

Továbbra sem világos tehát, vajon elvághatja-e a magyar filmes szférát az interneten közzétett anyagoktól a túl tágan megfogalmazott, első ránézésre átgondolatlannak látszó Filmtörvény (azaz a 2012. elején módosított „2004. évi II. törvény a mozgóképről”), és vajon tilos marad-e olyan filmes hirdetést közzétenni, ami nem kapta meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság korhatár-besorolását – például egy külföldi előzetest. A törvény szó szerint ezt írja: „korhatár besorolás nélküli mozielőzetes felhasználásával a hirdetési tevékenységet nem lehet megkezdeni”, lapunk pedig több figyelmeztetést is kapott a hazai filmforgalmazóktól, hogy ilyen promóciós anyagot véletlenül se használjunk fel, máskülönben az akár milliós nagyságrendű büntetés minket terhel. A mostani helyzet alapján a legkisebb kár, ami a hazai filmes szférát érheti, a 30 napos ügyintézési idő miatti minimum egy hónapos csúszás az előzetesek, fotók és más promóciós anyagok eredeti (külföldi) közzételéhez képest.

Súlyos kérdés az is (melyet az origo cikke vetett fel), hogy hogyan befolyásolja az életszerűtlen szabályozás maguknak a filmeknek a magyar megjelenését. Jelenleg ugyanis létezik olyan értelmezése a végrehajtási rendelet nélküli törvénynek, amely szerint a világon másutt bemutatott premierek akár hónapokat is késhetnek Magyarországon.

Amint az NMHH nyilvánosságra hozza a mozgóképszakmai elnöki rendelet szövegét, a Filmtekercs a Médiahatóság segítségével megpróbálja majd tisztázni a jogi helyzetet, legkorábban április elejéig azonban marad az önkéntes cenzúra.

A Filmtörvény jelenleg hatályos szövege itt olvasható, a kérdéses szöveghelyek a 20§-tól kezdődnek.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya