Hírek Nincs kategorizálva

Óriásszörny alert! – Vírusvideókkal reklámozza új filmjét Guillermo de Toro

San Franciscót egy óriásszörny tartja rettegésben! Vagy, ha jobban megnézzük, csak Guillermo del Toro szórakoztatja rajongóit vírusmarketinges videókkal a Pacific Rim júliusra várható bemutatójáig. Az emberiség hatalmas robotok segítségével száll harcba a földi létet fenyegető monstrumokkal – amiből azt szűrhetjük le, hogy a rendező eddigi legnagyobb dobására készül.

Örülhetnek a Guillermo del Toro-rajongók, ezen a héten újabb videó került fel az internetre, amely beindította a rendező legújabb filmjének kampányát. A Pacific Rim (Tűzgyűrű?) teaserei vírusként terjednek a világhálón. A legújabb videó egy found footage (talált film) stílusban készült híradófelvétel a filmből, amely San Francisco pusztulásáról tudósít: egy hatalmas szörny támadja meg a várost, és már a Golden Gate hidat is lerombolta. A videó végén sikerül a monstrumot egy vadászgéppel kilőni, amelyet a tudósító így kommentál: „Csak imádkozni tudok azért, hogy ezzel vége legyen.”

De ez persze csak a kezdet. Egy gigantikus film gigantikus kampányának kezdete. A Pacific Rim amerikai bemutatójának időpontja 2013. július 12-e, del Toro pedig addig mindent elkövet, hogy a film megjelenését feszült várakozás előzze meg. A vírusmarketinges kisfilmek segítségével a rajongók egy kicsit bepillanthatnak a történet világába, s így elég korán képet kaphatunk arról, hogy miről is fog szólni a film. A tét ugyanis nem kicsi.

A Pacific Rim egy világméretű háború borzalmain keresztül az egész emberiség jövőjéért folytatott küzdelmet állítja a középpontba. Az embereknek az óceán mélyéről feltörő gigászi óriásszörnyekkel, a Kaijukkal kell megküzdeniük, akik ellen hasonlóan hatalmas robotok, a Jaegerek segítségével szállnak harcba. A műszaki érdeklődésű „geekek” kedvéért a videó mellett del Toro a robotok tervrajzait is közkinccsé tette (a cikk alján találhatók).

A robotokat egyszerre két pilóta vezeti, az egyikük a robot agyának jobb, míg a másik a bal féltekéjét irányítja. De még ezek a hatalmas robotok is majdnem tehetetlenek a könyörtelen Kaijukkal szemben. Az emberiség reményvesztetten áll a vereség küszöbén, amikor két szokatlan hős jelenik meg. Az egyikük egy kiégett pilóta (Charlie Hunnam), a másik pedig (ki gondolná?) egy zöldfülű kezdő (Rinko Kikuchi). Ők fognak össze egy legendás, de látszólag idejétmúlt régi Jaeger irányítására, hogy az emberiség utolsó reményeként megakadályozzák a közelgő apokalipszist.

A film del Toro első munkája a 2008-as Hellboy II: Az aranyhadsereg óta. A rendezőt és felfokozott vonzódását a szörnyekhez már jól ismerhetjük olyan fantasykból is, mint A Faun labirintusa, Mimic – A júdás faj, Hellboy, Penge 2. Úgy tűnik, del Torót untatják a boldog történetek, mindig jobban érdekelte az „élet” sötétebb oldala. A filmet azonban nemcsak látványvilága teszi lehengerlővé. A rendező ugyanis saját bevallása szerint megpróbálta épp az ellenkezőjét tenni annak, ami egy ilyen film esetében elvárható lenne: „Az árral szemben próbáltam úszni. A hasonló blockbuster filmek általában egy nagyon személytelen, hűvös nézőpontot vesznek fel… én úgy gondolom, ha gyönyörű képeket tudsz létrehozni, valami olyan dologról, ami általában nem számít szépnek, abban ott kísért maga a költőiség… Egy olyan kalandfilmet akartam csinálni, amely teljes mértékben az érzelmekre épít.” – nyilatkozta del Toro a The Hollywood Reporternek. Ugyanis ebben a történetben még az emberek által irányított robotoknak is van karaktere, sőt nemzeti identitással is rendelkeznek gyártó országaik szerint. Ugyanígy a szörnyek is különböző személyiségjegyeket viselnek magukon.

„Mint amikor a tornádó ütközik össze egy ciklonnal, vagy a földrengés és a cunami csap össze” – így jellemezte röviden a filmet del Toro a 2012-es Comic Con képregényrajongó-találkozón. Közismert a rendezőről, hogy még egy ilyen elementáris összeütközést fókuszba állító film esetében is a valóságban megalkotott maszkokat és a régimódi effekteket preferálja. Persze egy 25 méteres robotokat mozgató film esetében a CGI használata is elengedhetetlen, így a stáb a forgatás során e két technikai megoldás között próbált egyensúlyt teremteni.

Az egyik óriásrobotot vezető pilótát Charlie Hunnam (Az ember gyermeke, Huligánok) alakítja. A színész a film erős érzelmi oldalát még egy személyes megjegyzéssel is kihangsúlyozta. „Amikor megismertem annak a Jaegernek a lelkét, amelyiket (Rinko és én) közösen irányítunk, kiderült, hogy teljesen véletlenül tökéletes összhangban van egy olyan szubkultúra szellemiségével, amelyért én odavagyok. Nem árulhatom el pontosan, hogy milyen a lelke… de hogy pont ez volt a neve annak a Jaegernek, amit én vezetek; ettől egy grandiózus pillanatban úgy éreztem, a sors akarta úgy, hogy eljátsszam ezt a szerepet… Szóval ez tényleg egy csodálatos véletlen volt” – nyilatkozta a színész a Collidernek. A film további főszereplői: Rinko Kikuchi, Idris Elba, Ron Perlman és Charlie Day.

Bár a film csak jövő júliusban jelenik meg, a rajongók addig a vírusvideókon kívül egy képregénnyel is múlathatják a várakozás hosszú perceit. A mű a film forgatókönyvírójának, Travis Beachamnek (A titánok harca) a munkája, és egyfajta előtörténetként szolgál a film sztorijához. 25 évvel a háború előtt járunk. Az olvasók nyomon követhetik, hogyan alakult meg a robotokat irányító pilóták csoportja, részletesen tájékozódhatnak arról, milyen technológiával dolgoznak, valamint a film számára kitalált karakterek élettörténetével is megismerkedhetnek.

Simor Eszter

Egyszer egy tanárom azt írta valahol, hogy „mezei kritikus” bárkiből lehet. Az ELTE média szakán tanítják a kritikaírást, utána már csak egy kis kultúra kellene a véleményalkotáshoz. Ezek szerint a média szak elvégzése után mezei kritikusnak talán már nevezhetem magam, most egy kis kultúrát igyekszem magamra szedni. Talán egyszer leszek igazi újságíró is.

Filmek: Az abszolút kedvencek nálam a dánok. Főként Lars von Trier, Anders Thomas Jensen, Susanne Bier, Lone Scherfig, de bármi, amit a dogma mozgalom követett el, vagy amiben Mads Mikkelsen szerepel. A „legek” közül Alfred Hitchcock, Stanley Kubrick és Tarr Béla. Új kedvenc Ulrich Seidl. Mostanában az emberi lélek legmélyebb bugyraiba hatoló, metafizikai kérdéseket boncolgató filmek vagy a „háromzsebkendős” melodrámák.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com