Nincs kategorizálva

Országos Latin-Amerikai Filmnapok a Cirko Film szervezésében

olafNehéz helyzetben vannak a latin-amerikai filmek országunkban. Az elmúlt évek során szinte kizárólag a Cirko Film mutatott be Magyarországon filmeket a közép és a dél-amerikai térségből. Ezzel együtt is nagyon kevés film jut el hozzánk Latin-Amerikából, különösen akkor, ha megnézzük, hogy ezek a filmek milyen sikereket érnek el a nemzetközi filmfesztiválokon.

Egy régi terv fog megvalósulni a Latin-amerikai Filmnapok megrendezésével 2013 februárjában, amelynek különlegessége, hogy a program Magyarországon tizenhárom városban egyszerre lesz látható. Mivel sokan érdeklődnek a latin-amerikai kultúra iránt, ezért más kulturális programokat, kísérőrendezvényeket is lehet majd találni a filmfesztivál programjában, köztük közönségtalálkozót, gasztronómiai, táncos, zenés programot is. Az első OLAF kiemelt országa Chile lesz.

A fesztivál programjáról:  

Kortárs latin-amerikai, fesztiválnyertes és szerzői filmek:

Violeta se fue a los cielos / Violeta – Köszönet az életnek
Sundance Filmfesztivál, 2012, Zsűri Nagydíja

Histórias que só existem quando lembradas / Megtalált emlékek
San Sebastiani Filmfesztivál, 2011, Különdíj

Post Tenebras Lux – Felhők felett (r.: Carlos Reygadas)
Cannes-i Filmfesztivál, 2012, Legjobb Rendezés

Tabu / Tabu
Berlini Filmfesztivál, 2012, Kritikusok Díja

Rompecabezas / Puzzle

3 / Hárman

Ezek közül az első négy cím, azaz a Violeta, a Tabu, a Post Tenebras Lux – Felhők felett és a Megtalált emlékek rendes moziforgalmazásba is kerül a fesztivál utáni hetekben a Cirko Film forgalmazásában, illetve egy meglepetésfilmet is tartogatunk a fesztivál záróeseményeként, amely szintén látható lesz később a mozik műsorán – a Cinefile Co forgalmazásában.

Dokumentumfilmek – Patricio Guzmán retrospektív:

Patricio Guzmán neve közismert a dokumentumfilm rendezők között. A chilei, jelenleg Párizsban élő rendező legutóbbi, Égen s földön című filmjét a 2012-es Verzió Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválon is nagy sikerrel vetítették.

Nostalgia de le luz (2010)

Salvador Allende (2004)

Cas Pinochet (2000)

The Battle of Chile I, II, III (1977, 1978, 1980)

Kísérőfilmek:

Olyan, a latin-amerikai térségből származó filmeket is levetítünk a közönségnek, melyek a korábbi években voltak elérhetőek a magyar mozikban. Így a közönség át tudja tekinteni a régió filmsikereit az elmúlt időszakból is – hiszen nemcsak a legutóbbi évek termeltek ki nagy sikereket.

Az ágyban / En la Cama

Santiago 73’ / Post Mortem

Érzéki csalódás / Ilusiones Opticas

Fausta éneke / La teta asustada

Helyszínek:

A fesztivál filmjei a fővárosban a Cirko-Gejzír és a Toldi mozikban lesznek láthatóak, vidéken pedig a következő városokban: Pécs, Szeged, Békéscsaba, Eger, Cegléd, Szolnok, Szombathely, Kecskemét, Szentendre, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza.

Nyitóelőadás:

A fesztivál nyitó díszelőadása a Violeta című film lesz, amelyet Budapesten a Toldi moziban nézhetnek meg az érdeklődők február 21-én.

További információk a Cirko Film oldalán találhatók.

Szűcs Tamás

Szűcs Tamás a Corvinus Egyetemen végzett kommunikáció szakot és az ELTE-n filmelmélet és -történet szakot. Korábban a Filmtekercs hírrovatának vezetője volt, jelenleg kommunikációs tanácsadó egy PR ügynökségnél. Specializációja Hollywood, a közel-keleti filmek, az amerikai talk showk és sitcomok.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!