Magazin Nincs kategorizálva

Oscar 2016: Egy élet Oscar nélkül – Leonardo DiCaprio és az ő legendái

Leonardo DiCaprioOlasz-német apa és német anya, Gisele Bündchen és Bar Rafaeli párja, kedvenc filmje a Ragyogás és a Taxisofőr, Barack Obama és a környezetvédelem nagylelkű támogatója, egy híres festőről nevezték el, van egy szigete Belize-ben és egy Dali a lakásában, Tobey Maguire-rel pedig egy filmje, ami olyan rosszul sikerült, hogy bíróságon érte el betiltását. Vlagyimir Putyin szerint egy igazi férfi. 3 Golden Globe, egy BAFTA-díja és egy Ezüst Medvéje (!) van. Oscar nincs. Elvitathatatlanul vele foglalkozik az egész világ ebben a díjszezonban. Leonardo DiCaprio és az ő legendái.

Nehéz úgy belekezdeni egy cikkbe, hogy közben mindenki egy dologra gondol. Hiszen jó pár hónapja a Saul fia esélyei után ez a második leggyakoribb kérdés, amit úton-útfélen kapok, hogy vajon tényleg megérdemli-e, most megkapja-e, eddig miért és most miért nem, illetve fordítva. Persze – hogy stílszerűen fogalmazzak – ez csak a jéghegy csúcsa, hiszen valamilyen oknál fogva Leonardo mindig kedvence volt az internetes mémeknek és a tizenéves lányoknak. Lehet, a kettő nem független egymástól.

Mindennél bizonyosabb tehetsége mellett nagy adag szerencse is társul ahhoz a pályához, aminek még szigorúan mérve is legfeljebb a közepén jár, de már így is rendkívül gazdagnak mondható a 41 éves sztár pályája. Első szakaszában, tizenéves korában számos olyan szerep megtalálta, ami segített elhelyezni őt a családi mozipolcon (Rémecskék 3 és néhány sorozat), de már az igazi arcát is kezdte megtalálni. Ennek talán legeredetibb példája az Egy kosaras naplója, hiszen Jim Carroll regényének filmadaptációja már azt célozta meg, hogy őt ismerve hívják be a mozikba az embereket. Az első korszak azonban mégis talán legjobb alakítását 19 évesen adta, amikor az Ez a fiúk sorsa című filmben nagyjából lefocizta Robert De Nirót.

Ebbe a jól megalapozott, lendületesen induló karrierbe érkezett jókor a szakmai és közönségbumm: előbbit a Rómeó és Júlia 1996-os berlini díjazása, utóbbit a Titanic 1998-as Oscar-szezonja adta meg. Claire Danes partnereként a legjobb férfi színésznek választották, ám a kitűnő Shakespeare adaptáció sajnálatosan elfeledett film lett. Utóbbiban azonban Jack Dawsonként legendává érett, a film 11 megnyert Oscarjával azonban jó időre skatulyába zárták DiCapriót is. (A Titanic legendás voltát mi sem mutatja jobban, minthogy nemrég Kate Winslet Jimmy Kimmel show-jában is arról szólt, hogy azon a bizonyos ajtón bizony elfért volna Jack is, nem mintha nem direkt történt volna így a film vége, ahogy.)dicaprio-scorsese

Mint minden karakterszerep, Jack Dawson is egyszerre volt áldás és átok. Milliók bálványa lett a még mindig fiatal és jóképű színész, ezzel meredeken elkezdett emelkedni pályája, ugyanakkor A part és A vasálarcos is félő módon továbbzárta a skatulyát. Mindezek ellenére olyan rendezőkkel dolgozhatott együtt, mint Danny Boyle vagy Woody Allen. Ahogy Kiss Tamás szerkesztő kollégám mondta, DiCaprio a Titanic után számos filmmel azt kommunikálta: „Nem az vagyok, akinek gondolsz!” És valóban, a sármos fiatal fiú szerepét ebben az átmeneti időszakban olyan filmekkel tudta túlélni, mint A vasálarcos, a Kapj el, ha tudsz vagy éppen A tégla vagy aViharsziget, mind-mind valamilyen, más szemszögből értelmezendő szereppel.

 

Scorsese fiúra cseréli az apát

Az új korszak kétségtelenül Martin Scorsese bejelentkezésvel veszi kezdetét, ők ketten közösen öt filmet is vászonra vittek: New York bandái (2002), Aviátor (2004), A tégla (2006), Viharsziget (2010), A Wall Street farkasa(2013) – érdekes módon egyre javuló tendenciával. Leo egyébként már a második közös alkotásban kapott jelölést, ugyanígy majd’ tíz évvel később a Wall Streetben. Különös fun fact, már-már szimbólum értékű, hogy Scorsese éppen azt a Robert de Nirót hagyja maga mögött mint alkotótársat, aki az új főszereplő apját játszotta az Ez a fiúk sorsában. Ha nem vigyázunk, DiCaprio még a végén fingós büfögős, altesti poénokban bővelkedő filmekben fog szerepelni idős korára.

Az áhított szobor nyomában

De talán inkább nézzük meg tételesen, vajon mikor miért „nem gyütt Oscar bácsi”. Az első jelölés a régmúltba nyúlik vissza: Lasse Hallström, a Csokoládé rendezőjének idehaza szinte teljesen ismeretlen, Gilbert Grape című alkotása Johnny Deppel az oldalán került be a legjobb 5 férfi mellékszereplő közé, s noha nem nyomta fullba a kretént, a díjat mégis Tommy Lee Jones kapta A szökevényért, de alulmaradt Ralph Fiennes is a Schindler listájából.

THE WOLF OF WALL STREET

Több mint tíz évet kellett várni a következő jelölésre. Howard Hughes, az Aviátor karaktere már főszerep volt, ahogy innentől minden jelölése a férfi főszereplő kategóriában érkezett. Ezúttal azonban Jamie Foxx távozott szoborral a Ray címszerepének ihletet alakításáért. Két év múlva, a 79. díjátadón a Véres gyémánt volt esélyes a legjobb férfi főszereplő kategóriában, de Forest Whitaker kapott szobrot Idi Amin megformálásáért Az utolsó skót királyban. Érdekes, hogy DiCaprio másik, ebben az évben forgatott filmje is jelen volt a gálán: A tégla az 5 jelölésből 4-et elvitt, de őt még csak nem is jelölték. Különös év volt egyébként az idei a kategóriájában, utoljára jelölték a 8-szoros nominált, de „csak” életműdíjat szerző Peter O’Toole-t, és először, azóta egyetlen alkalommal Ryan Goslingot, őt a Fél Nelson című Sundance filmért.

Újabb hét év telt el, amikor már nagyon feszített a „szobrot Leónak” kérdés, de azért azon nagyon meglepődtünk volna, ha a prostituált fenekéről kokaincsíkot felszippantó gátlástalan aranyifjú Jordan Belfort megformálásáért szobor járt volna az egyébként 5 jelölésig jutó, de egyet díjra nem váltó Wall Streetért. Matthew McConaughey nyert végül, első jelölését rögtön beváltva.

De mi lesz vasárnap?

Mindazok, akik az elmúlt fél évet nem egy barlang mélyén töltötték, várhatóan betéve tudják mind a lehetetlen forgatási körülmények, mind a sikert előmozdító medve szerepét minden idők talán legnagyobb férfi főszereplőnek járó Oscar-kampányában. Talán mind azt szeretnénk, kapja meg végre, még ha tudjuk is, hogy nem csak hogy nem a legjobb alakítását adta A visszatérő főszerepében, de az is könnyen lehetséges, hogy az öt jelölt között nem ő nyújtotta a legjobb alakítást. Ha én lennék az Akadémia tagja, sokkal inkább Michael Fassbendernek adnám azt Steve Jobs megformálásáért. Azonban hogy lezáruljon egy több mint tíz éve húzódó globális szappanopera, jómagam is erőt vennék magamon, és behúznám az x-et DiCaprio nevéhez. Így eggyel csökkenne a lista, amin még mindig ott van – a teljesség igénye nélkül – Robert Downey Jr., Samuel L. Jackson, Tom Cruise, Johnny Depp, Michelle Pfeiffer vagy Bill Murray.

A Filmtekercs és a Budapest Secret Cinema szervezésében idén is együtt szurkolhatunk az AnKERTben. Az átadó előtt levetítjük az Ex Machinát, lesz kvízjáték és kerekasztal-beszélgetés. A rendezvényre ITT lehet elővételben jegyet vásárolni.

[author_bio author=”ryzsy”]

Sergő Z. András

Sergő Z. András a Filmtekercs.hu alapítója és 2022-ben bekövetkezett haláláig felelős szerkesztője volt. Aktívan követte Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film eseményeit. Érdeklődési körébe tartoztak a dokuk, a kamaradarabok, a sport- és a valláspolitika.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com