Nincs kategorizálva

Oscar 2016: Ki lesz a legjobb férfi főszereplő?

oscar szobrok

Az Oscar-szezon elkezdődött: véget értek a legfontosabb fesztiválok, beindult a marketinggépezet, elkezdődtek a találgatások arról, kinek osztják ki jövőre a díjakat. Sorozatunkban először a legjobb férfi főszereplő kategóriát nézzük meg.

 

 

 

 

Frissítés 2016. 01. 25 – A cikkben elemzett alakítások közül végül ezek kerültek be a jelöltek közé:

 • Bryan Cranston (Trumbo)
 • Matt Damon (Mentőexpedíció)
 • Leonardo DiCaprio (A visszatérő)
 • Michael Fassbender (Steve Jobs)
 • Eddie Redmayne (A dán lány)

__________

Hogy nagy harc lesz idén a legjobb férfi főszereplőnek járó kis arany szoborért az biztos, viszont elnézve a szakmai találgatásokat nagyjából borítékolható, hogy kik jutnak el 2016-ban a jelölésig. Meglepő módon az előrejelzések szinte tökéletesen egyhangúak, egy-egy név van csak, akit kevesebben tartanak esélyesnek. Szembetűnő most is, hogy a valós személyeket bemutató, életrajzi elemekkel készített alkotások ismét túlsúlyban vannak.

Az élmezőnyben megtaláljuk Michael Fassbendert (Steve Jobs előzetes), aki ezzel a második Oscar-jelölését kaphatná, ami igen csak kiábrándító – már az Akadémia felé –, hiszen olyan filmekért is simán listára kerülhetett volna, mint az Éhség vagy A szégyentelen. Fassbender egyébként egy borzasztóan sűrű évet tudhat már most maga mögött, hiszen idén kerül/t mozikba a Slow West, a Macbeth (előzetes) és a Steve Jobs is. Mindezt úgy, hogy még egy filmje van már teljesen kész (The Light Between Oceans), másik három már az utómunkálatoknál jár (Trespass Against Us, X-Men: Apokalipszis és Terrence Malick Weightless munkacímű filmje), az Assassin’s Creedet pedig éppen forgatja. Félteni tehát nem kell őt, hiszen ha nem most, akkor máskor kapja meg a díjat.

oscar2016ferfi
A legesélyesebb jelöltek

A legnagyobb harc valószínűleg Eddie Redmayne (A dán lány – előzetes) és Leonardo DiCaprio (A visszatérő – előzetes) között lesz. Ha figyelmen kívül hagyjuk az egyetlen alkalmat, amikor Tom Hanks két egymási utáni években is megkapta a legjobb főszereplőnek járó díjat, szinte biztos, hogy Redmayne idén nem jut tovább a jelölésnél. A filmben a világ egyik legelső olyan férfiját formálja meg, akin nemátalakító műtétek végeztek. Már az előzetes alapján úgy tűnik a  női ruhában, nőként mozgó és néző Redmayne felülmúlja majd a tavalyi teljesítményét, amikor A mindenség elméletéért nyert. Ez lenne tehát a második Oscar-jelölése, de a még mindig csak 33 éves színész biztosan nem utoljára kerül a díj közelébe.

Ahogy valószínűleg a vadonban ragadt bosszúra éhes Dicaprio sem, igaz, ő már 41 éves. A visszatérőért igen erős jelöltnek számít, és idén talán nem csak azért, mert évek óta tart a közönség és szakma siránkozásai, miszerint Dicaprio kapjon már végre egy Oscart (noha ez utóbbi kissé laikusabb esélylatolgatási érv, hiszen az Akadémia nem nézői nyomásra osztogatja a díjait). Ez az ötödik jelölését (Gilbert Grape, Aviátor, Véres gyémánt, A Wall Street farkasa), de első díját jelenthetné, ha ezúttal nem csak a listán, hanem a kis borítékban is az ő neve szerepelne. Erre pedig minden esély megvan, hiszen nagyon jó színész, egy nagyon jó könyv adaptációjában, ráadásul a tavalyi évben egyszerre három Oscar-díjat is begyűjtő Alejandro González Iñárritu rendezi őt. Ha most sem jön össze neki, lesz még alkalma, hogy elnyerje a szobrot, főleg ha továbbra is szinte kivétel nélkül nagy rendezők kasszasikergyanús alkotásaiban szerepel. Egyesek szerint pont az lehet a baj, hogy a szerepvállalásai soha nem kockázatosak. (Még több hoppon maradt színészről itt olvashattok.)

Johnny Depp: Fekete mise
Johnny Depp: Fekete mise

A Fekete misével (előzetes) ismét a minőségi színjátszás terére vetődő Johnny Depp állítólag biztos befutó a jelölésre, bár sokan nem tartják különlegesen jónak a filmbeli alakítását, inkább csak jól hangzik a Johnny Depp visszatérése marketingkampány. A műhaj, smink és a rikító kék kontaktlencse mögül nem ad többet magából, mint bármelyik másik filmjében, noha tény, hogy a tőle sajnos lassan megszokottá vált modorosság és manírosság sehol sincsen. Neki egyébként kissé meglepő módon ez lenne a negyedik jelölése az Akadémiától (A Karib-tenger kalózai: A Fekete Gyöngy átka, Én, Pán Péter, Sweeney Todd). És bármennyire is tagadhatatlan pozitív előrelépés ez a szerep számára, a közeljövőben ismét olyan tömegfilmekben láthatjuk majd, mint a Yoga Hosers című vígjáték-horror, az Alice Tükörországban és A Karib-tenger kalózai sokadik része. Azaz ha nem most, akkor talán újabb pár évig nem lesz esélye nyerni.

Mindenki kedvenc Alfieja és Alfredja, Michael Caine ezúttal az Ifjúság (előzetes) című drámáért kaphat jelölést és harmadszorra is Oscar-díjat. A filmben egy visszavonult, idős karmestert alakít, aki rendező barátjával (Harvey Keitel) megszáll egy elegáns hotelben, valaki azonban felkéri, hogy még egyszer utoljára vezényeljen. Egyes előrejelzések szerint talán még ő szólhat igazán bele az eredmény alakulásába.

Bryan Cranston: Trumbo
Bryan Cranston: Trumbo

Az élmezőny másodvonalában felálló színészek egy hajszállal – vagy néhol többel –, de lemaradtak a nagy esélyesektől. Bryan Cranston (Trumbo) a Totál szívás (Breaking Bad) hihetetlen sikere után egyelőre tökéletesen lavírozik a tévé és a mozi képernyője között. A film egy létező forgatókönyvíró történetét mutatja be a klasszikus Hollywoodi időkből, aki feketelistára kerül feltételezett kommunista kapcsolatai miatt; Cranston élete első Oscar-jelölése lehetne. Tom Hanks immáron szintén az ötödik jelölését kaphatja az újabb Spielberg projekt, A kémek hídja című hidegháborús drámáért (előzetes). A megmaradt helyekre többé-kevésbé  ezeket a színészeket várják a jelöltek listájára:

 • legnagyobb örömünkre Röhring Géza (Saul fia)
 • Matt Damon (Mentőexpedíció)
 • Will Smith (Concussion)
 • Don Cheadle (Miles Ahead)
 • Steve Carrell (The Big Short)
 • Samuel L. Jackson (Aljas nyolcas)
 • Ian McKellen (Mr.Holmeselőzetes)

Tom Hardy dupla-alakítása, a Kray testvéreket bemutató Legenda sehol sincs. Egy másik fájó pontja az előrejelzéseknek, hogy valószínű Jake Gyllenhaalt sem jut fel a jelöltek listájára. Ez inkább a tavalyi év mellőzése miatt fontos (Éjjeli féreg), hiszen olykor kárpótlásként tesz néha engesztelő lépéseket az Akadémia, de ezúttal úgy tűnik, nem lesz ilyenről szó. Gyllenhaal mostanában rengeteget dolgozik, de egyetlen Oscar-közeli filmje idén a Mélyütés (előzetes) lehetett volna. Az élet kegyetlenségével harcoló boxoló megformálásáért egész biztosan sokan számítottak a jelölésére, de csakúgy, mint a Legenda, a film a kritikusok között egyértelmű bukásnak tűnik, hiába tehetségesek a színészek.

Utolsó konklúzióként muszáj megemlíteni, hogy megint hiányoznak az igazán fiatal, 30 alatti színészek. A 33 éves Redmayne-en kívül senki nincsen 40 év alatt! Valóban ne lennének tehetséges fiatalok? Vagy csak az Akadémia nem vesz róluk tudomást? Mindez persze mindössze a férfi jelöltekre igaz, hiszen az elmúlt tíz évben 15 női jelölt volt 25 éves vagy annál is fiatalabb. Ez a szám a férfiaknál nevetségesen alacsony: 3. A Vulture egy érdekes cikkben elemzi a jelenséget, lehetséges magyarázatokat adva. Az egyik és talán legfontosabb oka annak, hogy az Oscar-díjak szinte kivétel nélkül 30 és a feletti színészek között dőlnek el, az, hogy manapság a nagy rendezők kevésbé állnak össze fiatal és feltörekvő férfi tehetségekkel.

legenda_tom hardy
Tom Hardy: Legenda

Ezzel szorosan összefügg, hogy a fiatal és feltörekvő női színészek mellé (akiket viszont előszeretettel foglalkoztatnak) inkább raknak érettebb karaktereket a történetek miatt. Egy apa figura, egy nagypapa, egy idősebb férj sokkal gyakoribb felállás, mint két huszonéves egymás mellé osztása. Utóbbit pedig az is bonyolítja, hogy a könnyedebb és kevésbé drámaibb – de ettől nem feltétlen rosszabb – alakításokkal befutó fiatal sztárok csak egy bizonyos korosztályt és nemi csoportot vonzanak igazán. Tinilányok kedvenc vámpírja vagy a High School Musical főszereplője kisebb eséllyel kap olyan szerepeket, amelyekkel eljuthatna a jelölésig. Hogy ez mennyire tud a jövőben megváltozni, és hány év kell ahhoz, hogy egy újabb, meghatározó színészgeneráció nője ki magát, senki nem tudja. Addig azonban inkább a 40+os sztároknak áll az arany szobrocska.

Olvasd el sorozatunk több részét is! 

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.