Nincs kategorizálva

Oscar 2016: Spotlight vagy A visszatérő? Melyik lesz a legjobb film?

The 85th Academy Awards® will air live on Oscar® Sunday, February 24, 2013. Habár idén 8 alkotást nevezett az Akadémia a Legjobb film kategóriában, egyre jobban úgy tűnik, hogy a verseny leginkább két film között dől majd el. Tom McCarthy Spotlight című filmje vagy Alejandro G. Iñárritu A visszatérője viszi haza február 28-án az aranyszobrot?

Január 14-én tartották a hagyományosan két részletre bontott Oscar-díjra jelölt alkotások és alkotók bejelentését: idén 8 filmet neveztek a Legjobb film kategóriában. A jelenlegi szabályok szerint ez a kategória 5 és 10 jelölt között mozoghat, aszerint, hogy mennyi kap bizonyos számú szavazatot, így van néhol több, néhol kevesebb jelölt az évek során. Bár kezdik rebesgetni, hogy ismét visszaáll a kötelező 10 film jelölése, szavazatminimumtól függetlenül, idén még nincs ezzel dolgunk.

Bár igen színes mezőnnyel van dolgunk, amely első ránézésre erősnek bizonyul, izgalmas versenyt ígérve, a szakértők előrejelzései szerint a szoborért folyó harcban mindössze két film áll az első sorban és még ők sem egy vonalban. Az általános tippek a Spotlight győzelmét jósolják, de legerősebb ellenfele, A visszatérő éppen van csak lemaradva a dobogó első fokáról. Az élvonalt követő második csoportba tartozik a A nagy dobás, a Mad Max és a Mentőexpedíció. A legkevésbé esélyes pedig A szoba, a Brooklyn és a Kémek hídja. Meglepetések persze bármikor születhetnek, de amikor ennyire favorizálnak két filmet, kisebb rá az esély, hogy mindkettő hoppon maradjon.

a-visszatero-the-revenant-leonardo-dicaprio-800x450
A visszatérő

Bevett szokásához híven az Akadémia ezúttal is sok valós történeten alapuló filmet ismert el a jelöléssel. Az idei felhozatalban – és maradjunk csak a legjobb filmeknél, mert a többi kategória csak még tovább bővíteni a felsorolást – megtörtént eseményt dolgoz fel A nagy dobás, A visszatérő, a Kémek hídja és a Spotlight is, azaz a jelöltek felét megint az élet ihlette, akár a tavalyi évben (2015-ben szintén 8 alkotást jelöltek és szintén 4 volt belőle igaz történeten alapuló: Amerikai mesterlövész, A mindenség elmélete, Kódjátszma, Selma – viszont egyik sem győzött. Lehet tehát akár alapvetőnek vagy magától értetődőnek venni az Oscar-jelölést egy-egy ilyen filmhez, de a győzelem már egészen más dolog.

Az Oscar előszobájának tartott Golden Globe megint nem számít igazán mérvadónak, hiszen egyrészt alapból több kategóriákra vannak szedve a jelölt filmek, így nyilván egy-egy alkotás nagyobb eséllyel kap díjat, főleg ha a film műfajától alapvetően teljesen eltérőt húznak rá, hogy szobrot kaphasson (lásd a Mentőexpedíció győzelme a vígjáték vagy musical kategóriában). Másrészt, ha az elmúlt 15 évet nézzük, a Golden Globe két legjobb film kategóriában nyertes filmjeinek csak fele egyezik meg azokkal, amelyek később az Oscar-díjat is elhozták (Gladiátor, Egy csodálatos elme, Chicago, A Gyűrűk Ura: A király visszatér, Gettómilliomos, A némafilmes, Az Argo-akció, 12 év rabszolgaság). Esélylatolgatásra tehát jó lehet a januárban tartott filmes és televíziós gála, melyen az imént említett Mentőexpedíció és A visszatérő hozott el díjat, de biztosítékot nem jelent.

Mentőexpedíció – A marsi
Mentőexpedíció

Mint minden évben természetesen, idén is vannak nagy kimaradók minden kategóriában. A legjobb filmért való versenyben ezúttal Todd Haynes Carol című filmdrámáját, F. Gary Gray Straight Outta Compton című önéletarjzi ihletésű drámáját, illetve a legújabb Star Wars-filmet, J.J. Abrams Az ébredő erő című alkotását hiányolják. Volt azonban, akiket a Creed vagy Az aljas nyolcas mellőzése is meglepett. Hiába, relatítve erős évet tudtat maga mögött Hollywood.

Hatalmas és (be kell vallani) különleges szerencsénkre, hiszen eddig ritkán volt erre példa, idén az Oscar-gála előtt már műsorukra tűzik a magyar mozik az összes jelöltet, így mindenki eldöntheti maga, mit is gondol a 8 versenyben lévő alkotásról. Személyes véleményem szerint a Spotlight-nak kellene győznie, mert egy nagyon kínos, de hihetetlenül fontos témához nyúl (katolikus papok molesztálásainak és ezek eltussolásainak felgöngyölítése), ráadásul nagyon izgalmasan és kicsit sem hatásvadász módon, ami szintén alapvető kritérium kell, hogy legyen egy ilyen filmnél, leginkább az áldozatok tiszteletének jeleként. De hogy végül győz-e a film, vagy A visszatérő megelőzi őt? Február 28-án minden kiderül!

 

A kategória jelöltjei ABC sorrend szerint (vastagon szedve a rendezők, akik szintén jelölve vannak):

 

1) A nagy dobás (The Big Short) r: Adam McKay

 

2) A szoba (Room) r: Lenny Abrahamson

 

3) A visszatérő (The Revenant) r: Alejandro G. Iñárritu

 

4) Brooklyn r: John Crowley

 

5) Kémek hídja (Bridge of Spies) r: Steven Spielberg

 

6) Mad Max: A harag útja (Mad Max: Fury Road) r: George Miller

 

7) Mentőexpedíció (The Martian) r: Ridley Scott

 

8) Spotlight: Egy nyomozás részletei (Spotlight) r: Tom McCarthy

Olvasd el sorozatunk több részét is!

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com