Nincs kategorizálva

Oscar 2018: A legjobb betétdalok

Hallgasd meg őket! Vajon melyik elbűvölő betétdal nyeri el az Oscar-díjat 2018-ban? 

A tavalyi Oscar-jelöltek soraiban elsősorban musicalek dalait találtuk, idén azonban a hagyományosabb betétdalok kerültek túlsúlyba. Fülbemászó slágertől a chilles háttérzenén át a nagyívű balladáig minden találunk a szerelem, a kiállás és a béke témáit feldolgozó zenék között.

 

Mystery of LoveSzólíts a neveden

Életérzés filmhez életérzés zene! A Sufjan Stevens által írt és előadott Mystery of Love tökéletesen összefoglalja a Szólíts a neveden erényeit: lassan hömpölygő, a bőrt simogató egyszerű kis nóta ez, ami látszólag semmi különlegeset nem nyújt – dallama azonban beleragad az ember fejébe, és még órákkal később is halkan duruzsol benne. Ennek ellenére hatalmas meglepetés lenne, ha ez a dal Oscar tudna nyerni.

Sufjan Stevens amerikai dalszerző-énekes az elektronikus zenét ötvözi a lo-fi folkzenével, a filmzenéhez pedig a Mystery of Love-on kívül további két dallal, a Visions of Gideonnal és Futile Devices-zal járult hozzá.

 

Remember Me – Coco

Természetesen nem múlhat el év Oscar-jelölt Disney-dal nélkül. A 2018-as gálán a pixaros Coco betétdaláért szurkolhatnak az animációs filmek kedvelői. A Kristen Anderson-Lopez és Robert Lopez jegyezte dalt szinte minden országban más-más páros adja elő, idehaza Szabó Bence és Szabó Éva tolmácsolásában ismerhette meg a közönség.

A Remember Me fülbemászó szösszenet, mely nem nélkülözi a karibi lüktetést, de a Mystery of Love-hoz hasonlóan nem érzem elég erős jelöltnek.

 

This Is Me – A legnagyobb showman

Idén nem dúskáltunk musicalekben, így nem meglepő, hogy A legnagyobb showman (a fenti képen) is begyűjtött egy jelölést. A Benj Pasek és Justin Paul jegyezte dal, a This Is Me akár egy Disney-film betétdala is lehetne, és tökéletesen szimbolizálja az Akadémia gondolkodását a zenéről.

Motiváló dalszöveg, monumentális dallamvezetés, kórus: minden, ami kell. Bár nekem a Keala Settle által előadott dal tetszik a legkevésbé, egyáltalán nem lennék meglepve, ha ez vinné haza az Oscart.

 

Stand Up for SomethingMarshall

A titkos befutóm ebben a kategóriában egyértelműen a Diane Warren dallamával és Lonnie Lynn és Warren szövegével a Marshall című filmhez készült Stand Up For Something. Az Andra Day Commonnal előadott száma egyszerre idézi a film korát, a negyvesen éveket és visz nagyon mai ízt a zenébe.

 

Mighty River – Mudbound

A gospelek világát idézni Mary J. Blige, Raphael Saadiq és Taura Stinson szerzeménye, a Mighty River. A Mudbound betétdalát Mary J. Blige énekli. A hömpölygő ballada a béke himnusza, mely nem véletlenül került az Akadémia válogatásába, és teljesen méltó választás lenne, ha díjjal térne haza.

 

***

A Filmtekercs idén is Oscar-hetet tart: írunk és beszélgetünk, elemzünk és drukkolunk. Kövesd az Oscart a Filmtekerccsel!

És szurkolj  velünk a Testről és lélekről Oscarjának március 4-én az Anker’tben!

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com