Nincs kategorizálva

Oscar 2019: A legjobb élőszereplős rövidfilmek

detainment

Kíváncsi vagy a világ legjobb rövidfilmjeire? Mielőtt elstartolna az Oscar-est, megmutatjuk őket!

Az idei rövidfilm felhozatal nem kímélte sem a nézők lelkivilágát, sem pedig a kíváncsiságát, hiszen a dokumentumfilm kategóriához hasonlóan a jelölésig eljutó öt film közül csupán kettő fellelhető. Noha ezek kiváló munkák, a kimaradó darabok hiányérzettel töltenek el.

 

Detainment

Vincent Lambe rendőrségi aktákat, felvételeket felhasználó dokumentumfilmje az idei díjszezon botrányfilmje.

A film a kétéves James Bulger meggyilkosának történetét meséli el. Csakhogy a meggyilkolt fiú édesanyjának, és még sok ezer másnak is úgy érződik, Lambe filmje túlságosan is szimpatikussá kivánja tenni a kisfiú tízéves gyilkosait. Már egy felnőttekről szóló hasonló eset is vitaindító lenne, de kisgyerekekkel a középpontban új értelmet nyer a kérdés: mi készteti az embert, hogy a legvadabb démonait szabadítsa fel lelkében?

 

Fauve

Egy gyötrelmes érzelmi hullámvasút a kanadai Jérémy Comte-tól: két fiatal srác lavírozása a kietlen nagyvilágban, mókázással és veszélyekkel kikövezett utakon.

A sors groteszk és kicsit sem vicces tréfájában a bizalomhiány és az értelmetlenség legborzasztóbb véglete a csattanó. Szívbemarkoló, ahogyan az alkotók a barátság önfeledt korlátlanságából az emberi érzelmek kelepcébe zárását ábrázolják. A sivár, szürke világban egy ártalmatlannak tűnő vicc is mentsvár lehet, ameddig tudjuk, hol a határ.

 

Marguerite

Marianne Farley mindössze 19 percben mesél egy egész életutat, méghozzá hiánytalanul.

Az idős Marguerite és az őt gondozó nővér, Rachel kapcsolata az öreg hölgy múltjának manifesztálódása. Egy évtizedek óta felszín alatt lappangó, a kora maradisága miatt elnyomott érzés tör elő: szerelem. Szerelem egy nő iránt, akinek már csak a sziluettje sejlik fel, ám a leszbikus áplónő párja iránti odaadása az ősz néni fiatalkorának legszebb pillanatait elevenítik meg, egy kis boldogságot csempészve életének alkonyába.

 

Mother

A spanyol Rodrigo Sorogoyen egy olyan lélektani thrillerrel van versenyben az aranyszobrocskáért, amelyből a hírek szerint ő maga forgathat nagyjátékfilmet.

Egy anya idegtépő hajszáját láthatjuk kisfia után, akivel telefonon tartják a kapcsolatot, miután az édesapja eltűnt mellőle, magára hagyva őt. A telefonbeszélgetés, amely során akár egy élet is foroghat kockán, egy modern és rendhagyó megközelítése a krimi-thriller műfajnak, egy széles kör számára átélhető problémával: a technológia épp akkor hagyhat cserben, amikor a legnagyobb szükség van rá.

 

Skin

Ami a Mother esetében még csak híresztelés, az Guy Nattiv Skin című filmjével megtörtént, s ő maga rendezett rövidfilmjéből egészestés változatot.

Az Oscar által mindig is nagyon kedvelt téma, a rasszizmus most a gyermeki nézőpontra, a gyermeki látásmódra helyezi a hangsúlyt. Egy skinhead apa torz mentalitása kihat az egész családjára és egy bosszúhadjárat során csúcsosodik ki a faji megkülönböztetés szülte gyűlölet.

Gyenes Dániel

Gyenes Dániel a PPKE kommunikáció szakos, filmen és újságíráson specializált hallgatója. Ha egy filmben egyszerre jelenik meg a misztikum és a társadalomkritika, nála tuti befutó.