Nincs kategorizálva

Oscar 2019: Ezúttal sikerülhet? – Nagy Oscar-vesztesek, akik újra ringbe szállnak

Leonardo DiCaprio, Roger Deakins és Kevin O’Connell – az elmúlt években rajtuk könyörült meg az Amerikai Filmakadémia és sok-sok vereség után végül díjhoz juttatta őket. Vajon idén is lesz valaki, akinek már rég meg kellett volna kapnia?

Ahogy az Oscar színe elé először járulható újoncokból, úgy a nagy visszatérőkből sem lesz hiány a következő ceremónián. Közülük most azokat gyűjtöttem egy csokorba, akik már legalább háromszor veszítettek, de nyerni még sosem tudtak.

Bradley Cooper

Cooper pályájának íve nagyon sokban emlékeztet George Clooney karrierjére. Mindketten tévésztárból váltak egy csapásra népszerű mozicsillaggá, ahol aztán szép lassan mindketten megmutatták, hogy nem csak ragyogni tudnak. Cooper a Szex és New York című HBO-sorozatban tűnt fel először egy nyúlfarnyi szerepben, ahonnan pont tíz évnyire volt attól, hogy kasszát robbantson a Másnaposokkal – és tizenháromra az első Oscar-jelölésétől, amivel a Napos oldalban nyújtott alakításáért jutalmazták. Ezt még három másik követte: egy az Amerikai botrányért, kettő pedig az Amerikai mesterlövészért, amelyben nemcsak színészként, de producerként is bekerült a jelöltek közé.

Idén azonban szintet lépett a Csillag születik című alkotással, ami akár meg is duplázhatja a jelölései számát, hisz Cooper mindenhol ott volt a film elkészültekor: forgatókönyvet írt, producerkedett, eljátszotta a főszerepet és még a rendezői székbe is maga ült be. És bár az Oscar mostanában nem igazán engedi szóhoz jutni az ilyen jellegű hollywoodi produkciókat a főbb kategóriában, az Akadémia szavazói imádják az ilyen sikertörténeteket. Ha minden összejön, Cooper lehet Warren Beatty után a második, akit ugyanazért a filmért jelölhetnek producerként, íróként, rendezőként és színészként is.

Glenn Close

A legendás színésznő 1982-ben lépett először a mozivászonra a Garp szerint a világ című moziban, és mire eltelt volna az évtized, a színésznő már az ötödik beváltatlan jelölésénél tartott olyan filmekért, mint A nagy borzongás, Az őstehetség, a Végzetes vonzerő vagy a  Veszedelmes viszonyok. Ez utóbbiért mindenki az ő díjazására számított, de a nem túl szimpatikus karakter helyett a szavazók az igazáért küzdő Jodie Fostert sajnálták meg a Vádlottak című filmben.

Több mint két évtized csend következett, Close 2012-ben tért vissza az Albert Nobbs nadrágszerepében, idén pedig egy Nobel-díjas írónőt megformálva készülhet az Oscarra. Talán még úgy is, hogy az idei mezőny nagyon erős, a The Wife pedig egy kicsi film.

 

Wes Anderson

Ha az idei felhozatalból választanom kéne valakit, akit talán a legkevésbé érdekelnek a díjak, biztos Wes Andersonra voksolnék. Ennek ellenére az örök különcöt már hatszor környékezte meg Oscar a Holdfény királyság, A fantasztikus Róka úr, Tenenbaum a háziátok és háromszor A Grand Budapest Hotel kapcsán, de a győzelemre még várnia kell.

Talán annyira nem is sokat, hisz az idei animációs filmjéért már begyűjtötte a Berlini Filmfesztivál rendezői díját, és szinte biztos, hogy a Kutyák szigete ott lesz az Oscaron is. De hogy nyerni tud-e, ahhoz, mint mindig, a Disney-Pixarnak is lesz egy-két szava.

Saoirse Ronan

Ronan tizenhárom éves volt, amikor megkapta első jelölését a Vágy és vezeklés mellékszereplőjeként, és mostanra a még mindig csak 24 éves színésznő már megtoldotta ezt másik két nominációval – ezeket már főszereplőként a Brooklyn és a Lady Bird című filmekért. Ronan idén királynői szerepben tér vissza a Két királynő – eredetiben Mary, Queen of Scots – tragikus sorsú címszereplőjeként, azt pedig mind tudjuk, hogy a történelmi eposzokat mindig meghálálja az Akadémia tagsága. Persze a női főszereplők kategóriája idén különösen erős, de Ronannek minden esélye megvan az öt közé kerülni.

Ethan Hawke

Hawke bő másfél évtizede, a Kiképzés kapcsán került először az Oscar-jelöltek közé mint legjobb férfi mellékszereplő, amelyet aztán két, Rachard Linklaterrel és Julie Delpyvel közös forgatókönyvírói jelölés követett a Mielőtt-trilógia második és harmadik részéért. Majd 2015-ben színészként tért vissza a Sráckorban nyújtott alakításáért, ami szintén mellékszerep volt.

Ethan Hawke a First Reformed c. filmben

Idén azonban a főszereplők között kaphat esélyt Paul Schrader alkotásában, A hitehagyott című moziban. Egy icipici filmről van szó, ami soha nem könnyíti a helyzetet, de az alkotás mögött álló A24 stúdió ügyes forgalmazási taktikájának köszönhetően Hawke már jelölést szerzett a Gotham-díjra, majd pár napja az Independent Spirit Awards egyik fő esélyesévé is vált. Ha a kritikusok is kitartanak mellette, és segítenek neki felszínen maradni a következő két hónapban, meglesz az ötödik Oscar-jelölés is.

Willem Dafoe

Igazi vérbeli anti-Hollywood külsőjével Dafoe mindig is érdekes pontja volt az amerikai filmgyártásnak, amire rá is játszott excentrikus szerepvállalásaival. Oscar közelébe eddig háromszor került, először még a nyolcvanas évek derekán Oliver Stone háborús drámájáért, A szakaszért, hogy aztán bő másfél évtized múlva felismerhetetlenségig átsminkelve térjen vissza A vámpír árnyékával. A mesterhármast tavaly tudta le a Floridai álom karbantartójaként, idén azonban Vincent van Gogh-ként támad az At Eternity’s Gate című filmmel, amelyért már megkapta a Velencei Filmfesztivál színészi nagydíját.

Amy Adams

Az nem kérdés, hogy Amy Adams Oscar-díjas lesz. A kérdés inkább az, hogy mikor? A színésznő öt vereségen van túl, így aztán idén ő sem bízta a véletlenre. Miután letudta az év egyik leghangulatosabb sorozatát az HBO-nál (Éles tárgyak), hogy azzal majd a következő Emmy-szezonban kelljen foglalkozni, Adams beugrott A nagy dobásért Oscart nyert Adam McKay új filmjébe, méghozzá egy nagyon hálás szerepbe. A film, ahogy a címe is mutatja – Vice –, Dick Cheney alelnök ügyes-bajos dolgait tárja fel. Őt Christian Bale játssza majd, Adams pedig az alelnök nem kevésbé befolyásos feleségének bőrébe bújik majd, hogy együtt manőverezzenek a Sam Rockwell játszotta George W. Bush elnöksége alatti zűrös időkben.

+1   Thomas Newman

A ma is élő, legnagyobb Oscar-vesztesek képzelt dobogóján sajnos bérelt helye van szegény Newmannek. A zeneszerző még a kilencvenes évek közepén kezdett randevúzni az aranyszoborral, de tizennégy jelöléssel később még mindig kosarat kapott tőle. Pedig nem akármilyen életmű ez, A remény rabjai, a WALL-E, az Amerikai szépség, a Némó nyomában, legutóbb pedig az Utazók nem volt elég jó az Akadémia döntéshozóinak.

Thomas Newman

Idén több szempontból is rizikós a helyzet, hiszen a Brad Pitt és Tommy Lee Jones főszereplésével készülő sci-fi, az Ad Astra csak 2019 elején kerül a mozikba, de nagy valószínűséggel a stúdió már decemberben műsorra tűzi néhány moziban, épp a díjak miatt. Ha így lesz, Newman talán díjra válthatja majd a tizenötödik jelölését… vagy megdöntheti saját negatív rekordját.

 

***

Ha még többet akarsz tudni az idei díjszezonról, kattints ide!

Németh Barna

Németh Barnabás a Szegedi Tudományegyetemen végzett magyar szakon, jelenleg néhány könyvkiadónál dolgozik. Szabadidejében olvas és sorozatokkal foglalkozik, díjszezon idején pedig a díjszezonnal.