Nincs kategorizálva

Oscar-díj – Az Argo-akció lett a legjobb film, Ang Lee a legjobb rendező

ben-affleck-oscars-2013Ben Affleck Az Argo-akció című drámája a legjobb film, Ang Lee pedig a legjobb rendező Oscar-díját kapta hétfő hajnalra virradóra a 85. hollywoodi díjátadó ceremónián, amelynek rendhagyó befejezéseként a videoközvetítéssel kapcsolt first lady, Michelle Obama nyitotta ki a legjobb film kategória győztesének borítékját.

A díjak idén megoszlottak a 24 kategóriás mezőnyben. Steven Spielberg 12 Oscarra jelölt Lincolnja csak két díjat kapott: Daniel Day-Lewis játékának köszönhetően a legjobb színész, valamint a látványterv Oscarját. A 11 jelöléséből Ang Lee filmje, a Pi élete négyért gyűjtötte be a filmvilág tekintélyes elismerését, a legjobb rendezés Oscarján kívül technikai kategóriákért. A nyomorultak nyolc esélyéből hármat váltott Oscarra, a hétszeres jelölt Argo pedig szintén három díjat nyert.

Több sztár, még több zenés betét és csípős tréfák szórakoztatták az Oscar-gála közönségét. A műsort először vezető Seth MacFarlane-t a Star Trek Kirk kapitánya, a jövőből érkező William Shatner látta el tanácsokkal a gála kezdetén. A házigazda szokás szerint felidézte legfontosabb díjakra jelölt filmeket. Közben külön is kitért Az Argo-akciót rendező Ben Affleckre, akinek neve hiányzott a legjobb rendező kategóriából. Ez nyilván abból adódott – mondta -, hogy a történet, amelyben a CIA kiszabadít az iráni forradalom idején Teheránban ragadt hat amerikai követségi alkalmazottat, olyan titkos volt, hogy “az akadémia még a rendezőt sem ismerte”.

A végül a legjobb rendezőnek választott Ang Lee második rendezői Oscarját nyerte a Pi élete című háromdimenziós munkájával.

1990, a Miss Daisy sofőrje című film sikere óta nem fordult elő, hogy olyan filmet választottak a legjobbnak, amelynek rendezőjét nem jelölték Oscar-díjra. Az Argo-akció sikere nyomán meghatott és boldog Affleck producertársaival George Clooneyval és Grant Heslov-val mondott köszönetet a díjért. Affleck és Clooney most már kétszeres Oscar-díjas.

Az est folyamán Quentin Tarantino, a Django elszabadul rendező-forgatókönyvírója is kézbe vehette második Oscarját alkotása eredeti forgatókönyvéért.

Daniel Day-Lewis, a Lincoln címszereplője harmadszor kapta meg a legjobb színésznek járó szobrot a filmakadémia tagjaitól, a 22 esztendős Jennifer Lawrence viszont úgy meglepődött, amikor az Oscar-színpadra szólították, hogy elesett a pódiumra vezető lépcsőn.

Az Oscar-show producerei, Craig Zadan és Neil Meron élve az alkalommal, hogy A nyomorultak révén musical is szerepelt az Oscar-mezőnyben, számos zenés betéttel tűzdelték meg a ceremóniát. Seth MacFarlane, aki maga is érdekelt volt az Oscar-versenyben a legjobb dalok mezőnyben (Ted) többször dalra fakadt és táncra perdült. A színpadon olyan neves színészek csatlakoztak hozzá, mint Daniel Radcliffe és Joseph Gordon-Levitt. Hollywood lerótta tiszteletét az ötvenéves James Bond-filmsorozat előtt is. Shirley Bassey az 1964-ben bemutatott Goldfingerben énekelt számát adta elő. A fekete estélyit viselő Adele először énekelte élőben a 007 – Skyfall főcímdalát, amely végül elorozta a legjobb filmdal díját MacFarlane elől. Barbra Streisand a The Way We Were című számmal bűvölte el a Dolby Színház nézőit.

A megható pillanatok közé tartozott, amikor Christoph Waltz kezébe fogta második Oscar-szobrát. Az 56 éves osztrák színész a Django elszabadul című filmben nyújtott alakításáért kapta a legjobb mellékszereplő díját. Waltz – aki korábban szintén egy Tarantino-filmmel, a Becstelen Brigantykkal nyert – rendezőjét méltatta köszönőbeszédében, „hősnek” nevezve őt.

A papírforma szerint vitte el a női mellékszereplő díját a mezőnyben szereplő Sally Field, Jackie Weawer, Helen Hunt és Amy Adams elől A nyomorultak legtöbbet emlegetett sztárja, Anne Hathaway, aki Fantine-t játszotta Tom Hooper rendező Victor Hugo-regényadaptációjában.

Michael Haneke győzelme sem volt meglepő: az osztrák rendező a Szerelem című filmjével az idegen nyelvű filmek kategóriájában aratott diadalt. Második alkalommal nyert osztrák film ebben a mezőnyben, az elsőt 2008-ban a Pénzhamisítók című dráma kapta. A hetvenéves Haneke feleségének és stábja tagjainak mondott köszönetet a hollywoodi közönség előtt. A Párizsban játszódó Szerelem – az öregedéssel és a halállal szembenéző idős házaspár története Emmanuelle Riva és Jean-Louis Trintignant alakításában – korábban a cannes-i Arany Pálmát és a Golden Globe-díjat is elnyerte. A film öt jelöléséből egy díjjal távozott.

Érdekesség, hogy megosztva a Skyfall és A bin Laden-hajsza című film kapta a legjobb hangvágásért járó elismerést. Megosztott Oscart eddig csak öt alkalommal adtak át a díj 84 éves történetében: 1932-ben a legjobb férfi főszereplő, 1949-ben a legjobb rövid dokumentumfilm, 1968-ban a legjobb női főszereplő, 1986-ban az egészestés dokumentumfilm, 1994-ben a legjobb rövidfilm kategóriában. Kathryn Bigelow A bin Laden-hajsza című munkája a megosztott technikai díjon kívül hidegen hagyta az amerikai filmakadémia 5800 fős tagságát.

A dokumentumfilmek között a Searching for Sugar Man, egy hetvenes évekbeli rocksztárról szóló produkció vitte el az Oscart. Malik Bendjelloul filmjében a detroiti énekes kilencvenes évekbeli dél-afrikai rajongói kerekednek fel, hogy megtudják, mi lett a zenésszel.

A legjobb egészesetés animációknál a korábban már BAFTA- és Golden Globe-díjjal is elismert Merida, a bátor nyerte az Oscart a több mint háromórás ceremónián.

Díj nélkül maradtak az először Oscarra jelölt palesztin és afgán produkciók alkotói. A 5 Broken Cameras című palesztin munka a legjobb dokumentumfilmek, a Buzkhasi Boys című afgán film a legjobb kisjátékfilmek mezőnyében versengett.

Legjobb film
Szerelem
Az Argo-akció
A messzi dél vadjai
Lincoln
Napos oldal
Django elszabadul
Zero Dark Thirty
A nyomorultak
Pi élete

Legjobb rendező
Michael Haneke (Szerelem)
Benh Zeitlin (A messzi dél vadjai)
Ang Lee (Pi élete)
Steven Spielberg (Lincoln)
David O. Russell (Napos oldal)

Legjobb férfi főszereplő
Bradley Cooper (Napos oldal)
Daniel Day-Lewis (Lincoln)
Hugh Jackman (A nyomorultak)
Joaquin Phoenix (The Master)
Denzel Washington (Kényszerleszállás)

Legjobb női főszereplő
Jessica Chastain (Zero Dark Thirty)
Quvenzhané Wallis (A messzi dél vadjai)
Jennifer Lawrence (Napos oldal)
Naomi Watts (A lehetetlen)
Emmanuelle Riva (Szerelem)

Legjobb férfi mellékszereplő
Alan Arkin (Az Argo-akció)
Robert De Niro (Napos oldal)
Philip Seymour Hoffman (The Master)
Tommy Lee Jones (Lincoln)
Christoph Waltz (Django elszabadul)

Legjobb női mellékszereplő
Amy Adams (The Master)
Sally Field (Lincoln)
Anne Hathaway (A nyomorultak)
Helen Hunt (A kezelés)
Jacki Weaver (Napos oldal)

Legjobb eredeti forgatókönyv
Szerelem
Django elszabadul
Kényszerleszállás
Holdfény királyság
Zero Dark Thirty

Legjobb adaptált forgatókönyv
Az Argo-akció
A messzi dél vadjai
Lincoln
Napos oldal
Pi élete

Legjobb operatőr
Anna Karenina (Seamus McGarvey)
Django elszabadul (Robert Richardson)
Pi élete (Claudio Miranda)
Lincoln (Janusz Kaminski)
Skyfall (Roger Deakins)

Legjobb látványtervezés/díszlet
Anna Karenina
A hobbit: Váratlan utazás
A nyomorultak
Pi élete
Lincoln

Legjobb jelmeztervezés
Anna Karenina
A nyomorultak
Lincoln
Tükröm, tükröm
Hófehér és a vadász

Legjobb vágás
Az Argo-akció
Pi élete
Lincoln
Napos oldal
Zero Dark Thirty

Legjobb hangvágás
Az Argo-akció
Django elszabadul
Pi élete
Skyfall
Zero Dark Thirty

Legjobb hangkeverés
Az Argo-akció
A nyomorultak
Pi élete
Skyfall
Lincoln

Legjobb vizuális effektusok
A hobbit: Váratlan utazás
Pi élete
A bosszúállók
Prometheus
Hófehér és a vadász

Legjobb smink és haj
Hitchcock
A hobbit: Váratlan utazás
A nyomorultak

Legjobb eredeti filmzene
Anna Karenina
Az Argo-akció
Pi élete
Lincoln
Skyfall

Legjobb eredeti dal
„Before My Time” (Chasing Ice)
„Everybody Needs A Best Friend” (Ted)
„Pi’s Lullaby” (Pi élete)
„Skyfall” (Skyfall)
„Suddenly” (A nyomorultak)

Legjobb animációs film
Merida, a bátor
Frankenweenie
ParaNorman
Kalózok! A két ballábas banda
Rontó Ralph

Legjobb animációs rövidfilm
Adam and Dog
Fresh Guacamole
Head over Heels
Maggie Simpson in „The Longest Daycare”
Paperman

Legjobb rövidfilm
Asad
Buzkashi Boys
Curfew
Death of Shadow (Dood van een Schaduw)
Henry

Legjobb dokumentumfilm
5 Broken Cameras
The Gatekeepers
How to Survive a Plague
The Invisible War
Searching for Sugar Man

Legjobb rövid dokumentumfilm
Inocente
Kings Point
Mondays at Racine
Open Heart
Redemption

Legjobb idegen nyelvű film
Szerelem (Ausztria)
Kon-Tiki (Norvégia)
No (Chile)
Egy veszedelmes viszony (Dánia)
War Witch (Kanada)

Horváth Balázs

Még nem írt bemutatkozást, de hamarosan fog, megígérjük.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!