Nincs kategorizálva

Oscar-díj – Hétfőtől kezdődik a szavazás

oscars-logoKezdődik a visszaszámlálás az Oscar-díjak átadásáig: hétfőtől adhatják le szavazatukat az amerikai filmakadémia tagjai a nekik tetsző alkotásokra.

A díj 85 éves történetében most először elektronikusan is voksolhatnak a filmakadémia tagjai, akik eddig csak papíron adhatták le szavazatukat.

Az akadémia mintegy 5900 tagjának január 3-ig kell leadnia szavazatát az Oscar-díjra nevezett alkotások közül. Az egyes kategóriákban a nevezett alkotások listáját január 10-én hozzák nyilvánosságra, majd a február 24-iki díjátadó gálán derül ki, melyik kategóriában melyik film vagy alkotó kapja az aranyszobrocskát – tette közzé honlapján a filmes szervezet.

Az akadémia tagjainak egyébként nincs könnyű dolguk, csak a legjobb film kategóriában 282 alkotást neveztek Oscarra. Magyarország a legjobb idegen nyelvű film kategóriában Fliegauf Bence Csak a szél című alkotását nevezte a filmes szakma legrangosabb elismerésére.

Varga Gergő

2011-ben végeztem az ELTE Filmtudomány mesterképzésén, amit három szabadon bölcselkedő év előzött meg. Mindig is humán beállítottságúnak tartottam magam, de eleinte inkább az irodalom, mintsem a film vonzott. Első maradandó filmes élményeimet nem tudom olyan nagyságokhoz kötni, mint Bergman, Truffaut vagy Tarr Béla, sokkal inkább egy másik legenda, Jackie Chan akrobatikus mozdulatai derengnek fel. Egyetemi éveim alatt elképesztő iramban és mennyiségben szívtam magamba a nagy korszakok és a figyelemfelkeltő kortárs filmeket. Csillagjegyemhez hűen pedig mindenben megtaláltam az érdeklődésem. Több, mint egy éve írok a „'tekercsnek”, a szerkesztőség tagjai szemtanúi lehettek első publicisztikai lépéseimnek, és jó anyák és apák módjára noszogattak a helyes irány felé.

Filmek: Király Jenő kurzusai és írásai óta gyakorlatilag minden műfajban találok filozófai mélységet, mégis inkább a lelki vívódásokat kedvelem, mintsem a fizikai szenvedést. A horror így tehát kívül kell, hogy essen a rajongási zónán, bár a CGI technológiák előtti filmek maszkmesterei mindig is kivívták a tiszteletemet. A Távol-Keletről több alkotás is megérintett Ki-duk Kim gyakorlatilag bármelyik filmkölteménye, Chan-wook Park agresszív, brutális, mégis káprázatos thrillerjei. John Woo otthon és később az USA-ban rendezett akciómozijai. De a magyar filmgyártás Latabárja legalább annyira képes megnevettetni, mint az állati nyomozó Jim Carrey-je. A hatvanas-hetvenes évek magyar filmművészete pedig elképesztő műveket termelt ki!

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés