Nincs kategorizálva

Oscar: nem nyert a Maestro, nyert viszont Scorsese

oscars_2013Lezajlott a 79. Oscar-gála. Az utóbbi évek legcsöndesebb díjátadása volt, nagy meglepetés senkit sem ért, hacsak Scorsesét nem: a mester és az Oscar között végre megtört a jég, az Akadémia a Legjobb film és a Legjobb rendezés díjával jutalmazta A téglát. A Maestro díj nélkül maradt.

Magyar idő szerint hajnali fél háromkor kezdődött a 2007-es Oscar-díjak kiosztása. A hangulatért Ellen DeGeneres felelt, ám a közkedvelt televíziós műsorvezető egy-két ügyes poénja ellenére sem tudott igazán megfelelni feladatának.

Rögtön a gála elején sor került az animációs rövidfilmek Oscarjának kiosztására; a Maestro sajnos nem nyert, helyette a The Danish Poet kapta a szobrocskát.

Meglepetésre nem került sor, legfeljebb A faun labirintusának harmadik-negyedik kisdíjánál szaladt ki egy ejha a néző száján. A legjobb animációs film a Táncoló talpak lett, a legjobb dokumentumfilm a Kellemetlen igazság. Utóbbi film igazán megmozgatott valamit az akadémiai tagok szívében, mert a műsor első felében büszkén jelentették be, hogy az idei az Oscar történetének első zöld gálája. Fél ötkor Zsigmond Vilmosunk is díjtalanul maradt, ezután már csak a fő kategóriákért drukkoltunk.

A legjobb férfi mellékszereplő Alan Arkin, A család kicsi kincsének duhaj nagypapája lett. A legjobb női mellékszereplő Jennifer Hudson, ez tehát igazolta a várakozásokat. Hat órakor kezdődött a négy legnagyobb díj kiosztása: villámgyorsan, nem egészen fél óra alatt ki is hirdették őket.

A legjobb színésznő idén Helen Mirren let, díjra váltva ezzel harmadik jelölését és igazolva a várakozásokat. A legjobb színész Forest Whitaker, aki szintén biztos befutónak számított. A legjobb rendezés díját Martin Scorsese kapta: a rendező láthatóan őszintén meglepődött, és kisebb zavarában alig tudott felolvasni minden nevet, akiknek megköszönte (szép hosszú lista volt). Az Oscar tehát törlesztett Scorsesével szemben: annál meglepőbb volt tehát, amikor a Legjobb film Oscarja is A tégláé lett.

Két magyar jelölt megmaradt jelöltnek, a színészi kategóriákban az előre megjósolt győzelmek születtek, Scorsese és az Oscar pedig végre kibékültek: a 79. Oscar-gála nem egészen igazságosan, de kiszámíthatóan zajlott le. A díjak teljes listája Oscar Live közvetítésünkön olvasható.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com