Nincs kategorizálva

Ősszel nyithat az Átrium mozi helyén az Átrium Film-Színház

atriumBirtokba vették pénteken az új tulajdonosok a fővárosi Átrium mozi épületét, amely egy kisebb felújítás után a tervek szerint már az őszi szezontól Átrium Film-Színház néven, elsősorban befogadó színházként várja a közönséget.

A Fővárosi Közgyűlés június 20-i döntésével járult hozzá a Budapest Film Zrt. tulajdonában lévő, egy évtizede üresen álló Átrium mozi értékesítéséhez. A műemléki védettséget élvező, Bauhaus-épületben található ingatlant a Merlin Színházhoz köthető Angol Nyelvű Színház Kft. vásárolhatta meg.

Magács László, az Átrium kulturális arculatáért felelős, az elmúlt években a Merlint működtető Angol Nyelvű Színház Közhasznú Alapítvány vezetője az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a kft. tagjai “színház- és Bauhaus-kedvelő budapesti magánszemélyek”, akik új tartalommal akarják megtölteni az 1936-ban épült Átrium mozit.

Az Átrium Film-Színház befogadó helyként működik majd, saját színházi előadásai mellett színvonalas társulatok produkcióit fogadja 300 férőhelyes termében, az újonnan kialakítandó 11-szer 14 méteres színpadon, ahol filmvetítések, kortárs tánc és cirkusz, kamarazene, dzsessz, a hétvégén pedig gyerekprogramok is helyet kapnak. Az előcsarnokban kialakítandó kávézó a budai lakosok törzshelyévé válhat, üzleti találkozóknak adhat helyet.

Magács László kitért arra, hogy néhány perces sétára található az épülettől a Millenáris, a Marczibányi Téri Művelődési Ház és a Jurányi Alkotóház, amelyekkel egy nyitott klaszterben fog együttműködni az új Átrium. Magács László közlése szerint a működés kiegyensúlyozott pénzügyi feltételeinek biztosítása komoly kihívás az alapítványnak, a pályázati és normatív módon (közszolgáltatási szerződéssel) kapott közpénzek és a jegybevétel mellett mecénásokra is szükség van.

“A tulajdonosok az épületet a következő hónapokban néhány 10 millió forintból a működéshez és a közönség fogadásához minimálisan szükséges mértékben felújítják, a későbbi jelentősebb felújításhoz pedig európai uniós forrásokat is keresnek” – mondta Magács László.

Az Átrium mozi értékesítésére több pályázatot is kiírtak az elmúlt években, a legutóbbi eljárás során egy pályázat érkezett az Angol Nyelvű Színház Kft.-től. A Budapest Film Zrt. igazgatósága a pályázatot érvényesnek és eredményesnek nyilvánította. A szerződés szerinti vételár bruttó 141 millió 478 ezer forint volt, az értékesítésből származó bevételt saját üzemeltetésű mozik fejlesztésére és felújítására fordítja a Budapest Film Zrt.

A Merlin Színház honlapján is olvasható elképzelések szerint a Kozma Lajos tervezte art deco épület kávéháznak, vetítéseknek, a Merlinben már megszokott, “beszélgetős” közösségi programoknak is helyet ad majd, de fő vonzereje a színház lesz. Terveikben az angol nyelvűségnek meghatározó szerepe van, így az Átriumban is mindenképpen megmarad az angol nyelvű színház.

Az Átrium fontos nemzetközi együttműködések terepe lesz, ahol a magyar művészek legalább egy-egy produkció erejéig együtt dolgozhatnak meghatározó külföldi alkotókkal. Az új nemzedék színházi nevelése érdekében beavató színházat rendeznek, valamint elkészítik bizonyos előadások iskolaszínházi változatát is.

A Merlin Színház Átrium moziba való költözése tavaly nyáron merült fel, miután kiderült, hogy szerződésük lejárta után nem maradhatnak eddigi játszóhelyükön. A főváros és a színház vezetése tárgyalt is erről – a fővárosi vezetés által is támogatott – megoldásról.

A Fővárosi Közgyűlés még tavaly ősszel döntött arról, hogy közszolgáltatási szerződést köt a Merlint működtető Angol Nyelvű Színház Közhasznú Alapítvánnyal. Az eredetileg 2011 végéig szóló szerződést decemberben további három évre meghosszabbította a főváros.

Nardai Dorina

Wehli-Nardai Dorina a ZSKF szabad bölcsészet, majd az ELTE BTK filmtudomány szakán diplomázott. 2011 óta a Filmtekercs szerkesztőségének tagja. Specializációja a gender témák, a dráma, a krimi, a thriller, valamint a spanyol, francia, német és távol-keleti film. nardaidorina@filmtekercs.hu

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés