Nincs kategorizálva

Ötórai tea méreggel – Negyven éve hunyt el Agatha Christie

Negyven évvel ezelőtt hunyt el a krimikirálynő, a világ egyik legolvasottabb szerzője. Könyveinek népszerűségével pedig csak az adaptációké vetekedhet!

Agatha Christie minden idők egyik legolvasottabb szerzője, könyveinek népszerűségével csak Shakespeare művei és a Biblia vetekszenek. Az ő könyveit fordították le a világon a legtöbb nyelvre. Több mint nyolcvan detektívregényt és álnéven hat romantikus történetet írt. Egérfogó című drámája a színháztörténet leghosszabb ideje műsoron lévő darabja: 1952 óta játsszák. Történeteit számos alkalommal láttuk viszont a filmvásznon és a tévéképernyőn egyaránt. Nyolcvanöt éves korában negyven évvel ezelőtt hunyt el a krimi királynője.

Agatha Christie 1890. szeptember 17-én született Torquay-ben, felső középosztálybeli családban. Bár az ember hajlamos lenne őt összetéveszteni ikonikus hősnőjével, a vénkisasszony Miss Marple-lal, az írónő közel sem élt kisvárosi életet. Az első világháború alatt ápolónőként, majd gyógyszerész-asszisztensként dolgozott, így nem meglepő, hogy történeteiben a gyilkos eszköz leggyakrabban méreg, hiszen valóban tudta, hogyan lehetne valakit nyomtalanul eltenni láb alól. Első regénye, A titokzatos Styles-i eset 1920-ban jelent meg. 1922-ben első férjével, akivel egy lányuk született, világkörüli utat tett meg. Második férjével a Közel-Keleten régészkedett. Hobbiként szörfözött, teniszezett és görkorcsolyázott.

Saját élete sem volt híján rejtélyeknek: 1926-ban titokzatos körülmények között tizenegy napra nyomtalanul eltűnt – egyes elméletek szerint saját halálát akarta eljátszani, hogy hűtlen első férjét gyilkosság gyanújába keverje.  Hogy valójában mi történt, sosem tudhatjuk meg, hiszen eltűnésének titkát Agatha Christie magával vitte a sírba. Vaskos önéletrajzi könyvében még csak nem is utal az esetre. A történetről 1979-ben Vanessa Redgrave főszereplésével Hová tűnt Agatha Christie? címmel film is készült, bár az írónő örökösei ellenezték a produkciót.

 

Már 1928-ban filmre került

A vád tanúja, 1957.
A vád tanúja, 1957.

Természetesen Agatha Christie sokkal inkább a történetek szerzőjeként, mint szereplőjeként ismert. Műveiből közel negyven mozifilm, több tévéfilm és három sorozat is készült. Az első Agatha Christie-adaptáció, a The Passing of Mr. Quin 1928-ban született meg. Leghíresebb regényét, a Tíz kicsi négert többször is megfilmesítették 1945-től napjainkig, azonban a regény történetéhez és nyomasztó végkifejletéhez csak a szovjet Sztanyiszlav Govoruhin 1986-os feldolgozása maradt hű.

A leghíresebb és legelismertebb Agatha Christie-feldolgozás, az 1957-es A vád tanúja Billy Wilder nevéhez főződik. A rendezőre jellemző cinikus humort sem nélkülöző bírósági thriller középpontjában egy betegeskedő bíró (Charles Laughton) és idős és gazdag asszony meggyilkolásával vádolt férfi (Tyrone Power) áll, akinek alibit csak hideg, német felesége biztosíthat. Marlene Dietrich pályája egyik legemlékezetesebb alakítását nyújtja a femme fatale szerepében és a csavaros thriller számos meglepetést tartogat a nézőnek. A film hat Oscar-jelölést zsebelt be, és bár egyet sem nyert el, rendkívül pozitív kritikákat kapott. Sajnos Tyrone Powernek, aki a korszak legnagyobb sztárjai közé tartozott, ez volt az utolsó befejezett filmje: egy éven belül, 44 évesen meghalt szívrohamban.

Ritkán láthatunk olyan sztárparádét, amelyez Sydney Lumet 1974-es Gyilkosság az Orient Expresszenje nyújt.  A vonaton elkövetett gyilkosság gyanúsítottjai között találjuk Ingrid Bergmant, Lauren Bacallt, Anthony Perkinst, Sean Conneryt, Vanessa Redgrave-et, John Gielgudot és a magyar diplomatát alakító Michael Yorkot is. Az ekkor csak 38 éves Albert Finney Oscar-díjra jelölt alakításában Poirot karaktere karikatúraszerűen hathat azoknak, akik David Suchet alakításában ismerték meg a köpcös belga detektívet, azonban maga Agatha Christie nagyon elégedett volt vele – leszámítva azt, hogy a bajusza nem volt eléggé kackiás.

Gyilkosság az Orient Expresszen, 1974.
Gyilkosság az Orient Expresszen, 1974.

Poirot szerepét az 1978-as Halál a Nílusonban Peter Ustinov vette át. A detektívet ezután még öt folytatásban játszotta el. A film követte a Gyilkosság az Orient Expresszen formuláját: végy egy egzotikus helyszínt, egy gyilkosságot, zárj össze egy tucatnyi – híres színészek által alakított – karaktert, és kezdődjön a nyomozás. A film nem lett kellőképp sikeres, azonban szereplőgárdája – Bette Davis, Maggie Smith, David Niven, Angela Lansbury – a legemlékezetesebb feldolgozások közé emeli. Angela Lansbury két évvel később Miss Marple-t játszotta A kristálytükör meghasadt feldolgozásában, majd tizenkét éven át emlékezetesen alakította a Gyilkos sorok Jessica Fletcherjét, a gyilkossági ügyekben nyomozó krimiírót, akiben lehetetlen nem felismerni Miss Marple – és egyben Agatha Christie – alakját.

 

Visszatérő ismerősök

A ’80-as évek végétől Agatha Christie történetei beköltöztek a nézők otthonába: 1989-ben sugározták a Poirot első epizódját. A sorozat David Suchet főszereplésével hetven epizód után 2013-ban ért véget. A Miss Marple-regényekből 1984 és 2013 között három sorozat készült, melyben a főszerepet Joan Hickson, Geraldine McEwan, majd Julia McKenzie játszotta.

A piperkőc detektív vagy a jó emberismerő vénkisasszony figurája valószínűleg mindenkinek ismerősek, azonban nem csak ők tartoztak Agatha Christie visszatérő detektívei közé. Tommy és Tuppence, a screwball comedykbe és kémtörténetekbe illő kalandokba keveredő szerelmes- és nyomozópáros négy regényben és egy novelláskötetben jelenik meg. A mindig ugyanolyan korú Poirot-val és Miss Marple-lal ellentétben Tommy és Tuppence „valós időben” öregedtek meg egymás mellett. A párosról szóló két regényt, A titkos ellenfélt és az N vagy M?-et alapul véve tavaly a BBC Partners in Crime címen mutatott be sorozatot, ami  hat epizódot élt meg.

Poirot
Poirot

Míg napjainkban sokkal nagyobb népszerűségnek örvend a chandleri hardboiled krimik pesszimista és kegyetlen világának megidézése – gondoljunk csak olyan sorozatokra, mint a The Killing, a Fargo vagy a True Detective – és a legnagyobb detektív, Sherlock Holmes is modernizálva hódít, addig Miss Marple vagy Hercule Poirot történetei szinte változtatás nélkül lebilincselik az olvasó- és nézőközönséget. Agatha Christie olyan örökséget hagyott maga mögött, mely negyven évvel a halála után sem vesztett varázsából.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com