Nincs kategorizálva

Párbaj – Ördögűzés Emily Rose üdvéért

the_exorcism_of_emily_roseKét erős hit csapott össze valamikor az elmúlt évtizedekben egy németországi lány fölött. Az egyik azt vallja: van Isten, a másik azt vallja: nincsen. Egyik sem bizonyítható – ezért hit. És ha két ilyen ellentétes állítás vív párbajt, abban nem lesz győztes.

A lány furcsa betegségét látva a katolikus egyház elismerte, hogy ördögi megszállottsággal van dolga. Ez a huszadik században, a fejlett pszichológiai ismeretek korában igen ritka döntés olyan drámához vezetett, amelyet – Kanadába áthelyezve a sztorit – valóban érdemes volt megfilmesíteni. A lány az ördögűzés során végül belehalt legyengültségébe, az állam pedig gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolta meg a papot.

Az Ördögűzés Emily Rose üdvéért a lehető legkeskenyebb borotvapengén táncol. Olyan könnyű lenne ebből a történetből valamelyik hit javára szóló tanmesét kreálni! Olyan egyszerű és népszerű lenne a világi hatalom által elítélt vértanú szerepe, vagy a misztikus hókuszpókuszokat leleplező igaz ember alakja! Alig kell csak egy kis elfogultság, és vagy a hittankörök, vagy a materialista klubok ünnepelt alapművét lehetne megalkotni. És a film mégis megmarad a penge tetején.

Józan meggondoltsággal, ügyes történetvezetéssel arra hozza ki a két hit ősidők óta zajló viadalát, amire azok mindig is jutottak. Döntetlenre: eldönthetetlenre. Az ügyész, a vád inkvizítori hevülettel támadó főalakja, a modern idők ateista Torquemadája áll szemben a pappal, aki küldetése tudatában a világi ítéletet a semminél is kevesebbre tartja. Egyik sem hagyja el győztesként a tárgyalótermet. És mégis mind a kettő véghezviszi a maga feladatát – a saját táborának szemében.

A lány az egyik oldal számára: áldozat. A másik oldal számára: szent. A néző pedig úgy sétálhat ki a moziból, hogy bármelyik hit igazságát hiheti. Ezúttal nem akarták megtéríteni egyik táborba sem. Valóban nagy dolog! És valóban egy ritka jó film.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya