Nincs kategorizálva

Mi lesz most Pókemberrel? – A Marvel, a Sony és a rajongók vitájáról

Napok óta a Sony és a Marvel vitájától hangos a filmes sajtó. A rajongók pedig érzékelhetően növekvő kétségbeeséssel reagálnak a hírre, hogy a Marvel nem tudott megegyezni a Pókember jövőjét illetően a Sonyval, ami miatt Kevin Feige – aki 2007 óta a Marvel Studios elnöke – és vele együtt a Disney által birtokolt Marvel is kihátrál a Pókember-franchise mögül. Ezek után sokan teszik fel a kérdést a történtekkel kapcsolatban: mik lesznek mindennek a következményei a karakter jövőjére nézve?

Mi is történt pontosan a Pókember-filmek hátterében? (Itt egy kis matek következik néhány bekezdésben.)

A jelenlegi éra önálló Pókember-filmjeit eddig kizárólag a Sony finanszírozta, az elkészítésükben producerként részt vevő Kevin Feige a Disney első napos amerikai bevételek 5%-át kapta meg a Pókember: Hazatérés és a Pókember: Idegenben esetében is, illetve a merchandising-jogokkal is Feige-ék rendelkeztek.

A több fórumon is megjelent verzió szerint a Disney azt szerette volna, hogy a jövőben felezzék a költségeket és a bevételeket egyaránt. Az ötlet, úgy tűnik, a Sonynak nem igazán tetszett, ám a hivatalos verzió szerint a Marvel hátrált ki azzal az indokkal, hogy a Fox felvásárlása révén Disney-hez került X-Men és Fantasztikus Négyes jogainak megszerzése miatt Feige-nek  nincs elég ideje a Pókember-filmekkel foglalkozni, amire egyébként korábban többször is egyik személyes kedvenc karaktereként hivatkozott.

Annyit korábban is lehetett tudni, hogy a Sony és a Marvel között már egy ideje folytak viták a háttérben. A Variety csütörtökön megjelent írásában már megjelenik a 25%-os elképzelés is az 50% helyett, ami azért jelentős különbség mind a két oldalról nézve.

Az utóbbi verzió kicsit valószínűtlenül hangzik tekintve, hogy az Idegenben épp most lett a stúdió történetének legjövedelmezőbb filmje, ami azt jelenti, hogy összbevételei még az eddigi rekordtartónak számító Skyfallt is sikerrel körözték le. Az Idegenben egyébként már az első napon közel 39 millió dolláros bevételt termelt, ezzel pedig az egymás után rekordokat megdöntő Bosszúállók: Végjátékot is maga mögé utasította.

Egyébként a számláló még nem állt meg: a Discussing Film értesülései szerint a Sonynál ráadásul azt is a fejükbe vették, hogy a Marvel Studios példáját követve augusztus 30. és szeptember 5. között egy újabb körre a mozikba küldik a Pókember: Idegenbent. Ezután a hírorkán után pláne megvan az esély erre. 

 

Mik lehetnek a kenyértörés következményei?

Ez az a pont, amikor Pókember elhagyja a Marvel filmes univerzumát. Hatalmas kérdőjel került annak a tényként kezelt információnak a végére, hogy a Sony még két önálló Pókember-filmet tervez Tom Holland főszereplésével és Jon Wattsszal a rendezői székben. Jogosan merül fel a kérdés, hogy megint egy új Pókember érkezik? Láttunk már ilyet. A Sony korábban már kétszer is bedöntötte a franchise-ot.

A rajongókat érthető módon érzékenyen érintené és érinti már most is a felmerülő lehetőség Tom Holland mellőzésével kapcsolatban. Ám nagyon úgy néz ki, hogy az ifjú színész vélhetően a Disney nélkül is vállalja a szerepet.

Hosszú ideig Tobey Maguire és Andrew Garfield Pókemberét hasonlítgatták össze gyakorlatilag minden fórumon, általánosságban azzal az eredménnyel, hogy Maguire a kedves kívülálló lúzer típusa után Garfield egy kicsit komolyabb színt vitt a karakter történetébe. Talán túl komolyat is, aminek következményeképpen egy 2015-ben jött a megállapodás értelmében a Sony és a Marvel egy új Pókembert keresett a helyére, aki jobban illeszkedik a Marvel univerzumába.

Az akkor 21 éves Tom Holland megjelenése valóban azt a jelentős hangulati váltást hozta magával, amit akkor a Marvel szeretett volna.

miközben Sony Marvel-univerzuma strukturálisan különböző modellekkel dolgozik, a Sonynál nincs egy Kevin Feige-hez hasonló centralizált pozíció, ahonnan az univerzumépítést felügyelik.

Más irányból megközelítve az Idegenben stáblistás jelenetei közül több került idézőjelbe az elmúlt napok eseményeinek viszonylatában.

  • A J.K. Simmons által alakított J. Jonah Jameson biztosan nem fog találkozni a Disney birtokában lévő Marvel hősökkel.
  • A Stark Industries által dizájnolt szerkók a múlté Peter Parker számára.
  • Pókember nem lesz részese az Idegenben végén megvillantott űrbéli kalandoknak.
  • Pókember a Fantasztikus Négyes tagjaival és Deadpoollal sem mostanában fog pacsizni.
  • Pókember és Venom viszont össze tud futni.

Az viszont elgondolkodtató, hogy nemrég jelentették be a Marvel 2021-re időzített animációs sorozatát, ami a fiatalabb közönséget kívánja majd behálózni.

Az események reakciók tömegét váltották ki a médiában.

A sokkot kapott Marvel-rajongók egy része közös Facebook-csoport révén hív tüntetésre mindenkit a Sony Madison Avenue környékén található stúdiója elé, ahol arra kérik a céget, hogy adják vissza a jogokat a Marvelnek. Jelenleg 8,7 ezer résztvevő és 7,3 ezer érdeklődő jelzett vissza. A Changes.org-on is indítottak egy petíciót lényegében ugyanezzel a céllal, amit 111,456 ezren írtak eddig alá. A a Twitteren pedig megjelent a #BoycottSony hashtag, ami mögött a kétségbeesett rajongók a PlayStation 4-esek félretételére is buzdítják társaikat.

Az üggyel kapcsolatban Stan Lee lánya, Joan Celia pedig a Sony oldalán nyilatkozott: Miután édesapám meghalt, senki sem keresett meg sem a Marveltől, sem pedig a Disney-től. Egyik napról a másikra gyakorlatilag árucikké tették apám munkáját, és valójában sosem tanúsítottak tiszteletet iránta. Azt gondolom, hogy senki sem bánt méltatlanabbul apámmal, mint a Disney és a Marvel vezetősége” – nyilatkozta Celia a TMZ magazinnak.

Dominic Holland brit író és komikus, Tom Holland édesapja pedig egy olyan bejegyzést tett közzé, amiben a két stúdió együttműködése mellett áll ki. Tom Holland mindeközben Instagram oldala tanúsága szerint hegyet mászott a Tony Starkot alakító Robert Downey Jr.-ral, és a túra végén készített szelfik alapján elég jól érezték magukat.

Mlinárik Mariann

Mlinárik Mariann az ELTE-n szerzett MA diplomát filmelmélet és filmtörténet, illetve történelem szakokon. Érdekli a streaming platformok világa. Szívesen készít interjúkat. Szabadidejében fotózik, néhány képe az oldalon is látható.