Nincs kategorizálva

Régészeti feltárások 21. századi technológiákkal, avagy Indiana Jones és a Vasember találkozása! (x)

Forrás: https://novabird.hu/

A régészet világa alighanem az egyik legizgalmasabb terület. Felfedezni a múlt titkait, ásatásokon keresztül megérteni egykori világunkat mind-mind új perspektívákat nyitnak meg az előttünk álló nemzedékeknek is. A modernitás és az új technológiák pedig csak növelik a lehetőségeinket egy régészeti felmérés során.

A Novabird innovatív szolgáltatásai révén térszkenneléssel és a szkennelt adatok feldolgozásával foglalkozik. A szkennelést lézerszkennerekkel és területfelmérésre optimalizált drónokkal, valamint hőkamerával végzik.

Modernitás a régészetben: a múlt titkai modern technológiákkal kutatva

A régészet és a modernitás fogalmát nem épp egymás mellett szoktuk használni, sőt, egyfajta ellentétnek tűnnek. Pedig egyáltalán nem azok. Gondoljunk csak bele, napjaink technológiái mennyi lehetőséget tartogatnak szerte a világunkban – miért is ne használnánk őket régészeti ásatások, feltárások során?

Ma már számos okos és innovatív eszköz segíti a régészeti munkálatokat. Legyen az lézerszkenner, drón vagy hőkamera. Ezek által közelebbről lehet látni az eseményeket, képeket és felvételeket készíteni. Egy szkennelés során fontos adatokat lehet összegyűjteni, 3D-modelleket készíteni és így tovább.

A bodrogkeresztúri templom innovatív régészeti feltárása

Nézzünk is egy példát a gyakorlatból. A bodrogkeresztúri Szent Kereszt felmagasztalása templom során is számos új adat és információ látott napvilágot. Előkerültek falfestmények, gótikus ajtók, sírok és kápolna is. A feltárások során a padlószint körülbelül 70 cm-rel került lejjebb.

Hogy milyen módon segíthetnek napjaink innovációi egy ilyen kutatásban, az az itteni munkálatokban is jól látszik. A lézerszkenneres mérések a templom külső és belső felmérését is hatékonyan elvégezték, mindössze 3 óra alatt. Azok a szakemberek pedig, akik bent dolgoztak, csupán 4 percre álltak le a mérőállásoknál. A munka tehát zavartalanul zajlott, miközben a digitális adatok csak gyűltek és gyűltek.

A jövő régészete

Az említett példa egy a sok közül, amikor a régészeti feltárások során a tervezőknek módosítani kellett az eredeti építészeti terveket. Egy ilyen régi épületnél ugyanis számos meglepetés szólhat közbe, amikor pontosítani és újratervezni szükséges. A megfelelő technológiák és eszközök birtokában pedig mindig jól lehet reagálni, és a régészet elemi lényege is nagyobb eséllyel érvényesül: avagy semmi nem marad titokban.

A Novabird csapata vállalja régészeti felmérések során gyűjtött adatokból pontfelhő képzését, a 3D-modellezést, értelmezést egyaránt. Legyen szó szinte bármilyen típusú épület feltárásáról, a legmodernebb eszközök és technológiák birtokában szerzik meg a legfontosabb információkat az adott helyszínen.

Szponzorált cikk

Támogatott tartalom

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com