Nincs kategorizálva

Riddick – A sötétség krónikája

A mai ínséges időkben egy sci-fi rajongónak meg kell elégednie a gyöngécskébb filmekkel is. A sötétség krónikája után kissé húzzuk a szánkat: nem rossz, nem rossz, de sikerülhetett volna sokkal jobban is.

A sötétség krónikája afféle film, amit lehet ugyan dicsérni, de előtte magyarázkodni kell egy sort. Először is, előzménye, a Pitch Black – 22 évente a sötétség című sci-fi horror remek alkotás: felvonultatta ugyan egy feledésre érdemes B-film minden kellékét, mégis kultfilmmé lett egy kisebb rajongói tábor körében, megérdemelten. Másodszor: Vin Dieselről, a főszereplőről mindenki azt hiszi, hogy színészi játékra képtelen izomagy, holott a 2006-os Védd magad! című filmben olyan alakítást nyújtott, ami után kritikák nem tudtak hová lenni az ámulattól.

Harmadszor pedig – ez egy igenis jó film. Nem a története miatt, a sztori a sablonos filmek tudományának állatorvosi lova lehetne. Nem is a szereplők miatt, hiszen Riddick amúgy emlékezetes karaktere jócskán hozzájárult Vin Diesel „izomagy”-imázsához. Hanem mert egy igen fantáziadúsan felépített, tagadhatatlan művészi erényeket fölvonultató világot mutat be; egy kiforrott, egyedi univerzumot. A filmet a díszlettervezők, a jelmezesek, a művészeti vezetők mentették meg és tették akár többszöri megnézésre is érdemessé. Szinte fáj a szívem, ha belegondolok: jobb rendezővel és forgatókönyvíróval ez az univerzum egy szintre emelkedhetne akár az Alienével is.

Érdemes tudni, hogy jelenleg számos részből áll A sötétség krónikájának sorozata: a Pitch Black után elkészült egy, a szakma szerint kiemelkedő számítógépes játék, a The Chronicles of Riddick – Escape from Butcher Bay (majd egy folytatás, és az Escape-et fel is újították mellé), majd egy félórás animáció, a két nagy filmet összekötő Dark Fury is. Akinek megtetszik ez a világ – és bizony lesznek még ilyenek –, annak pedig további jó hírekkel is szolgálhatok: még két folytatást terveznek leforgatni. Reméljük, hogy azokat már nem magyarázkodva, szánkat elhúzva kell majd dicsérni.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!