Nincs kategorizálva

Segítség, foltos lett a szőnyeg! Házi praktikák állatbarátoknak

Lakásunk az egyik legfontosabb színtere életünknek. Nagyon fontos, hogy jól érezzük magunkat benne, képesek legyünk pihenni, kikapcsolódni, feltöltődni. Ehhez segítségünkre lehetnek háziállataink, hiszen minden tanulmány azt mutatta ki, hogy a szőrös kedvencek segítenek egészségünk megőrzésében. Akár cica-, akár kutyatartók vagyunk, de legyen szó madarakról vagy kisebb rágcsálókról, esetleg hüllőkről, állataink törődést és gondoskodást igényelnek, melybe a rendszeres takarítás is beletartozik.

Mindannyiunknak más és más a tisztaságigénye, de akik állatokkal osztják meg életterüket, kénytelenek néhány kompromisszumot kötni a tisztaságot illetően. Szőrös állatok esetén nem várhatjuk azt, hogy teljesen szőrmentes legyen a lakás, illetve bizony bekövetkezhetnek balesetek vagy egyéb kártékony tettek kedvencünk részéről.

Oda a szőnyegem! Vagy mégsem?

Általában a szőnyegünk az a lakásfelszerelési darab, amit leginkább érintenek az állataink által okozott balesetek. A Kutyabarát Magazin azonban remek praktikákat ajánl, hogyan mentsük meg balesetet szenvedett szőnyegünket ahelyett, hogy elsíratnánk sorsát. A profi szőnyegtisztítás nem olcsó dolog, időnként, mondjuk évente érdemes rászánni a pénzt, de mielőtt vegyszerekhez folyamodunk, ismerjünk meg olyan házi praktikákat, amelyek környezetbarátok, viszont rendkívül hatékonyak. 

Alapszabály, hogy ezeket a praktikákat először a szőnyeg egy kevésbé látható pontján próbáljuk ki, megelőzvén azt, hogy a szőnyeg közepére készítsünk egy szuper új mintát. Ezenkívül minden esetben első lépésként itassuk fel a szennyeződést és csak ezután kezdjünk neki a tisztítási folyamatnak.

Szőnyeg választása állattartó lakásába

Mielőtt rátérnénk a házi praktikákra, tisztáznunk kell azt, hogy milyen szőnyeget vásároljunk, ha állatokat tartunk. A szőnyeget szinte elengedhetetlen darabnak tartjuk, hiszen melegségérzetet hoz a házba, ezenkívül kutyánk, macskánk nem fog csúszkálni a padlón. Ideális választás a rövid szőrű és könnyen tisztítható szőnyeg, lehetőleg valamilyen semleges színben vagy mintával.

Házi praktikák, ha bekövetkezett a baleset

  1. Burgonyakeményítő és mosószappan elegye: langyos vízbe tedd és szórófejes flakonnal permetezd a foltra. Fél óra múlva porszívózd fel.
  2. Szódabikarbóna-ecet: szórd a foltra a szódabikarbónát és cseppentsd rá az ecetet. Hagyd pezsegni, majd töröld fel. Kényes szőnyeg esetén ne használd ezt a módszert!
  3. Szódabikarbóna-illóolaj: Vizeletfolt esetén vesd be. Ecet helyett használj illóolajat.
  4. 3%-os hidrogén-peroxid és fogkrém: Kiválóan tisztít, ha vér került a szőnyegre. Hideg vízzel keverd el, nedves ronggyal vidd fel, majd súrold fel.

Próbáld ki a fenti trükköket, mielőtt vegyszerek segítségét vennéd igénybe, hiszen így nem terheled a környezetet feleslegesen és óvod a Földünket! És ne aggódj, ha mégsem sikerült a tisztítás, a szőnyeg csupán egy használati tárgy, bármikor kicserélhető, de kedvenced egyedi és megismételhetetlen!