Nincs kategorizálva

Skandináv krimi hét: Na de ki is az a Harry Hole?

Harry Hole röviden Jo Nesbø alteregója. A norvég skandináv krimi író 11 könyvet szentelt az alkoholista, önfejű, szabályokkal nem törődő, de munkájában zseniális nyomozónak. Harry közel sem hibátlan. Életének hullámvasútjára pedig együtt ülünk fel vele, hogy sorozatgyilkosokat üldözzünk, hogy megküzdjünk az alkohol csábításával és hogy kéz a kézben veszítsünk el fontos karaktereket.

Jo Nesbø norvég író, volt profi focista, extrém sportoló és zenész-énekes gyakorlatilag nyíltan önmagáról mintázta meg a skandináv krimik mára leghíresebb és legellentmondásosabb nyomozóját. Harry Hole kicsit olyan, mint egy mogorva, nyers és erőszakos skandináv Sherlock Holmes. Az érzelmi intelligenciája közel sincs a helyén, bár az előbbi példához képest még így is hatalmas szíve van és ha kötődik valakihez, azt nagyon is komolyan veszi. Mégis megvan benne ez a különc, saját démonaival örökké harcoló főhős vonal. Harry soha nem hallgat senkire, makacs és az ösztönei minden alkalommal a szabályok ellen viszik. Persze ahogy ez lenni szokott, mindennek ára van:

Harry Hole pedig szinte minden könyvben fizet is a saját hibáiért.

A Harry Hole kötetek

Nesbø karaktere pontosan 20 éve látta meg a napvilágot. Az első regény a Denevérember volt, amelyben Harry-t Ausztráliában találjuk, ahol egy sorozatgyilkost üldöz. A sikeres ügyet követően híres nyomozóvá válik. A sajtó nem akar leszállni róla, ő pedig a háta közepére kívánja a nagy felhajtást. Tetszik vagy nem, az üggyel Norvégia első számú rendőrévé lép elő, hiszen az egyetlennek számít, aki valaha is elkapott egy sorozatgyilkost. Ez a titulus később nem kevés bajba hozza őt, nem beszélve a megannyi gyilkosról, akik majd éppen emiatt őt szemelik ki, mint méltó partner egy macska-egér játékban. A Csótányokban még mindig nem Oslóban járunk, hanem Thaiföldön. Harry egy politikától, korrupciótól és örömlányoktól hemzsegő történetben ered egy gyilkos után.

Eszik vagy isszák a skandináv krimiket? Olvasd el a szakértővel készített interjúnkat, hogy megtudd, mégis mi az a skandináv krimi! Kattints ide!

A harmadik Vörösbegy több tekintetben is mérvadó: először szembesülünk igazán Oslo romlottságával és Nesbø kendőzetlen társadalomkritikájával saját országával szemben. Ez az első igazán skandináv krimi, hiszen földrajzilag is végre ideértünk. Amíg egy merénylet megelőzésén dolgozik, a rendőr találkozik Rakellel, akivel a könyv végére mérhetetlenül egymásba szeretnek. Rakel innentől hol kisebb, hol nagyobb mértékben állandó része lesz Harry életének és az összes elkövetkező könyvnek is.

Angol kiadások

A negyedik Nemeszisz már több vonalon futó történetszálakat fog össze, hiszen Harry-nek nem csak azt kell bizonyítania, hogy minden bizonyíték ellenére is ártatlan volt barátnőjének megölésében, de egy erőszakos bankrablási sorozatnak is a végére kell járnia. Mindezt úgy, hogy egyre növekvő gyanúval figyeli egyik rendőrtársát, a mindenki által tisztelt és dicsőített Tom Waaler-t. A Boszorkányszög kiemelkedően jó, hiszen egy eszméletlenül izgalmas párharca alakul ki Harry és Waaler között, ami egy katartikus befejezéssel egyszerre pozitív és negatív is. Harry-nek ismét választania kellett munka és magánélet között, ennek pedig súlyos következményei vannak. A Megváltó során az üdvhadsereg háza táján találjuk a nyomozót, aki egy mindenre elszánt gyilkost követve fut bele végül egy tragédiába. Így a hatodik könyvnél már napnál is világosabb, hogy Nesbø George R.R. Martin-t megszégyenítő hidegvérrel köszön el fontos és általunk sokra tartott karakterektől. Persze mindez okosan és szépen van felfűzve Harry nyughatatlanságára: egy végzetes hiba ezen az oldalon, egy végzetes eredmény a másikon.

A legjobb adaptációk – íme a 6+1 legjobb skandinávkrimi-feldolgozás szerintünk!

A Hóemberről, a Harry Hole sorozat második legjobb könyvéről itt olvashattok bővebben! A Leopárd során ismét külföldön, pontosabban Hong Kong-ban bukkan fel Harry, aki finoman szólva sincs jó passzban. Ráadásul éppen nem hivatásos rendőr, így amikor nyomozni kezd egy egyébként is olyan helyen, ahol nem lenne fennhatósága, képzelhetjük, milyen bonyodalmakba keveredik. A Kísértetben megint visszatér Oslóba, hiszen Rakel fia, akit Harry sajátjaként szeret, Oleg hatalmas bajban van: gyilkossággal vádolják. Hogy az ekkor egyébként éppen vele közel sem jó viszonyt ápoló tinédzsert tisztára mossa, Harry-nek el kell érnie, hogy visszavegyék a munkájába. Ezzel pedig el is érkeztünk a legeslegjobb Nesbø alkotáshoz, egyben Harry legnehezebb esetéhez. A Police egy minden eddiginél okosabb és alaposabb ellenféllel hozza össze Harry-t. Bár a Tom Waaler vonal sem zárult le egy könyvön át, a Police az első olyan történet, amely tisztán nyílt befejezést kap. A gyilkos pedig zseniális: olyan rendőrök után ered, akik korábbi gyilkossági ügyeket ilyen-olyan okból kifolyólag nem oldottak meg. Lusták voltak plusz köröket futni, vagy egyszerűen a könnyebb utat választották, korruptak voltak, és az igazság felderítetlensége szárad a lelkükön. Nesbø pedig mesterien köti össze ezt a könyvet és a hetek múlva boltokba kerülő legújabb alkotását, a Szomjúságot, amiről nálunk olvashattok először bővebben!

Michael Fassbender, mint Harry Hole a Hóember c. filmben

Harry szerelmei

Harry életének három nagy szerelme Rakel, a munka és az alkohol. Utóbbi kettő pedig gyakorlatilag ellehetetleníti az elsővel való boldog együttélést. Harry nőügyei koránt sem korlátozódnak Rakelre, de ő élete szerelme. Kettejük kapcsolata egy igazi se veled se nélküled patthelyzet. Azérzelmek és a vágy megvan, a körülmények azonban – értsd Harry sorozatos rossz döntései – állandóan szétszakítják őket. Mégis eszméletlen fontos jelentősége van a nőnek: Rakel tartja Harry-t a jó oldalon, ő az, aki miatt ennyire emberi marad és sokszor ő az, aki miatt egyáltalán az életet választja.

Ha piramisba kéne állítani, akkor Rakel felett áll a munka. Harry maga a feddhetetlen moralitás. Harry sosem nyugszik, amíg nem jár az igazság végére. Hiába kérdőjelezhetőek meg a cselekedetei és az eszközei, az összképet nézve ő mindig a jóért harcol. Rendőri hivatását mindennél többre tartja, és a saját maga alakította esküjéért a végletekig küzd. Nincs szabad pillanata, a munkát akár csak egy estére is maga mögött hagyó Harry egyszerűen nem létezik. Ezért ennyire jó.

A mozikban már a Hóember! Olvasd el kritikánkat itt!

A siker azonban legalább annyi kudarcot is magával hordoz, így az egyetlen dolog, amitől tényleg soha nem szabadulhat, az az alkoholizmusa. Azt mondják, az alkoholizmusból nem lehet kigyógyulni. Nincs olyan, aki alkoholista volt, de már nem az, csak olyan, aki alkoholista, de nem nyúlt italhoz 20-30 éve. Harry közel sem ennyire erős. Ahogy elveszíti maga körül a társait, és ahogy egyre nehezebben kap teret Rakel és Oleg életében, úgy csúszik egyre lejjebb a lejtőn is. Persze vannak jobb időszakok, de az ital vonzása örök háborúba hívja őt: Harry pedig szinte minden alkalommal alul marad.

Harry kívülről-belülről

Harry alapvetően egy izmos, magas, rövid szőke hajú átlagosabb norvég férfi. A könyvek sokszor kiemelik, hogy nyers vonásai ellenére meglepően jóképű, bár az embert próbáló esetek lassan őt is megváltoztatják mind testileg, mind lelkileg. Nesbø erőssége az ismeretlen és különösen kegyetlen fegyverek és gyilkolási módok használata, Harry is irreálisan sokszor sérül meg olyan módokon, amelyet mi előtte el se tudtunk képzelni. Hogy hányszor lőtték meg, szinte nem is számít, az ujjától a szája vonalának épségéig sok mindent elveszít a kötetek során.

Harry élete gyakorlatilag a szemünk láttára megy tönkre könyvről-könyvre. Módszeresen veszít el konkrét és átvitt értelemben szinte mindenkit, aki közel áll hozzá. Az esetek nagy részében pedig önnön hibájából – ezzel a teherrel pedig érthetően borzasztóan nehéz együtt élni. Ha nem skandináv krimiről beszélnénk, talán lenne még menekvés számára. Talán egy nap tényleg visszavonulhatna, félretéve mindazt a borzalmat, amit valaha átélt és megtett. Nesbø azonban nem adja ilyen könnyen a dolgokat!

Harry karaktere pedig nem is engedné meg a happy end-et.

Ettől különleges ennyire az egész Harry Hole-univerzum. Az író arra invitálja az olvasót, hogy főhősével kéz a kézben gyalogoljon bele annak végzetébe, akár hozza el azt a következő könyv, akár a következő ötödik, tizedik. Mi pedig lelkesen vállalkozunk is a feladatra, hiszen bár titkon tudjuk, hogy ezt érdemli Harry, mi mégis ki akarunk állni mellette a végsőkig. Főleg, ha az út ennyire jó könyvekkel van kikövezve.

Belénk fagy a szusz a félelemtől: október 12. és 19. között zajlik a Skandináv krimi hét a Filmtekercsen! A legjobb északi pszichothrillerek, sorozatok, könyvek, portrék listába szedve vagy kritikaként – kattints rá a címkére vagy kövesd a fejleményeket a nyitóoldalon!

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com