Nincs kategorizálva

Sok időt tölt kijelzők előtt? Ezekre figyeljen!

Számos cikk megírta már és az összes szemész is az emberek lelkére köti, hogy csökkenteni kell a kijelzők előtt töltött időt, ha óvni szeretnék a szemük egészségét. Persze nehéz megfogadni ezt a tanácsot, ha a munka és a kikapcsolódás is a gépek, az okostelefonok, a tv-k és a tabletek hálójában tart, de íme pár tipp, ami segíthet.

A túl sok kijelző előtt töltött idő amellett, hogy negatívan hat a látásunkra – ami egyébként önmagában is komoly probléma – még álmatlanságot, nyak- és vállfájdalmat is okozhat. Érdemes tehát tenni valamit!

Különböztessük meg a hasznos és a kevésbé hasznos digitális tevékenységeket!

Vitathatatlan, hogy ha irodai munkáról van szó, akkor általában elengedhetetlen, hogy napi 6-8 órát kijelző előtt töltsön az ember. Azonban egy hatályos rendelet szerint abban az esetben, ha napi 4 óránál többet kell a munkavállalónak a monitor előtt töltenie, akkor óránként 10 percre felfüggesztheti (sőt ajánlott is felfüggeszteni) a gépen végzett munkát, és abban a 10 percben más jellegű munkát végezni (például elintézni egy telefont, vagy felállni és elmenni nyomtatni, fénymásolni).

A hasznos kijelzőnézés mellett persze ott van a kevésbé hasznos – például játék az okostelefonon vagy a századik TikTok-videó megtekintése. Ezeknek a fontosságát érdemes átgondolni, hisz a szemünknek (és feltehetően a teljes testnek és léleknek is) jobban esik sétálni egyet a szabadban, elmenni futni, jógázni, meghallgatni egy podcastet vagy egy hangoskönyvet – kinek-kinek vérmérséklete szerint.

Annak, aki elalvás előtt olvasni szokott még az okostelefonján, azt javasoljuk, hogy lapozgasson inkább nyomtatott magazint vagy olvasson könyvet, mert a telefon által kibocsátott kék fény nyugtalanná teheti az embert ahelyett, hogy ellazítaná és felkészítené a nyugodt álmokra.

Szemlélődjön!

Természetesen nem minden munkahelyen tehető meg az, hogy az ember valóban feláll óránként, viszont azt bárki megteheti, hogy 20 percenként egy kicsit máshova fókuszál – mármint nem gondolatban, hanem a szemeivel. Elegendő az is, ha fél percig nem a kijelzőt nézi, hanem egy távolabbi pontot (mondjuk a helyiség túlsó sarkát), hisz már ez is javíthatja a koncentrációt, illetve feloldja a szemizmokban keletkezett görcsöt és túlfeszítettséget.

Ki irányít? A gép vagy az ember?

Nem szabad megfeledkezni arról, hogy nem az ember van a gépért, hanem fordítva, szóval mi határozzuk meg, hogyan is használjuk azokat az eszközöket, amiknek inkább segíteniük kellene, nem ártani.

Mi határozzuk meg például, hogy hol is legyen a kijelző, milyen szögben álljon és milyen távolságra helyezkedjen el tőlünk. Az ideális az, ha nagyjából 50-80 centiméterről nézzük a monitorokat, szóval ha nincs meg ez a távolság, akkor vagy nagyobb asztalra lesz szükség, vagy egyszerűen csak át kell helyezni a kijelzőt.

Az sincsen kőbe vésve, hogy mekkora legyen a betűméret (legyen szó akár asztali gépről, akár mobileszközről), és nem ciki nagyobbra állítani azokat a betűket! Ha fárasztják a szemét az apró karakterek, akkor irány a Beállítások!

Pislogjon többet!

Fontosak továbbá a megfelelő fényviszonyok (ne üljön félhomályban) és a pislogás. Bizony, akármennyire is tűnik furcsának, ha kijelzőt nézünk, elfelejtünk elégszer pislogni. A kevés pislogás sajnos szemszárazságot okozhat, ami amellett, hogy kellemetlen, még a munkavégzést is nehezebbé teheti.Ha úgy érzi, már mindent megtett, de még így is nehezen látja a kijelzőt, sokat fáj a feje vagy egyszerűen már unja a “dolgozós” szemüveget, akkor keresse fel a Focus Medicalt, ahol kíméletes és hatékony lézeres szemműtétekkel segítenek megszabadulni a szemüvegtől és visszakapni az éles látását!