Nincs kategorizálva

Sorozat lesz a Hollókirályból

Tévérajongók és irodalmi ínyencek egyaránt felujjonghatnak örömükben: a BBC televíziós minisorozatot rendez a Hollókirályból. A fantasyt és alternatív történelmet kelta mitológiával és XIX. századi angol romantikával ötvöző sikerkönyv adaptációja a jövő évre várható.

A BBC november 30-án jelentette be, hogy minisorozatot készít Susanna Clarke hatalmas népszerűségnek örvendő fantasyjából, a Hollókirályból (Johnatan Strange And Mr Norrell, 2004). A hatszor hatvan perces szériát az a Toby Haynes rendezi, aki a csatorna néhány igen sikeres produkciójáért volt már felelős: például a Sherlock második évadzárójáért, és jópár Doctor Who epizódért. A forgatókönyvet Peter Harness írja (Wallander).

A Hollókirály története a XIX. század eleji Nagy-Britanniában játszódik, a napóleoni háborúk idején. Az országból századok óta kiveszett az egykor eleven mágia: már csak történészek írják róla unalmas értekezéseiket. Ám miközben mindenki legnagyobb ámulatára és gyönyörűségére előkerül vidéki magányából két valódi mágus – a rossz természetű, mogorva Mr Norrell, és az optimista ifjú Johnatan Strange –, a háttérben sorsfordító események készülődnek: mozgolódik az elveszett tündérvilág, furcsa történések zajlanak Anglia-szerte, és talán újra érkezőben van e világba minden idők legnagyobb varázslója, az örök uralkodó, a Hollókirály.

A könyv magyar kiadása (Agave Kiadó, 2006.)

Susanna Clarke könyve egyszerre tisztelgés a romatikus angol irodalom előtt (úgy is van megírva, hamisítatlan viktoriánus stílusban és karakterekkel), és modern feldolgozása annak a kelta eredetű hitvilágnak, melyben a tündérek korántsem lenge hölgyek, hanem az embertől idegen, nagy hatalmú, kiszámíthatatlan lények. A regény megérdemelten vált bestsellerré, Hugót, Locust és World Fantasy-t nyert, a Time szerint Az év regénye lett, Susanna Clarke pedig azóta is a folytatáson dolgozik – mivel a Hollókirályt is tíz évig írta, nem nagyon kell csodálkozni az eltelt idő hosszán.

A filmjogokat 2004-ben három évre lefoglalta a New Line Cinema (a szóbeszéd szerint az akkortájt kifizetett egyik legnagyobb összegért). Mégsem történt előrelépés az adaptációban, bár legalább a forgatókönyv első vázlata el is készült. A Hollókirály kétségtelenül filmre termett anyag: noha a XIX. századi romantikus brit manírok és a könyv elhíresült, módszeres lábjegyzetei aligha jelennek meg a vásznon vagy a képernyőn, mégis: a történet, a külsőségek és a precízen kidolgozott világ egyszerre biztosítja a látványos és fordulatos film lehetőségét. 2013-ban kiderül, vajon a BBC mennyire tudott élni a lehetőséggel: csak győzzük kivárni.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés