Nincs kategorizálva

Sportfogadás a mozivásznon innen és túl (x)

A sportfogadás egy olyan műfaj, amiben bármi megtörténhet. Emberek sorsát változtathatja meg, egyaránt jó és rossz irányba is. Kimeríthetetlen témát adva ezzel a forgatókönyvíróknak.

Az emberi természet velejárója, hogy bármiről is legyen szó, valamiféle történet mozgatja. Teljesen mindegy, hogy ez a saját története, vagy egy olyan, amibe csak beleképzeli magát, akkor is e szerint cselekszik, olykor erről nem is tudva. A modern marketingstratégiák, a reklámok és a politikusok is ezt az emberi vonást próbálják kiaknázni. Ma már nem a barlangfalon rajzolva vagy a tűz körül ülve adjuk át a fontos történeteket, az eszköz megváltozott. 2021-ben leginkább a film az, amiben tesszük. Az elmúlt 100 évben ez egyre hangsúlyosabbá vált, és most a pandémiás helyzet következtében még inkább felerősödött.

Bár film valójában már 1894-ben létezett, és ezt meg is nézhetjük, Edison asszisztense tüsszent rajta, sőt, a legelső filmjelenet 1888-ból való, de történetmesélésre csak az 1900-as évektől kezdték használni. Sok celluloid fogyott mire a mai formájához jutottunk. Viszont mára elmondhatjuk, hogy talán mindenről született már film, amiről még nem, az a dolog eddig nem is létezett. Így hát mivel a sportfogadás egyidős az emberi civilizációk születésével, egyértelmű, hogy ezt a témát is már feldolgozták. Nem egyszer a vásznon. Egyébként meglepő módon nem olyan nagyon sokszor, de azért van miből válogatni. Vajon mitől jó egy sportfogadás témáját feldolgozó film? Ennek járunk most kicsit utána.

  1. Történet az emberről

Ez minden sportfilmre igaz, hogy ahhoz, hogy utazni tudjunk vele, vagyis kellőképpen magunkévá tudjuk tenni, nem lehet csak egy sportoló története, hanem az esendő ember története kell, hogy legyen. Valakié, aki akár mi is lehetnénk. Még jobb, ha igaz történeten alapszik esetleg. A szerencsejáték valami bűnös dolog az emberek szemében, és persze van ebben igazság. Sokszor alvilági figurák mozgatják ezt a gépezetet, és az egyszerű ember csak bukhat a dolgon. Van azonban néhány olyan szerencsés, aki ennek ellenére sikeresen jön ki belőle, és garantáltan megváltozik az élete, vagy így, vagy úgy. Mély emberei drámák ezek, amiket jól lehet filmre vinni, mindig szem előtt tartva a lélektani vonatkozást. Jó példa erre a Pénz beszél című 2005-ös film, ami igaz történeten keresztül mutatja be egy egykori futball sztár hányadtatásait a sportfogadás sötét világában.

Az amerikai sportfogadás világában. Nálunk azért nem ilyen sötét a helyzet. Sőt, amióta létezik online sportfogadás sokkal egyszerűbb és tisztább minden, aligha tudna produkálni manapság ilyet az élet. A sportfogadás Magyarországon több formájában is legális és virágzik.

 

  1. Felfokozott tempó és lélek

 Van a bankrablós, kaszinós, pókeres és ilyesmi filmeknek egy új generációja, aminek sajátos tempója van. Ez olyannyira tökéletes recept, hogy egyre-másra születtek egy időben az ilyesmik. A lavinát talán az Ocean’s Eleven indította el, ami úgy sodor magával, hogy teljesen úgy érezzük, mi is részt akarunk venni a balhéban. Egy ilyen szituációban, mint valami kirablása vagy valamire (bármire) való fogadás, az ember lelke felfokozott tempóban zakatol, és ettől a cselekedetei is felfokozottá válnak. Ha ezt egy film érzékeltetni tudja, akkor a néző teljesen be tud vonódni a játékba, akkor is, ha egyébként semmivel nem tudna a témához, vagy a szereplőkhöz kapcsolódni.

Olyan ez, mint a zene, kiragad a valóságunkból. Egy filmnek is ez a feladata, és ennek nagyon jó eszköze a sodró lendület.

 

  1. Központban a pénz 

Sportfogadás, nyilván semmiképpen nem lehet megkerülni a pénzt, mint olyat. Ebben a világban minden e körül forog. Tulajdonképpen a sport egy másodlagos tényező, egy pénzkereseti eszköz. Mégpedig olyan pénzzé, amit szórakozással nyerhetünk. Hát ki ne akarná ezt, ugye? És igen, egyre többen akarják. Az online sportfogadás lehetősége hihetetlen módon kiszélesítette a fogadásokat kötők körét szerte a világon. Nálunk is egyre több az online fogadóiroda. És mivel pénzről van szó, amivel az online térben kell munkálkodni, így a pénzintézetek is felfigyeltek már rá. A mastercard pénz fogadás megtételére alkalmas, fizethetünk kártyával a profilunkon. De nem volt ez mindig így, és azok az idők sportfogadásos film szempontból izgalmasabbak voltak. Mint például a Bukmékerek, amiben egyetemista fiúk szeretnének jól meggazdagodni, és ez úgy tűnik sikerül is nekik. De a pénz az egy olyan dolog, ami nem maradhat észrevétlen, főleg, ha suhancok szerzik. Nem telik sok időbe és felkelti a pénzemberek figyelmét az üzlet. Bár ebből az egyenletből komoly dolgok is kisülhetnének, ez a film egy könnyed vígjáték esős délutánokra.

 

  1. Az érem két oldala

Ritka az olyan szerencsejátékos, aki hivatásszerűen űzi, már csak azért is mert jól tudjuk, a szerencse forgandó, így aligha lehet biztos pénzkeresetnek mondani. Ezért hát a sportfogadásos filmek legizgalmasabb és leginkább variálható eleme, a játékos „másik énje”. Vagyis, hogy mit csinál, ha éppen nem fogad. Nagyon sok olyan történetről hallunk, hogy olyan emberek szerencsejátékoznak, akikről soha nem gondolnánk. Tökéletes példa erre A szerencsejátékosok című film, ami egy nagyra becsült egyetemi professzor sportfogadási szenvedélyének mélységeit és magasságait járja körül. Képzeljünk el egy egyetemi tanárt, aki nappal csodálatos líraisággal elemzi a világirodalom remekeit, majd éjjel szenvedélytől fűtve fogad bármire, és hát nem igazán sikeres benne. Hogy aztán mi sül ki ebből, azt csak az tudhatja meg, aki megnézi a filmet. Egy szó mint száz, bárkiből lehet megszállott sportfogadó, és bárki kerülhet ettől szorult helyzetbe is. De ha okosan csináljuk, akkor egy remek hobbi lehet, ami belesimul az életünkbe.

Láthatjuk, hogy remek filmtéma a sportfogadás, bár sokkal több az egyéb szerencsejátékokról szóló klasszikus. Szerintünk ezek azok a dolgok, amik igazán jóvá tudnak tenni egy filmet ebben a témában, de persze akadnak olyan különlegességek is, amik egyiknek sem felelnek meg, mégis emlékezetes élményt okoztak a mozikban. A lényeg, hogy szórakozzunk jól és fogadjunk okosan!