Nincs kategorizálva

Star Wars-hét: Ha alig bírod kivárni a Star Warst – 8 rövid sci-fi, ingyen a neten!

Ha már alig bírod kivárni az új Csillagok háborúja-epizódot, elég ránézned a netre: hihetetlen sci-fi filmek várják, hogy felfedezd őket.

A Filmtekercs korábban már kibányászott a net mélyéről néhány kincset: amatőr (és kevésbé amatőr) alkotók vászonra illő rövidfilmjeit. Az első rész Tíz nagyszerű sci-fi, ingyen a neten címmel jelent meg, folytatása az Öt nagyszerű sci-fi, ingyen a neten, és találtunk Tíz nagyszerű zombifilmet is.

 

The Looking Planet (~17’)

A világ alkotásakor egy fiatal építész megunja a rutint (gyűrűket tervezi bolygókhoz? uncsiii!), és olyan kísérletbe fog, amelynek messzemenő következményei lesznek. A fantasztikus történet a kreativitás diadala, mind mondandójában, mind nagyszerű kivitelezésében.

Eric Law Anderson filmje egy 2007-es Mac Pro otthoni gépen készült; meg is látszik rajta, ami a látványt illeti (különösen a főszereplő lényeken). Azonban az animáció hiányosságaiért bőven kárpótol a művészi látványtervezés. (És a beszólások: „Lufo alig 14 milliárd éves, mikor nő már fel? Semmi mást nem csinál, csak entrópiát!”) Zene és dizájn egyaránt tökéletes, a finom humor hab a tortán. (Érdekesség: a fura és izgalmas hangzású nyelv, amit a film alatt beszélnek, a brazíliai Kaingang törzs kihalóban lévő nyelve.)

A The Looking Planet több mint ötven fesziváldíjat gyűjött be eddig, megérdemelten.

 

JohnnyExpress (~5’)

Johnny csak kézbesíteni szeretné a csomagot. Ez minden vágya a világon – és hogy mehessen vissza aludni. Nem egyszerű feladat azonban, ha a címzett sehol sem látszik az egész bolygón…

Ideje van a komédiának is, és a JohnnyExpress parádésan csinálja. Johnny szerencsétlenebb, mint futár-társa, Fry a Futuramából, és épp akkora képtelenségekbe keveredik: valóban, az egész rövidfilm beillene a Futurama, vagy, gonoszabbul, a Rick and Morty egyik epizódjának is (a Rick and Morty idáig utolsó epizódja egyébként nagyon hasonló helyzettel dolgozik).

A dél-koreai Kyungmin Woo, a Mofac & Alfred stúdió vezetője nemrég szerződést írt alá a film észak-amerikai jogairól az Illumination-nel, a Minyonok gyártójával, miután a JohnnyExpress 4,7 milliós nézettségével a Vimeo legnépszerűbb alkotásai közé került.

 

Time Trap (~8’)

Hát ez… leírhatatlan. Nagyszerű VFX és animáció, elsőrangú sci-fi környezet, és egy teljesen komolytalan sztori az antik slapstick komédia hangnemében – körülbelül. Fogalmam sincs, mi értelme van a csuda látványos technikai demonstráción kívül, de már csak azért is megéri megnézni.

Az ausztrál Michael Shanks és csapata, a LateNite Films néhány fesztiválvetítés mellett két díjat is nyert ezzel a stílusos, besorolhatatlan rövidfilmmel (Fantastic Planet 2014: Közönségdíj – Legjobb rövidfilm; California International Shorts Festival 2014: Legjobb külföldi rövidfilm). „A LateNite Films célja, hogy segítse az ausztrál függetlenfilm-gyártás új korszakát” – írják; az biztos, hogy a Time Trap feladja a leckét a függetlenfilmeseknek.

 

A hívó (~17’)

Egy város, ahol sosem akarnál élni. Egy megbízás, amit sosem szabadna elvállalni.” A film noir, a cyberpunk és a retró stíluselemeit próbálja ötvözni listánk magyar versenyzője kiváló vizuális érzékkel.

A magyar betegség – félkegyelmű párbeszédek és inkompetens hanghordozás – természetesen ennek a kisfilmnek az értékéből is elvesz 50%-ot (miért, miért kell azt írnom, hogy „természetesen”?), de az ötlet és a képi megvalósítás még így is érdemessé teszi A hívót egy nézésre. Odegnál Róbert képregényként kezdte a történetet 2005-ben, és sok baráti segítséggel, másfél év alatt fejlesztette 17 perces kisfilmmé. Célja, hogy nagyjátékfilmet forgathasson – egy film noiros szerelmi sztori lesz, science-fiction környezetbe csomagolva, írja az Index.

 

Predator: Dark Ages (~27’)

Ezt a csaknem félórás rövidfilmet a szokatlanul igényes élőszereplős megvalósítás teszi izgalmassá. A jelmeztől az effektekig úgy néz ki, mintha egy nagy stúdió rakta volna össze: holott közösségi finanszírozásból megvalósított függetlenfilmről van szó (olyannyira, hogy a film elején szinte könyörögnek a Foxnak: lécci, ne pereljetek be, amiért nyúltuk a Predatort).

A keresztes lovagok és a csillagközi ragadozó összecsapása tökéletes alapanyag egy rajongói filmhez, ha el nem rontják amatőr színészekkel, buta dialógusokkal és béna effektekkel – és nem rontják el, a film minden téren profi. Nem is vállalták túl magukat: a kisfilm semmi többre nem törekszik, mint a sztori elmesélésére. James Bushe rendezőnek nem ez az első rövidfilmje: VK és Blackout című filmjei is jó értékeléseket értek el.

 

Uncanny Valley (~9’)

A legmegdöbbentőbb darab e válogatásban: az Uncanny Valley a Wanderers ellentéte, éppolyan sötét, mint amilyen fényes az. A jövő nyomornegyedeiből egy virtuális játék jelenti a kiutat ebben a kisfilmben – és aztán az is kiderül, miféle kiutat.

A mű látványvilága, animációja, effektjei tökéletesek, szemet gyönyörködtető az egész film. Feszes narratívája, letisztultsága még több dicséretet érdemel. Az argentin Federico Heller munkája jelenleg a hollywoodi utakat járja (a Függetlenség napja 2. egyik írójának segítségével), és nagyon is elképzelhető, hogy mozifilmet készítenek belőle.

 

Payload (~18’)

A legkevésbé sci-fi, egyben a legdrámaibb (ebben a válogatásban): a Payload igen kevés „fantasztikus” elemmel dolgozik, ám annál több személyességet és érzelmet enged meg magának. A történet egy a nyomorba süllyedt Földön élő család egyetlen kitörési lehetőségét mutatja be.

Az ausztrál Stuart Willis drámája olyan emberekről szól, „akiket a jövő hátrahagyott”. A rendező most a darab teljes filmmé való kiszélesítésén dolgozik: „jóval nagyobb és dinamikusabb lesz, körülbelül tíz évvel a rövidfilm után játszódik majd, amikor a Földet evakuálják.

 

Wanderers (~4’)

Négyszáz generáció falvakban és városokban: és mégsem felejtettük el, milyen a vándorlás íze. És új távlataink felébreszthetik a vágyat ismét – a Wanderers megmutatja, miért.

A film a Naprendszer valóságos helyeit ábrázolja. És a csodákat, amik várnak ránk. Carl Sagan (poszthumusz) narrációjával, 5,3 milliós nézettségével magasan a Vimeo legismertebb klipjei között, a Wanderers alig négy perc alatt a végtelen elhivatottság ugyanolyan erős érzését képes felébreszteni a fogékony emberben, mint a két és fél órás Interstellar – kivételes teljesítmény, történet nélkül is listánk legérzelmesebb és legszebb darabja, és egyben a leginspirálóbb: pontosan ezért érdemes sci-fit készíteni!

 

Rövidfilm-sorozatunk folytatódik a Filmtekercsen. Ha tetszett, nézd meg ezeket is:

Tíz nagyszerű sci-fi, ingyen a neten

Öt nagyszerű sci-fi, ingyen a neten

Tíz nagyszerű zombifilm, ingyen a neten

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com