Nincs kategorizálva

Star Wars-hét: Hová tűnt Damo… Carrie Fisher?

empire-strikes-back-carrie-fisherA Kingsman kapcsán már megvizsgáltuk, mivel töltötte az elmúlt harminc évet Mark Hamill – most annak is utánajártunk, hogy tengette ezt a három évtizedet a Leia hercegnőt alakító Carrie Fisher.

A Ford–Hamill–Fisher hármasból egyértelműen Ford került ki győztesen, a színész mind a mai napig rendkívül népszerű és foglalkoztatott. A Kingsman kapcsán meglepve konstatáltuk, hogy Hamill sem ült a babérjain, több száz (!) szerepben tűnt fel az elmúlt évtizedekben, elsősorban rajzfilmek és számítógépes játékok karaktereinek kölcsönözve a hangját. Újabb kutatómunkák szintén meglepő eredménnyel zárult.

Bár látszólag a hirtelen jött népszerűségtől megszédülő Carrie Fisher éveit a droggal való küzdelem tette ki, valójában ő is elég komoly karriert mondhat magáénak – még ha nem is a színészet, hanem elsősorban az írás terén. A nyolcvanas években több darabban feltűnt a Broadwayn, majd miután szerepelt a Blues Brothersben, Tom Hanks partnere volt a Magas barna férfi felemás cipőben című filmben, egy évvel később pedig Woody Allen 1986-os vígjátékában, a Hannah és nővéreiben kapott szerepet. A következő évben jelent meg a saját drogfüggősége ihlette és azonnal bestsellerré váló regénye, a Képeslapok a szakadék széléről, amiből három évvel később olyan sztárszereposztással készült filmadaptáció, mint Meryl Streep, Shirley MacLaine, Dennis Quaid, Gene Hackman és Richard Dreyfuss. A Mike Nichols rendezte film forgatókönyvét maga Fisher jegyzi, amiért BAFTA-díjra is jelölték.

Carrie Fisher a 2015-ös epizódban.
Carrie Fisher a 2015-ös epizódban.

Bár a színésznő a kilencvenes és a kétezres években is felbukkant egy-két szerepben – 2005-től 2011-ig a Family Guy című tévésorozatban például Angelát alakította –, elsősorban írói munkásságára koncentrált. Megjelent több regénye, többek között a Képeslapok a szakadék széléről folytatása, megírta az Öreg díva, nem vén díva forgatókönyvét – a filmben édesanyja, Debbie Reynolds olyan örök nők mellett játszotta a főszerepet, mint Shirley MacLaine, Joan Collins és Elizabeth Taylor –, és az egyik legjelentősebb script doktorrá vált Hollywoodban. Olyan forgatókönyveket rázott gatyába, mint a Hook kapitány, a Halálos fegyver 3, az Apáca-show, Az utolsó akcióhős, a Vírus, a Nászok ásza, a Sakálytanya, a Sikoly 3, a Kate és Leopold, a Mr. és Mrs. Smith és persze a Star Wars előzménytrilógia – hogy csak a legjelentősebbekről ejtsük szót.

2006-ban a színház világába is visszatért, Wishful Drinking néven monodrámát írt, melyből két évvel később egy regény is született. Az ebből készült hangoskönyv 2009-ben Grammy jelölést kapott, majd 2010-ben az HBO dokumentumfilmet is készített róla. Fishernek nincs miért szégyenkeznie: ha nem is olyan hangosan, mint partnerei, mégis nagyon komoly eredményeket tudott felmutatni művészként.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com