Nincs kategorizálva

Star Wars-hét: R2-D2-t kinyírták egy Star Trek filmben – a legjobb Star Wars cameók

Csillagok háborúja a későbbi filmekben és filmeseknél is megjelenik: cameók és utalások, R2-D2 és Yoda, idézetek és fordulatok – lássuk a legizgalmasabbakat!

A képet és a szöveget innen vettük. Lássuk hát a listát!

1startrek

 1. Star Trek (2009)

Mielőtt J.J. Abrams egyik űrhajóból a másikba ugrott volna, kicsit otthagyta a Csillagok háborúja nyomát a Star Trekben is. Az alábbi képen éppen az Enterprise irányítóközpontjának nagy kijelzőjén jelenik meg R2-D2.

2indi

 1. Indiana Jones és az elveszett frigyláda fosztogatói (1981)

George Lucas személye némileg meghatározza, hogy az Indiana Jones történetekbe is bekéredzkedjen néhány vendégszereplő. Az alábbi szarkofágon például könnyen kivehető R2-D2 és 3CPO ikonikus párosa.

3indi

 1. Indiana Jones és az elveszett frigyláda fosztogatói (1981)

Ha pedig C-3PO… Mindannyiunk, de különösen Obi-Wan Kenobi kedvenc protokolldroidja szövegesen is megjelenik Jock Lindsey hidroplánján a film elején.

4apokalipszis

 1. Apokalipszis most (1979)

Kevesen tudják, hogy az első Csillagok háborúja-rész előtt szó volt arról, hogy George Lucas rendezi a később Francis Ford Coppola által világhírűvé vált filmet. Pályatársa talán ezért nevezte a Harrison Ford (!) alakította a karaktert Lucas ezredesnek.

5et

 1. E.T. – A földönkívüli (1982)

Steven Spielberg ’80-as évek elején készült filmjei is utalnak a trilógia első darabjaira. A Harmadik típusú találkozások állítólag R2-D2-t idézi meg, az E.T. – A földönkívüliben pedig Yoda mester jelenik meg, vagy legalábbis egy iskolás fiú Halloween jelmezben.

6szarnyasfejvadsz

 1. Szárnyas fejvadász (1982)

Furcsa, de úgy tűnik, mégis igaz: a Millennium Falcon házilag barkácsolt modellje került egy felhőkarcoló tetejére az antiutópisztikus Los Angelesben, ahogy azt Ridley Scott elképzelte filmjében.

7indi

 1. Indiana Jones és a végzet temploma (1984)

Az Indy–Star Wars hommage még nem ért véget: a film elején van egy bár. Hát persze, hogy a jó öreg Obi-Wan volt a névadó.

8vissza

 1. Vissza a jövőbe (1985)

Amikor Marty McFly visszamegy az időben 1955-be, sci-fi rajongó apjának azt mondja, hogy ő Darth Vader a Vulcan bolygóról, ami utóbbi ráadásul a Star Trek-saga része. Nukleáris sugárzás elleni védőöltözete és Vader-szerű lélegeztető sisakja teszi tökéletessé a látványt.

9kincsvad

 1. Kincsvadászok (1985)

A Steven Spielberg forgatókönyvéből készült film nézése közben nem lehet észrevenni, de az alábbi állókép megmutatja a rejtekben meghúzódó R2-D2-t a kalózhajó fedélzetén.

10indi

 1. Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag (1989)

Walter Donovan és Indy egyik közös jelenetében csendül fel az Imperial March. Nem jó előjel, ha valaki szándékainak tisztaságát szeretnénk elhinni… Micsoda kalandfilmes intertextualitás!

11startrektng

 1. Star Trek: Az új nemzedék (sorozat)

A 7. évad Sub Rosa című epizódjában egy temetőben járunk, ahol prominens személyiségek nyugszanak. Balra látható Darth Vader sírja, jobbra pedig az őt 1955-ben megtestesítő Marty McFly-é.

12twister

 1. Twister (1996)

Sok filmben mondják, hogy „Luke, én vagyok az apád!”, vagy hogy az „Erő legyen veled!”, de van film, ami ennél tovább megy. „Ez nem hold. Ez egy űrállomás” – hangzik el a Twisterben és majd’ húsz évvel korábban Obi-Wan Kenobi szájából is, amikor Luke, Han, és Chewbacca társaságában felfedezi a Halálcsillagot.

13happygilm

 1. Happy, a flúgos golfos (1996)

Ebben a korai Adam Sandler vígjátékban a zárójelenet utal A Jedi visszatér végére. Előbbiben Abraham Lincoln, a golfos szeretett és nemrégiben elhunyt mentora, valamint egy krokodil búcsúzik az égben úgy, mint ahogy a trilógia második fejezetében Obi-Wan, Yoda és Darth Vader tiszteleg Luke előtt győzelmét elismerve.

14startrekds9

 1. Star Trek: Deep Space Nine (sorozat)

Az 1. évad 4. epizód, amelynek címe A Man Alone mutatja egy beállításban Odo napirendjét. Ebből kiderül, hogy még ebéd előtt el kell hagyni az Alderaan űrkikötőt, ami pedig Leia hercegnő bolygójának része.

15startrek

 1. Star Trek: Kapcsolatfelvétel (1996)

Amikor a Borg úgy dönt, hogy megtámadja a Földet, a Föderáció összehívja a teljes flottát, hogy megvédjék a bolygót. Úgy néz ki, volt benne egy idegenlégiós is: Han Solo Millennium Falconja.

16boogie

 1. Boogie Nights (1997)

TK421: ez a fejlesztés kódszáma Paul Thomas Anderson filmjében, amikor annak szereplője Buck Swope egy kliensnél jár a hangrendszer fejlesztése ügyében. De ez az azonosítója annak a rohamosztagos katonának is, akivel Luke könnyedén elbán a trilógia egyik jelenetében.

17mib

 1. Men in Black – Sötét zsaruk (1997)

A ’90-es évek végén már majdhogynem szabály, hogy minden új sci-fi blockbusternek valahogy utalnia kellett a mitológia valamelyik darabjára. Barry Sonnenfeld mozijában maga George Lucas kap cameót egy jelenetben, de Will Smith is beszél a corelliai halálsugárról. Corellia pedig az a hely, ahonnan Han Solo származik.

18jayesnemabob

 1. Jay és Néma Bob visszavág (2001)

Kevin Smith mindegyik filmje utal valahogy a Star Warsra. A Jay és Néma Bob visszavág azonban mindegyiken túltesz azzal, hogy szereplőnek válogatja Luke Skywalkerként Mark Hamillt Cock Knocker szerepére a filmben elkészített Bluntman and Chronic mozihoz. A film egyik jelenetében ráadásul Mark Hamill kezét lézerkarddal vágják le. Mindennek tetejébe pedig elhangzik A Birodalom visszavág híres mondata: Not again!

19firefly

 1. Firefly (sorozat)

Egy újabb sci-fi sorozat a kétezres évek elejéről. Joss Whedon rendező legalább 5 epizódban rejti el különböző figuraként Han Solót… Egyes legendák szerint mindegyikben megtalálható, bár ezt senkinek nem sikerült bizonyítani.

20skykapitany

 1. Sky kapitány és a holnap világa (2004)

Sky kapitány repülője a 327-es kifutón landolt. A hiperszuper Star Wars-fanatikusok pontosan tudják, hogy amikor Han Solót a Millenniumi Falconnal vonósugaránál fogva magába szívta a Halálcsillag, a 327-es kikötőben szállt le.

21indi

 1. Indiana Jones és a kristálykoponya királysága (2008)

Az Indiana Jones Star Wars-homázsa 2008-ban folytatódott. A film nagy tetőpontján, amikor Indy-ék felfedezik a kristálykoponya titkát, és maga Dr. Jones látja a titkot, csak ennyit mond: „Rossz előérzetem van.” Ugyanő (Harrison Ford) sokszor mondta ugyanezt Han Solóként.

22startrek

 1. Sötétségben – Star Trek (2013)

Abrams Trekjében R2 kirepült az űrbe akkor, amikor Vengeance rálő az Enterprise-ra, miközben mindkét űrhajó fénysebességgel halad el mellette… RIP RD-D2! Kinyírtak téged egy Star Trek-filmben!

23toystory

 1. Toy Story 3 (2010)

A Disney nagy Lucasfilm-felvásárlása előtt a jófiúk a Pixarnál már megágyazták filmjeiket a sci-fi iránti tiszteletben. Mindhárom Toy Story kapott a jóból, de a legnagyobb cameo az utolsó rész végére jutott. Big Baby a szemeteskukába löki Lotsót, ahogy Darth Vader fordul az Emperor felé a Jedi visszatér utolsó jelenetében.

24paul

 1. Paul (2011)

Simon Pegg and Nick Frost szeretetteljes tisztelete a klasszikus sci-fik iránt megszámlálhatatlan utalást tartalmaz a Star Warsra is. Egy pontján éppen egy helyi banda játsza a Cantina témájának country verzióját az Új reményből.

25marvel

 1. A Marvel filmek második korszaka

Kevin Feige, a Marvel Star Wars-rajongó elnöke beemelteti a Marvel Univerzumba A Birodalom visszavág egy-egy darabját, így tisztelegve a Birodalom előtt. A második korszak összes filmjében (Vasember 3, Thor: Sötét világ, Amerika Kapitány: A tél katonája, A galaxis őrzői, Bosszúállók 2, A Hangya) van egy-egy Luke Skywalker féle karcsonkítás. Ezen a képen éppen a Thor: Sötét világ egyik jelenete látható (spoiler: Thor jobban lesz), de máshol is van hasonló. A Hangyában például, ahol Yellowjacket (spoiler ismét) elkezd feledésbe merülni, a keze lesz az első, ami eltűnik.

Sergő Z. András

Sergő Z. András a Filmtekercs.hu alapítója és 2022-ben bekövetkezett haláláig felelős szerkesztője volt. Aktívan követte Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film eseményeit. Érdeklődési körébe tartoztak a dokuk, a kamaradarabok, a sport- és a valláspolitika.