Nincs kategorizálva

Szabó István megkapta a cseh filmklubok díját Uherské Hradistében

A világ filmművészetéhez való hozzájárulásáért és életművéért a cseh filmklubok díjával tüntették ki Szabó István világhírű magyar filmrendezőt a dél-morvaországi Uherské Hradistében, ahol a hét végén befejeződött a 38. alkalommal megrendezett filmakadémia.

Míg Carlos Saura világhírű spanyol rendező a filmszemle megnyitóján vette át életművéért a csehországi filmklubok díját, Szabó Istvánnak a szombat esti záró rendezvényen adták át a kitüntetést.

Az 1964-ben alapított Uherské Hradiste-i nyári filmiskola elsősorban a fiataloknak szól. A bemutatókat, vetítéseket minden alkalommal beszélgetések követik az alkotókkal és szakemberekkel. A rendezvény rendkívül népszerű, a nyári filmakadémia filmjeit az idén is több tízezren nézték meg.

A filmakadémiára az idén három neves magyar filmrendező – Szabó István, Fliegauf Bence és Jankovics Marcell – kapott meghívást. A „nyári filmiskola” Focus szekciójában ezúttal a magyar filmművészetet mutatták be, mégpedig a kezdetektől napjainkig.

Az 1930-as években készült némafilmek mellett Bacsó Péter, Fábri Zoltán, Gaál István, Huszárik Zoltán, Jancsó Miklós, Kovács András, Makk Károly és Sándor Pál világhírű filmjeit tűzték műsorra.

Kiemelt figyelmet szenteltek a meghívott három magyar filmrendező életművének és legjobb filmjeinek: Szabó István, Fliegauf Bence és Jankovics Marcell is részt vett a fesztiválon.

A Focus-program és a retrospektívek is a Magyar Nemzeti Filmalap nemzetközi részlegének, a Magyar Filmuniónak a közreműködésével valósultak meg.

Az idei fesztiválon 162 játékfilmet és 110 rövidfilmet láthattak az érdeklődők.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A szuperhősök már ezerszer megmentették a világot a moziban. Mi a helyzet a tévével?

A VLOGtekercs ebben a hónapban a képregényadaptációk közül azokkal foglalkozik, amik nem a mozit célozzák. A tévében és a streaming-szolgáltatókon sorra érkeznek azok a képregényfeldolgozások amik valamilyen módon különlegesek, ráadásul nem csak saját kategóriájukban. A szuperhősök már meghódították a teljes popkultúrát, beleértve a kiképernyőt is, most megmutatjuk, hogyan!

Műsorvezető: Németh Míra

Szöveg: Vida László

Vágó: Nagy Tibor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya