Nincs kategorizálva

Szabó István Oscar-díjas filmrendező és filmjei Zágrábban

A Szabó István Kossuth- és Oscar-díjas filmrendezővel tartott pódiumbeszélgetéssel, és A Napfény íze című alkotásának bemutatásával hétfő este kezdetét vette rövid filmciklusának csütörtökig tartó vetítéssorozata Zágrábban.

A Horvát Filmművész Szövetség szervezésében és mozijában, a Tuskanac moziban Tomislav Kurelec filmkritikus beszélgetett a rendezővel arról, mit csinált Szabó István, hogy megkerülje a cenzúrát és mégis ki tudja fejezni nézetét a világról, kifejlesztette egyedi stílusát és a filmművészet eszközeivel megjelenítette a korszak problémáit – írta a Novi List című horvát napilap online kiadása.

A beszélgetés után bemutatták A Napfény íze (1999) című filmjét, amely magyar zsidó családok szétrombolásának krónikája a XIX. század végétől a XX. század végéig.

A következő három napban, csütörtökig levetítik az Apa (1966) című művét, amely a legszemélyesebb filmjének számít. Láthatják az érdeklődők a Bizalom (1980) című alkotását, amely a Berlinalén Ezüst Medvét nyert, és amely szerelmi történet a II. világháború végéről. A rövid filmciklus negyedik darabja a Rokonok (2006) című alkotása, amely Móricz Zsigmond magyar író híres regényének adaptációja.

A horvát filmszövetség mellett a Magyar Filmunió és a zágrábi magyar nagykövetség vett részt a Szabó-ciklus létrehozásában – olvasható a www.hfs.hr honlapon.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés