Nincs kategorizálva

SZEMREVALÓ Fesztivál – Új filmek Ausztriából, Svájcból és Németországból

12 új játékfilm, 6 új dokumentumfilm és 2 retrospektív vetítés a Művész moziban és az Örökmozgó Filmmúzeumban 2012. október 4. és 10. között.

A Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet idén első alkalommal közösen hozza el Budapestre a legjobb új svájci, osztrák és német filmeket. Az együttműködést nem csupán a nyelvi közösség indokolja; a bemutatásra kerülő új és retrospektív alkotások a három ország közötti intenzív filmes kapcsolatok bizonyítékai.

A program összeállításakor a lehető legnagyobb tematikus és műfaji változatosságra törekedtek a fesztivál szervezői. A műsor súlypontját ezúttal az első- és második filmek képezik, olyan tehetséges fiatal rendezők munkái, mint Marten Persiel, Umut Dag, Cihan Inan, Andreas Kannengiesser, Hannes Lang vagy Florian Cossen.

A változatosság akusztikusan is tapasztalható lesz a vetítéseken: akár németül – azaz bécsiül, svájciul vagy bajor dialektusban –, akár hindiül vagy finnül beszélnek a filmek, mindig az eredeti változatban, magyar szinkrontolmácsolással és lehetőség szerint angol felirattal vetítik őket (a mindenkori nyelvi verziót a programban részletesen feltüntetik).

A SZEMREVALÓ FESZTIVÁL a filmnézés ünnepe, de arra is jó alkalom, hogy beszélgessünk a filmekről. A szervezők ezért alkotókat is meghívtak, a nyitó napi szakmai workshopot pedig az európai filmkultúra fenntarthatóságának szentelték. A vendégek azt elemzik, milyen szerepet játszanak a fesztiválok, a média és a szaksajtó a filmek iránti érdeklődés megteremtésében; hogyan alakítják a trendeket, hogyan emelnek fel, vagy épp ejtenek el filmeket. A workshop a kritikusok és az újságírók elengedhetetlen „háttérmunkájára” irányítja a figyelmet.

A filmek és a kísérő programok részletes leírása a fesztivál honlapján található:
www.goethe.de/szemrevalo

Piller Mónika

Piller Mónika az ELTE-n végzett filmelmélet és filmtörténet, illetve dán szakon. Szakdolgozatát az izlandi filmek és a globalizáció témakörében írta. Specializációja a skandináv film, a dokumentumfilm és az animációs film. Jelenleg a Magyar Televíziónál dolgozik szerkesztő-riporterként.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!