Nincs kategorizálva

szkripTeszt 3. – Saját naplójából is merített A messzi dél vadjai írónője

A messzi dél vadjai (The Beasts of the Southern Wild)

lucy alibarVulture magazin a 2012-es év legnépszerűbb filmjeinek forgatókönyvíróival ült le beszélgetni, hogy kiderítse, a megírt jelenetek közül vászonra kerülésükig melyek estek át a legnagyobb változáson, illetve melyeket volt a legnehezebb megírni szerzőik számára. Harmadikként a forgatókönyvéért (illetve további három kategóriában) Oscar-díjra és BAFTA-díjra jelölt független filmről, A messzi dél vadjairól tudhatunk meg többet Lucy Alibartól, aki az eredeti színdarabot (Juicy and Delicious) is írta.

Ahogy azt a The Playlistnek elmondja, Alibar nagyon sokat merített saját életéből, mikor színpadra vitte a darabot: „Édesapám nagyon beteg volt, úgyhogy elkezdtem írni, hogy könnyebben fel tudjam ezt dolgozni. Egy gyerekről kezdtem el írni, egy fiúról, aki nagyon hasonlít rám, illetve az apjáról, aki olyan, mint az én apám, aztán az apja megbetegszik […] Biztos benne, hogy ha az apja meghal, ő is meg fog halni. Nagyon sokat gondoltam erre. Apám halandóságára. Bele is írtam a naplómba: »Úgy érzem, ha meghal, én is meghalok«, és a színdarabba is innen került bele.”

Ezek alapján teljesen érthető a Vulture kérdésére adott válasza: „A legnehezebb jelenet az volt, amelyben Hushpuppy megüti az apját, majd elmondja neki: reméli, hogy meghal. […] Édesapámnak szívbetegsége volt, és azt hittem, hogy én tehetek róla. Szóval eredetileg ezért írtam a színdarabot: hogy kijöjjön belőlem az a sok bűntudat. Amennyire csak tudtam, ki szerettem volna fejteni, milyen érzések rejtőznek bennem.

hushpuppy

Amikor írtam azt a jelenetet, sokat futottam. Írtam egy keveset, kimentem futni, aztán visszatértem a szöveghez. Sokat segített megszabadulni a tehertől: a hangoktól, a döntésektől. Ha maximalista vagy (és ki nem az?), a futás az, ami segít ezt kiölni belőled.

Még mindig sírok, ha azt a jelenetet nézem. Számomra egyértelműen az a legnehezebb része a filmnek.”a_560x0a_560x0 (1)a_560x0 (2)

Avatar

Szűcs Tamás

Szűcs Tamás a Corvinus Egyetemen végzett kommunikáció szakot és az ELTE-n filmelmélet és -történet szakot. Korábban a Filmtekercs hírrovatának vezetője volt, jelenleg kommunikációs tanácsadó egy PR ügynökségnél. Specializációja Hollywood, a közel-keleti filmek, az amerikai talk showk és sitcomok.

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya