Magazin Nincs kategorizálva

Oscar 2018: Talán most? – Többszörös Oscar-vesztesek, akik visszatérnek!

Ed Harris, Ridley Scott, James Newton Howard: az Oscar legendás vesztesei, akik nemsokára újra esélyt kapnak!

Sokan, sokszor vesztettek már Oscart. De tudjuk nagyon jól, hogy az Amerikai Filmakadémia szeret kárpótolni művészeket – igaz, nem mindig a legjobb pillanatban, de ez már más lapra tartozik. Idén sem lesz ez másképp, ezért gyűjtöttük össze azon filmesek listáját, akik legalább már négyszer hoppon maradtak, de az idei teljesítményük okán ismét felkerültek az Oscar-radarra.

A Filmtekercs idén is előrejelzés-sorozattal segít felkészülni az Oscarra. Figyeld az Oscar-előrejelzéseket és híreket a Filmtekercsen, és már most várunk februári nagy Oscar-bulinkba is!

 

Ethan Hawke

Kezdjük rögtön egy merész gondolattal! Hawke eddig négyszer kapott esélyt, hogy színpadra léphessen, de valaki mindig megelőzte őt. Idén egy icipici filmmel kap esélyt, ami fölött valószínűleg elsiklott volna a világ – de a Maudie a Sony kezei közé került, akik tengeren innen és túl is teljesítették a nevezés feltételeit, ráadásul tucatjával rendeznek speciális vetítéseket a filmnek a brit- és az amerikai akadémiai tagok számára, szóval sosem lehet tudni. Különösen úgy nem, hogy maga a történet abszolút közkedvelt a szavazók körében.

Az igaz történet alapján készült Maudie a huszadik század elejére vezet, amikor is a betegsége miatt állandó gyötrelemben élő Maud függetlenedni akar családjától, ezért munkát vállal egy helyi halásznál, aki azonban többet akar házvezetőnőnél. A kapcsolat azonban bántalmazó, Maud festegetésbe menekül a való világ nyomorúsága elől, míg egy szép napon fel nem fedezi egy gazdag New York-i. A címszerepben Sally Hawkins látható, az erőszakos férjet pedig Ethan Hawke kelti életre.

 

Ed Harris

A szintén négyszeres vesztes Ed Harris szénája pár hete még jobban állt, csakhogy Darren Aronofsky új filmje erősen megosztotta a közönséget, a többség nem nagyon tudott megbirkózni vele. Ez persze nem jelenti azt, hogy az anyám! ne jutna el a színészekig, akik biztos látni akarják majd ezt a gárdát Jennifer Lawrence-szel, Javier Bardemmel, Michelle Pfeifferrel és persze Ed Harrisszel (és a negatív reklám is reklám, ezt ne felejtsük el).

 

Michelle Williams

A mindig kiváló Michelle Williams tavaly emelte négyre Oscar vereségeinek számát, idén azonban két filmalkotás kapcsán is előkerült a neve, mint lehetséges jelölt. Ezek közül a decemberben debütáló nagyszabású musical, a The Greatest Showman esélyei a legjobbak. A szakma imádja a showbizniszről szóló alkotásokat, különösen ha ennyire látványosak és egy ilyen hírességről szólnak, mint P.T. Barnum, a „cirkusz királya” (Hugh Jackman alakítja), aki feleségével (Williams) közösen építette fel lenyűgöző birodalmát.

A másik film Ridley Scott alkotása, az All the Money in the World, amelyben Williams egy elkeseredett anyát játszik, aki megpróbálja meggyőzni elrabolt fia milliárdos nagyapját (Kevin Spacey), hogy fizesse ki a váltságdíjat. Az sem kizárt, hogy az előbbiért mellék-, az utóbbiért pedig főszereplőként kap majd nominációt. És ne legyenek kétségeink, előbb-utóbb díjazni fogják.

 

Annette Bening

Bening férje, Warren Beatty tavaly jó nagy káosz közepette hagyta el Oscar színpadát egy rossz boríték miatt, de ez nem akadályozza meg a színésznőt, hogy négy vereség után újra visszatérjen a fő esélyesek közé egy idősödő színésznő karakterével, aki viszonyt kezd egy fiatal színésszel. A Film Stars Don’t Die in Liverpool  jó kritikákat kapott, Beninget és a főszereplő társát, Jamie Bellt is éltette a kritika, és a filmet forgalmazó Sony is mindent elkövet majd, hogy a középpontban tartsa színészeit.

 

Ridley Scott

Megannyi kultfilm és díjnyertes alkotás rendezőjeként az idén nyolcvan esztendős Ridley Scottot eddig négyszer kosarazta ki az Akadémia, de ő a nyolcadik X után is visszatér egy látszólag releváns, fontos témát boncolgató filmmel, amely nem csak a nézők agyát, de szívét is megdolgoztatja majd.

http://www.youtube.com/watch?v=6x62O8A8qHw

Az All the Money in the Worldről van szó, amelyet említettem már Michelle Williams kapcsán: de ne feledjük, hogy a Kenneth Branagh rendezte Agatha Christie-adaptáció, a szintén sztárparádéval készülő Gyilkosság az Orient-expresszen kapcsán producerként is bekerült a neve a kalapba.

 

Richard Linklater

Ugrunk egy kicsit: Linklater már az ötszörös vesztesek névsorát gyarapítja, aki idén duplán is rátapint az Akadémia érzékeny pontjaira. A műben három vietnami veterán találkozik újra, hogy eltemessék egyikük, iraki szolgálat közben elhunyt fiát. A Last Flag Flying főbb szerepeiben Bryan Cranston, Steve Carrell és Laurence Fishburne látható, forgalmazóként pedig az Amazon próbálja megismételni tavalyi sikerét (A régi város).

 

Paul Thomas Anderson

Korunk egyik legelismertebb rendezője hatszor maradt már hoppon… de erről a listáról valószínűleg őt érdekli ez a legkevésbé. Ennek ellenére idén újra csatasorba áll a Phantom Thread című alkotással, amely az ötvenes évek Londonjában játszódik, ezen belül is a divat világában – a főszerepben pedig nem más, mint az élő legenda, Daniel Day-Lewis látható, aki mellesleg az egyetlen élő színész, aki három Oscart tudott nyerni főszereplőként.

 

Glenn Close

Mindig koszorúslány, sosem menyasszony. Ez jellemezte eddig Glenn Close kapcsolatát Oscarral, ami hatszor kosarazta már ki őt az elmúlt három és fél évtizedben. Close idén Jonathan Pryce oldalán tér vissza egy kedves kis filmben (The Wife), amelyben egy Nobel-díjas írónőt alakít, aki útban a díjátadóra, átértékeli életét. Pontos premierdátum még nincs kitűzve, de az előzetes vélemények alapján a filmet forgalmazó Sony úgyis az év végi hajrába dobja majd be a svéd-amerikai koprodukciót.

 

James Newton Howard

A neves zeneszerző eddigi nyolc jelöléséből eddig egyet sem tudott díjra váltani, most azonban két film is bekerülhet a szórásba azok közül, amelyekhez ő szerzett zenét. Az egyik a Denzel Washington főszereplésével készült dráma, a Roman J. Israel, Esq., amely egy fekete védőügyvédről szól.

A másik Kathryn Bigelow legújabb alkotása, az 1967-es detroiti zavargásoknak emléket állító Detroit, John Boyega és Anthony Mackie főszereplésével.

 

Roger Deakins

És itt van egy újabb élő legenda, egy fantasztikus operatőr, akit a Brit Filmakadémia és az Amerikai Operatőrök Szövetsége is háromszor tüntetett már ki, de tizenhárom Oscar-jelöléséből eddig egyet sem tudott díjra váltani. A minőségen ez persze nem változtat, Deakins idén a Szárnyas fejvadász folytatásával tett csodát, amit talán az Akadémia is észrevesz majd. Nagyon szorítunk!

 

Thomas Newman

Tizennégyből nulla! Jelenleg így áll szegény Newman Oscar-mérlege, de talán idén változik majd a helyzet. Ebben talán segítek a Viktória királynő és Abdulhoz írt fülbemászó dallamok.

De ha nem, még mindig ott van a háborúból hazatérő katona küzdelmeit bemutató Thank You for Your Service (főszerepben Miles Teller és Amy Schumer).

 

Greg P. Russell

Miután húsz vereség után Kevin O’Connell hangmérnök tavaly színpadra állhatott végre a Fegyvertelen katonáért, Greg P. Russell maradt a jelenleg élő legnagyobb Oscar-vesztes. Őt tizennyolcszor jelölték eddig, de tavaly olyan csúnyán megszegte az Akadémia szabályait (magánúton kezdett kampányolni a szavazók körében), hogy a Bengázi titkos katonáiért kapott jelölését törölték.

Hogy ez sértheti-e a további esélyeit? Lehet, mindenesetre ő most az év egyik leghangosabb filmjén dolgozott hangmérnökként (Transformers: Az utolsó lovag), amiért újra megcsípheti a korábban elvesztett tizennyolcast.

Németh Barna

Németh Barnabás a Szegedi Tudományegyetemen végzett magyar szakon, jelenleg néhány könyvkiadónál dolgozik. Szabadidejében olvas és sorozatokkal foglalkozik, díjszezon idején pedig a díjszezonnal.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com