Nincs kategorizálva

Tarr Béla díjat kap Brémában

tarrbela15. alkalommal adják át a Brémai Filmdíjat, melyet a Gut for Bremen alapítvány hozott létre. Az elismerést 2013-ban Tarr  Bélának ítélték.

A zsűri tagjai, Cristina Nord, filmes újságíró és tanár, Pepe Danquart, Oscar-díjas filmrendező, Rainer Rother, filmtörténész, a berlini filmmúzeum művészeti vezetője, így indokolták döntésüket: „Más európai filmkészítőhöz nem hasonlíthatóan Tarr Bélának sikerült létrehoznia egy egyedülálló és öntörvényű mozgóképes univerzumot. Filmjei esztétikája és narratívája excentrikus; formai tudatossága, hosszú és lebegő snittjei, a korszellem diktátumainak elutasítása: mindezek magukkal ragadják azokat, akik megismerkednek Tarr oeuvre-jével.”

A díjátadóra 2013-január 17-én, a brémai Városházán kerül sor. A gála napján levetítik Tarr Béla A torinói ló című filmjét, a 2011-es Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon Ezüst Medvével díjazott alkotást a magyar rendező mutatja be a nézőknek.

Rudolf Dániel

Nem is tudom mikorra vezethető vissza a film iránti érdeklődésem (értsd szenvedélyes rajongásom), talán valamikor ovis koromban történt először, hogy éles kritikusi szemmel elemeztem a Gumimacik aktuális epizódjait. Azóta sok víz lefolyt a Dunán. Jelenleg az ELTE bölcsészkarán tanulok filmtudomány mesterképzésen, korábban kommunikáció szakon végeztem a Kodolányi főiskolán, és időközben diákzsűriztem is pár filmfesztiválon.

Filmek: Elsősorban a filmtörténet és a klasszikusok érdekelnek, ezen belül bármi, Bergmantól a B-noirokig. „Emberi gyengeségemnek” a klasszikus Star Trek sorozat iránti rajongásomat tartom.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés