Nincs kategorizálva

Tilos közölni külföldi előzeteseket és plakátokat?

Törvény tilthatja, hogy bemutassunk külföldi filmelőzeteseket, plakátokat vagy bármiféle filmes anyagot – erre hívják fel a figyelmet a forgalmazók. A Filmtekercs.hu több filmterjesztőtől is figyelmeztetést kapott az utóbbi hetekben: 3 millió forintra is büntethet a magyar Médiahatóság, ha például megosztunk egy trailert a Youtube-ról. Az ok a korhatár-besorolás.

2012. január 1-től változott meg a Filmtörvény („2004. évi II. törvény a mozgóképről”), a változás pedig elvághatja a magyar filmes szférát az interneten közzétett anyagoktól: tilos ugyanis olyan filmes hirdetést közzétenni, ami nem kapta meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság korhatár-besorolását. A törvény értelmezése azonban, végrehajtási rendelet híján, nem világos.

A Filmtörvény így fogalmaz: „Korhatár besorolás nélküli mozielőzetes felhasználásával a hirdetési tevékenységet nem lehet megkezdeni.” A színes karikát kétféle módon kaphatja meg a forgalmazó: vagy ismeri már magának a filmnek a besorolását (ez nem életszerű, hiszen a trailert már hónapokkal a kész film előtt bemutatják), vagy kérheti a hatóságot magának az előzetesnek a besorolására. Utóbbi esetben az előzetes forgalmazását megelőzően legalább 30 nappal be kell nyújtani a kérelmet – azaz, ha a törvényt betartják, minimum egy hónap telik el egy filmelőzetes külföldi bemutatása és magyar forgalomba kerülés között. Ezzel nem csak a magyar reklámtevékenység és így a film bevétele kerül veszélybe, hanem a filmes kultúra is csorbát szenved, hiszen a nagyobb filmek előzetesei gyakran önálló alkotásnak, régóta várt szenzációnak számítanak világszerte.

Nem csak a trailerek, hanem minden hirdetési anyag – plakátok, jelenetfotók, standy-k – a besorolási kötelezettség alá esnek. Ez megnehezíti a mozik dolgát is és a filmes médiáét is. A Filmtekercs figyelmeztetést kapott több forgalmazótól is, a Mozinet például így fogalmaz: „Valószínűsíthető, hogy a hazai médiában felhasznált, külföldről származó előzetesek és plakátok felhasználása törvénybe ütközik.” Fórum Hungary: „Az elmúlt időszakban Önök többször jelenítettek meg oldalukon külföldről átvett előzeteseket a korhatár megjelölése nélkül. (…) Fel szeretném hívni figyelmét, hogy amennyiben cégünket bármilyen büntetés, vagy kár éri a korhatár megjelölés elhagyásával kapcsolatos gyakorlatuk miatt, úgy kénytelenek leszünk ezeket Önök felé továbbhárítani.” A forgalmazók így arra kérnek minket, hogy ne vegyünk át anyagot külföldi forrásból, csakis az ő hivatalos magyar forrásaikból szerezzük be őket, máskülönben akár 3 millió forintos büntetést is kockáztathatunk. A feltételes mód abból adódik, hogy nem tudni, érvényes-e a hirdetési tilalom a média híreire vagy az internetre. Vajon megoszthatunk-e egy külföldi előzetest a Youtube-ról? Vajon bemutathat-e egy filmes lap egy külföldi plakátot?

A Filmtekercs.hu a cikk megjelenésével egy időben elküldte értelmezési kérelmét a Médiahatósághoz. A választ megírjuk, amint megérkezik, addig azonban elkezdődik az önkéntes cenzúra.

Nem ez az első bizonytalanság a törvénnyel kapcsolatban: az origo korábban hírt adott róla, hogy akár hónapokat is csúszhatnak a filmek magyar bemutatói az életszerűtlen szabályozás miatt.

A Filmtörvény jelenleg hatályos szövege itt olvasható, a kérdéses szöveghelyek a 20§-tól kezdődnek.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés