Nincs kategorizálva

Tízből tíz: Robin Williams

Robin-Williams-Lehet szeretni vagy nem szeretni Robin Williams művészetét, nem elismerni azonban egyszerűen képtelenség. A mániás depresszióban szenvedő színész kreatív fázisaiban hihetetlen gazdag életművet hagyott maga mögött, mellyel aztán tucatnyi filmtörténeti mérföldkő letételében segédkezett. Bár alapvetően komikusként emlékezünk rá, ha végigtekintjük legjobb filmjeinek listáját, rögtön látszik, hogy könnyező bohóc volt, akivel mi is együtt sírtunk. (Molnár Kata Orsolya)

(Figyelem! A toplista a szerkesztőség demokratikus alapokon nyugvó, szubjektív véleménye!)

10. Aladdin (1992)

Az Aladdin legemlékezetesebb szereplője Dzsini. Első belépőjétől frenetikus exitjéig úgy dominálja a filmet, mintha bizony ő lenne a főszereplő, s nem maga Aladdin. A Disney-filmek történetének valószínűleg legerősebb mellékkaraktere ő. Ami nagyrészt Robin Williams érdeme. Csupán improvizációiból 16  órányi nyersanyag gyűlt össze (és törölték is miatta a forgatókönyvet az Oscar-listáról; túl kevés maradt benne az eredeti anyag). Williams a jogilag lehetséges legalacsonyabb fizetésért vállalta Dzsinit, cserébe olyan feltételeket kért, hogy – például – ne szerepeljen a hangja a reklámokban; a Disney utólag durván megszegte a szerződést, és a színész sokáig mély haragban volt a stúdióval. Jellemző Williams személyiségére, hogy amikor végre kiengesztelték (négy év múltán), meghatottságában mindjárt elvállalt egy csak-videó folytatást is. (Havasmezői Gergely)

9. Jumanji (1995)

Az én szememben pont olyan volt Robin Williams, mint a Jumanjiban az általa alakított Alan Parrish: örök gyerek. Az életben ez a komikus saját döntése volt, ebben a 1996-os játékfilmben viszont a társasjáték kényszerítette rá. A dzsungelben várni fogsz, míg ötöst-nyolcast dobsz – mondta a játék, a következmény pedig 26 évi várakozás Pápua Új-Guineában a gyerek számára. Szerencséjére a házba beköltöző testvérek megtalálják a Jumanjit, az egyikük pedig első dobásra ötöst dob, így Parrish visszatérhet Észak-Amerikába, ahol újabb embertpróbáló kalandokba keveredik a társasjáték miatt. A színész tökéletesen elvitte a hátán az igen ötletes filmet: egyszerre volt tökös túlélő és naiv kamasz. Napjaink Hollywoodja részben emiatt is biztosan folytatást készítene hozzá – ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Doug Belgrad, a Columbia Pictures stúdió elnöke már bejelentette: megkezdték a Jumanji rebootjának előkészítését. (Tóth Nándor Tamás)

Jumanji-robin-williams-12644574-1280-7208. Sötétkamra (2002)

Mark Romanek 2002-es thrillere igazi jutalomjáték volt Robin Williamsnek. Williams Seymourt játssza, az előhívót, aki idestova hat éve felel a Yorkin família fotóiért. A család nem is sejti, hogy Seymour titkos őrangyalként vigyáz rájuk, és bizony igencsak veszélyessé válik, ha valaki megzavarja választott családjának harmóniáját. Williams talán életének legerősebb alakításában lenyűgöző összetettséggel ábrázolja a fogyasztói társadalom elidegenedésének szimbólumává váló kisembert, akiért minden őrültsége ellenére is végigizguljuk a filmet. Nem Williams alakítása azonban az egyetlen ok, amiért érdemes megnézni a Sötétkamrát. A filmet forgatókönyvíróként is jegyző Romanek történetvezetése rendkívül feszes, nem enged szabadulni, csakúgy ahogy Jeff Cronenweth operatőr elképesztő kompozíciói sem. (Molnár Kata Orsolya)

7. Good Will Hunting (1997)

Meggyőződésem, hogy Matt Damon legjobb tanára színészetből Robin Williams volt. Legalábbis a Good Will Huntingból egyértelműen ez a tézis sugárzik. Kettejük közös jelenetei képezik a film legjobb és legemlékezetesebb pillanatait, alakításuk révén pedig megbocsáthatóvá válik a rendkívül kiszámítható történetvezetés. Ahogy Gus Van Sant kétórás filmje alatt a tapasztalatlan Will lassan felnő pszichológusa karakteréhez, úgy válik egyenrangú partnerévé a kezdő Matt Damon a befutott Robin Williamsnek. Filmtörténetileg ez a dráma tökéletesen illusztrálja a korszak generációváltását Hollywoodban, ráadásul a Good Will Hunting a csillagok legszerencsésebb együttállása révén forgatókönyvírói Oscart hozott Ben Afflecknek és Matt Damonnak, illetve a negyedik Oscar-jelölést Robin Williams számára, amit végre díjra is tudott váltani az ekkor még csak 46 éves színész. (Tóth Nándor Tamás)

good-will-hunting6. Álmatlanság (2002)

Legijesztőbb szerepében Robin Williams egy gyilkos írót játszik, fenn a jeges Alaszkában, Al Pacinóval szemben. A vicces-joviális szerepek sora után itt mutatja meg igazán, milyen jó színész. Éppen azért emlékezetes, mert képtelen az ellentét: egy félelmetes Robin Williams! S noha nem ez az egyetlen filmje, ahol a sötét oldalhoz fordul, ez a legerősebb. Nyilván az akkor még alig ismert Christopher Nolan írói-rendezői képességeinek is köszönhető a karakter mélysége. De Williams áll helyt Pacino mellett, ő vállalja a mellékszerepet, és ő játszik hideg alapossággal, szenvedélytelenül, bohóc-énjével teljes ellentétben. Ez az a Robin Williams, akitől valóban álmatlanságot lehet kapni. (Havasmezői Gergely)

De Williams áll helyt Pacino mellett, ő vállalja a mellékszerepet, és ő játszik hideg alapossággal, szenvedélytelenül, bohóc-énjével teljes ellentétben.

5. Csodás álmok jönnek (1998)

Meseszép, különös film, aminél újfent rácsodálkozhatunk arra, hogy Robin Williamsnek mennyire nagyszerű drámai alakításokat köszönhetünk. A történet a túlvilágon játszódik, ahol az általa megformált Dr. Chris Nielsennek a szeretteit kell megtalálnia, hogy teljes legyen a maga mennyországa. Nehéz küldetés, mivel feleségét a túlvilágra is elkísérte a szomorúság és a depresszió, a reménytelen alvilágba került. Chris azonban – szó szerint – még a poklot is megjárja, hogy megtalálja. Az Akadémia a legjobb vizuális effektusokért járó Oscar-díjjal tüntette ki az alkotást. Megérdemelten. A nagyszerű alakítások és a magával ragadó történet mellett valóban lélegzetelállító, egyedi képeket láthatunk a filmben. (Mlinárik Mariann)

LR-1WDMC-robin-dog4. Holt költők társasága (1989)

Ki ne ismerné a tanári imperatívuszt: a bátrabbak szólítsanak csak kapitánynak! És ki ne gondolna merőben máshogy 1989 után az ókori szentenciára: ragadd meg a napot! Vagyis carpe diem! Kinek ne lenne fiatal korából egy olyan tanár példája, mint volt generációk sokaságának John Keating a Holt költők társaságában. Az ausztrál filmrendező, Peter Weir azon kevés filmek egyikét tudta elkészíteni, amelyek hosszú időkre meghatározták és meghatározzák sokunk korszellemét, és határoznak meg olyan viselkedésmintákat is, mint felállni a pad tetejére, és azt mondani Walt Whitman után: Ó kapitány, kapitányom!. Igazi újhullámos lázadás a nyolcvanas évek végén egy igazi kapitánnyal. A filmmel azonban nemcsak Robin Williamst ismerhettük meg még többen, hanem a két főszereplő diák is hosszú pályát futott be: Ethan Hawke az amerikai független filmek ismert arca lett, Robert Sean Leonard pedig Doktor House kollégájaként és jóbarátjaként lett sokak tv-képernyőjének része. (Sergő Z. András)

Ó kapitány, kapitányom!

3. Ébredések (1990)

Néha már-már aggasztóan skatulyájába esett Robin Williams a szeretettel minden megoldható típusú filmeknek, de azért ezek között is akad olyan, amely a jobban sikerült, úgy is mondhatnánk, a kevésbé giccsesek közé tartozik. Az Ébredések pszichiátere, Malcolm Sayer olyan ideggyógyászati központba kerül, ahol a teljesen magatehetetlen, mindenféle kommunikációra képtelen betegek kezelésével foglalkoznak, amolyan elfekvő gyanánt. A Williams alakította doki új eljárása azonban sokkal többre, egy teljes életre készíthetné fel a komatikus állapotból felébredő betegeket. A különös hangulatú, kissé melankolikus, de mindenképpen lelkesítő mozi nemcsak témája miatt, hanem Robert de Niro és Robin Williams remek párosa okán is méltán említhető kategóriájában egy lapon Milos Forman Száll a kakukk fészkére című kultikus mozijával. (Sergő Z. András)

QmrLbIm2. A halászkirály legendája (1991)

Terry Gilliam 1991-es filmje a katarzis illusztrációja is lehetne. A halászkirály legendája egy megosztott társadalom kritikája, a vezeklés, a szeretet és a megbocsátás filmje, ami nem véletlenül gyűjtött be számos elismerést: Robin Williams méltán kapott a filmben nyújtott alakításáért Golden Globe díjat és akadémiai jelölést. A történet szerint Jack Lucas (Jeff Bridges) cinikus DJ, aki egyik műsorával szörnyű merénylet elindítója lesz: szavai hatására egy ámokfutó lemészárolja egy étterem békés vacsoravendégeit. A férfi évekkel később sem képes elszámolni lelkiismeretével, amikor a sors összehozza az egyik áldozat férjével, a megbolondult professzorral (Williams). Egyesített erővel indulnak, hogy megkeressék a Szent Grált, és ezzel elhozzák a megváltást saját maguk számára is. A keresztény utalásokban bővelkedő alkotás úgy tud hatni az érzelmekre, hogy közben nem fullad giccsbe – és valószínűleg ez az, amiért végül igazi kultfilmmé tudott válni. (Molnár Kata Orsolya)

1. Jó reggelt, Vietnam! (1987)

A film, amely világszerte ismert színésszé tette az addig komikus Robin Williamst. Amelyben a rádió szerint nem hivatalos bomba robban a vietnámi háborúban, és ez a jelenet adja vissza leginkább az alkotás minden tulajdonságát: humorát, amelyről a főszereplő gondoskodik. Lázadó mivoltát, ami a Williams életmű több darabjában is megmutatkozik. És a rendszerkritikát, hiszen ugyan hivatalos szócsőként, a katonák szórakoztatására hívatott a főszereplő, idővel azért mégis a háború fonákjára hívja fel a figyelmet. A Jó reggelt, Vietnam! követendő példája annak, amikor a szórakoztató ipar (mai nevén inkább stand up komikum) házasodik a filmmel így hozva létre ezzel az egyszemélyes humor dramaturgiai mélységekbe oltott változatát. Robin Williams tette ugyan emlékezetessé az 1987 karácsonyán bemutatott mozit, de nem tudunk nem emlékezni Louis Armstrong betétdalára sem, mint ahogy nem tudjuk azt sem szó nélkül hagyni, hogy a vietnámi háború rádiósának története csak az elsők egyike volt egy későbbi meghatározó rendező, Barry Levinson életművének, amiben később olyan filmek születtek, mint az Esőember, a Zaklatás, az Amikor a farok csóválja… vagy éppen a Jack Kevorkianról szóló Dr. Halál. (Sergő Z. András)

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com