Nincs kategorizálva

„Tolkien Nap 2013”: J. R. R. Tolkien 121. születésnapi ünnepsége

Tolkien napA Magyar Tolkien Társaság a XX. század egyik legnagyobb írója előtt tisztelegve 2013. január 5-én, J. R. R. Tolkien 121. születésnapján a Corvin Budapest Filmpalotában nagyszabású rendezvényt szervez. A rendezvény mottója: „Egy Rég Várt Utazás – Középföldére”.

J. R. R. Tolkien életművének legismertebb része A Gyűrűk Ura és A hobbit című könyvek, amelyek a XX. század legnagyobb példányszámban eladott regényei között vannak (és Magyarországon is évek óta az eladási listák vezető helyeit foglalják el). Ugyanakkor az életmű része a Tolkien által megálmodott Középfölde világában játszódó számtalan gyönyörűséges mitológiai történet is (Ainulindale, Lúthien és Beren, Gondolin városa, Túrin Turambar, Earendil, Númenor bukása, Gil-galad és Elendil). A kidolgozott egyedi történetek mellett Tolkien több tízezer oldalra rúgó hagyatéka tartalmazza még a mitikus Középfölde mintegy tizenötezer évnyi, részletesen kimunkált történelmét, a mitológiai világ földrajzát, flóráját, faunáját és nem utolsósorban több mint egy tucat mesterségesen kialakított nyelv részletes nyelvtani szabályrendszerét és szókincsét (köztük a sindarin és quenya tünde-nyelvekét, amelyek a mai napig a világ legtöbb ember által használt mesterséges nyelvei).

Ez a roppant életmű nemcsak önmagában, hanem az olyan másodlagos művek révén is érdekes, amelyek később belőle alakultak ki. Egyrészt a világ összes high fantasy jellegű műve a tolkieni mitológiából eredeztethető, másrészt az eredeti koncepció számtalan adaptációt eredményezett (képregények, zenei CD-k, játékrendszerek). Köztük a legismertebb, a 2002 és 2004 között bemutatott, összesen 17 Oscar-díjjal jutalmazott, Peter Jackson által rendezett három mozifilm, illetve az ebben az évben bemutatásra kerülő új film, A hobbit: Egy váratlan utazás, amely a nagyszabású filmtrilógia előzménytörténetének első része. A világon több millió rajongó érdeklődik a tolkieni mitológia iránt, és Magyarországon is több tízezer főre tehető a Középfölde hagyományai iránt komolyan érdeklődők tábora. A Gyűrűk Ura regényből az első kiadás óta mintegy 150 ezer, az összes Tolkien műből összesen több mint 200 ezer példányt értékesítettek Magyarországon, a film első két részére pedig közel két és fél millió mozijegyet vásároltak a magyar nézők.

A mostani rendezvény a 2003. január 3-án megkezdett és 2004 januárjában folytatott, a Tolkien-művek filmes adaptációihoz kötődő rendezvény-hagyomány folytatása. Akkor, J. R. R. Tolkien 111. születésnapján (amely a regény és a film belső szabályai alapján egy különösen fontos, kerek évforduló volt) nagy sikerű egész napos programot szerveztek. A rendezvényeken mintegy 3-4 ezer érdeklődő vett részt.

A Tolkien-születésnapokhoz kapcsolódóan az elmúlt tíz évben kiírt művészeti pályázatokra mintegy ezer tiszteletreméltóan magas színvonalú pályamű érkezett, amelyekből több kiállítást is szerveztek, és amelynek fődíjait 2004-ben Göncz Árpád, A Gyűrűk Ura magyar fordítója, volt köztársasági elnök, a Magyar Tolkien Társaság tiszteletbeli elnöke adta át. A rendezvény kapcsán az interneten meghirdetett kvízjátékokban mintegy háromezer fő vett részt.

A mostani ünnepségnek különös jelentőséget kölcsönöz, hogy kapcsolódik A hobbit című műből készülő filmtrilógia első részének bemutatójához. Most egyszerre lehet megnézni az életműhöz kapcsolódó legújabb filmadaptációt, és elmerülni a Középfölde világát felidéző gazdag programokban.

A rendezvény fő programjai napközben:

• Előadások a filmhez kapcsolódó témákról (forgatás, jelmez, díszlet, trükkök stb.), esetleg filmes alkotók szerepeltetésével.
• Ismeretterjesztő előadások a tolkieni mitológia részleteiről és hátteréről.
• Akadémiai szintű, irodalmi/tudományos előadások, elemzések, kerekasztal-beszélgetések.
• Filmvetítések (ha lehet különleges, normál vetítésen nem elérhető filmek, formák, kiegészítő anyagok, pl. rajongói és werkfilmek).
• Gyermek- és családi programok (játékok, kézműves foglalkozások, mesemondás – külön kiemelt módon olyan vetített képes meseváltozata A hobbitnak, amelyet a filmes korhatár alatti gyerekek is meghallgathatnak, amíg a szülők, nagyobb testvérek megnézik a filmet).
• A tolkieni világhoz és a filmekhez kötődő számítógépes, társas- és szerepjátékok.
• Kiállítás fegyverekből, kellékekből, jelmezekből.
• Jelmezesek felvonulása, műsorok, bemutatók.

A moziban egész nap folyamatosan három teremben folyik A hobbit: Egy váratlan utazás film vetítése. A Tolkien Napon kerül sor a tolkieni világhoz kapcsolódó internetes forrásokat reprezentáló számítógépes bemutatóra, a Tolkien műveihez kapcsolódó Magyarországon forgalmazott számítógépes- társas-, kártya- és szerepjátékok bemutatóira, továbbá a rendezvény helyszínén meg lehet vásárolni a magyar nyelvterületen elérhető majd minden könyvet, DVD-t, CD-t, játékot, posztert, stb-t, ami bármilyen formában J.R.R. Tolkien életművéhez kötődik.

A 19 órakor keződő művészeti esten fellép a Magyar Tolkien Társaság kórusa, a The Tolkien Ensemble a Társaság zenészei által megzenésített, Tolkien által írt szövegű dalokkal, megidézve a hobbitok utazókedvét és vidámságát, a tündék fennköltségét és a törpök legendáit. Fellép a Magyar Tolkien Társaság táncosainak kara, tolkieni ihletettségű táncukkal Középfölde hangulatát és szépségét idézve, illetve vidám körtáncra hívják a vendégeket, egyszerű lépéseket tanítva nekik.

A művészeti est fő produkciójaként a Magyar Tolkien Társaság színjátszói bemutatják A szilmarilokból is ismert Túrin Turambar történetének feldolgozásával készült egyfelvonásos drámát.

 

Részletes információ itt található.

 

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Filmtekercs Filmklub s03

Filmtekercs Filmklub

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A melodráma igenis több a túlcsorduló érzelmektől. Viszont ehhez vajon az kell, hogy a szerelem beteljesületlen maradjon?

A VLOGtekercs ehavi adásában Spike Jonze A nő és Marc Webb 500 nap nyár című filmjei kerülnek terítékre. Bemutatjuk, hogy a melodráma (minden felszínes vélemény ellenére) nem feltétlenül süpped középszerűségbe. A két film összehasonlításával kiütköznek a műfajban rejlő lehetőségek, valamint az is, hogy azon túl miben újítanak az alkotók.

Műsorvezetők: Énekes Gábor
Szöveg: Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya